Presopunctura: localizarea punctelor specifice

Actualizat: 16 Noiembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Punctele de presopunctura sunt puncte asupra carora se aplica o presiune, timp de 15-30 de secunde, cu degetele sau cu un instrument cu cap proeminent pentru a obtine beneficii pentru sanatate. Actiunea presopuncturii nu a fost inca dovedita si este considerata o forma de medicina alternativa, dar care nu este aprobata de FDA (Food and Drug Administration). Presopunctura sau acupresura isi are originea in medicina chineza antica, inca din anul 2000 i.Hr., conform Scolii Medicale de la Harvard.

Pe suprafata intregului organism uman exista o multitudine de puncte de presiune, fiind cunoscute complet doar de specialistii in presopunctura. Exista cateva zone principale, care odata stimulate asigura ameliorare rapida a unor simptome frecvent intalnite:


1. Cap - Actionarea punctelor de presiune pe sau in jurul capului poate ameliora o varietate de boli din organism

Pentru a ameliora rapid o durere de cap apasati cu degetul mare in partea de mijloc a fiecarei sprancene, chiar deasupra ochiului, timp de maxim un minut.
Pentru a elibera senzatia de tensiune craniana, cauzata de sinusuri, apasati pe fiecare parte a nasului in partea de jos a narilor.
Calmarea durerilor de cap, asociate cu durerile de dinti, se face prin apasarea usoara pe ambele parti ale maxilarului, chiar sub urechi in punctul in care maxilarul se intalneste cu craniul.
Simptomele de raceala si gripa pot fi ameliorate daca presati usor portiunea din spatele gatului, unde se intalnesc ultimele vertebre ale coloanei vertebrale.

2. Maini - Punctele de presiune existente pe maini reprezinta un mod discret de a ameliora durerile organismului
Starile de greata si varsaturile pot fi calmate prin apasarea portiunii dintre degetul mare si aratator sau prin presiunea usoara asupra interiorului incheieturii mainii.
Prin apasarea partii de jos a incheieturii mainii, imediat sub degetul mare pot fi calmate crizele de claustrofobie, astmul bronsic si alte boli respiratorii.
Tusea poate fi calmata cu usurinta prin presarea unui punct situat la cinci centimetri de incheietura mainii, pe partea de sus a bratului, alineat cu degetul mijlociu.

3. Picioare - Presarea mai multor puncte de la nivelul picioarelor amelioreaza tensiunea din diverse zone ale corpului
Prin apasarea talpii piciorului, in zona din spatele degetelor pot fi calmate durerile de cap.
Daca se preseaza zona dintre glezna si tendonul lui Ahile vor fi ameliorate durerile de spate mai putin intense.
Sangerarile nazale pot fi stopate prin presiunea exercitata asupra zonei dintre al doilea si al treilea deget, in partea de sus a piciorului.
Problemele de prostata si cele rectale pot fi ameliorate prin apasarea partii exterioare a piciorului, chiar la nivelul proeminentei formate de degetul mic de la picior.

Atentie!

Punctele de presiune pot ajuta la ameliorarea durerilor asociate cu anumite maladii, dar nu ajuta la tratarea cauzelor acestora. Aceasta tehnica amelioreaza durerile usoare, dar se impune administrarea unui tratament medicamentos in cazul in care pacientul sufera de o afectiune mai grava.

Presopunctura pentru calmarea durerilor

Potrivit credintei populare, punctele specifice presopuncturii blocheaza energia, fapt care conduce la aparitia a diferite tulburari de sanatate. Indiferent de modul de actiune, important este ca atunci cand aceste puncte sunt stimulate, durerea si disconfortul sunt ameliorate. Potrivit studiilor, eliberera acestor puncte de energie diminueaza stresul, si asigura o stare de bine intregului organism.

1. Durerile de cap
Adesea, tratamentul acestor dureri consta in administrarea de calmante care pot avea efecte secundare atunci cand sunt folosite pe termen lung. Presopunctura este o metoda naturala de autoingrijire care poate fi utila in ameliorarea acestui tip de disconfort. Deoarece nu exista suficiente dovezi care sa sustina actiunea acestei proceduri, contactati medicul daca suferiti de dureri de cap de mai multe ori pe saptamana, daca luati calmante zilnic sau daca este necesar sa folositi mai multe tipuri de medicamente pentru calmarea durerii, daca miscarile gatului sunt dureroase, daca aveti febra si daca simptomele se agraveaza.

Punctul de pe mana - Un punct a carei presiune ajuta la ameliorarea durerilor de cap este situat intre degetul mare si degetul aratator de la mana. Aceasta zona este una dintre cele mai des stimulate in acest sens. Folositi si cealalta mana si apasati pentru cateva minute acest punct. Tineti degetele rasfirate si strangeti portiunea de piele cu degetul mare si cel aratator de la mana opusa. Apasati 15-30 de secunde pana cand sensibilitatea se estompeaza. Repetati la mana cealalta. Nu stimulati acest punct daca sunteti insarcinata.

Punctul de la incheietura mainii - Un alt punct de presiune pentru durerile de cap este situat pe antebrat, chiar deasupra incheieturii mainii. Tineti mana intinsa si masurati cinci centimetri deasupra cutelor de la incheietura mainii, aproximativ trei latimi de deget, pentru a localiza punctul dintre cele doua oase ale mainii. Masati si apasati intre 15-30 de secunde cu mana opusa pana cand se diminueaza sensibilitatea. Repetati acest procedeu si la bratul opus.

Punctul de la cap - Al treilea punct de presiune care ar putea ameliora durerile de cap este situat in partea din spate a capului, la baza craniului. Stand intins puneti mainile in ambele parti ale capului; tineti degetele la baza craniului, la doi centimetri de linia mediana a gatului, apasati si masati aceste zone cu ambele degete cu miscari circulare, timp de 1-2 minute.


2.
Durere de stomac
Durerile de stomac sunt inconfortabile. Pentru ameliorarea acestora se va aplica presiunea asupra punctului localizat la mijlocul incheieturii mainii, deasupra acesteia. In acupunctura acest punct este cunoscut sub denumirea de P6. Acest punct este localizat intre doua tendoane si este destul de sensibil, din acest motiv trebuie evitata aplicarea unei presiuni prea mari. Este legat de durerile de cap, greata si febra.


3. Dureri generale

Conform specialistilor, apasarea punctului de presiune dintre degetul mare si aratator este benefica pentru cele mai multe dintre problemele de sanatate localizate de la talie in jos. Pentru ameliorarea durerilor generale puteti exercita o presiune si asupra unui alt punct, situat pe partea interioara a piciorului , la aproximativ o latime de mana deasupra osului gleznei. In acelasi scop, presati in mod constant punctul din spatele osului gambei (tibia).

4. Dureri de urechi
Durerile de urechi sunt chinuitoare pentru toti pacientii. Prin masarea zonei din jurul partii anterioare a urechii si mai jos de lobul acesteia, dar si prin presopunctura, contribuiti la calmarea durerilor. Daca veti utiliza aceasta tehnica la copii aveti grija sa nu aplicati o presiune prea mare, care sa conduca la amplificarea durerii si a disconfortului. Acupresura nu inlocuieste tratamentul medical ci este un instrument care ajuta la ameliorarea durerilor.

Presopunctura pentru calmarea durerilor sinusale

Presiunea aplicata bland dar ferm cu varful degetelor asupra unor puncte de la nivelul fetei si al corpului ajuta la ameliorarea simptomatologiei sinuzitei, de congestie nazala sau raceala. Prin presopunctura disconfortul la nivelul sinusurilor poate fi ameliorat; cu toate acestea pentru tratarea infectiei sinusurilor si pentru a preveni agravarea acesteia trebuie sa consultati medicul specialist.

- Puncte de presiune in apropierea ochilor - Potrivit cercetatorilor, exista mai multe puncte de presiune la nivelul fetei care pot ajuta la diminuarea durerii provocate de sinuzita, dar si a manifestarilor de gripa si raceala. Deasupra nasului intre sprancene exista doua puncte a caror presiune are efect in ameliorarea congestiei nazale si a durerilor de cap frontale. Un alt punct care reduce tensiunea oculara, inflamatia sau rinoreea se afla in partea de jos a pometilor, chiar in dreptul pupilelor. Prin apasarea celui "de-al treilea ochi" care se afla intre sprancene, in zona in care "radacina" nasului intalneste fruntea, se pot calma durerile si senzatia de congestie la nivelul capului si nasul infundat.

- Puncte de presiune langa nas - Acestea au rolul de a ameliora durerea provocata de congestia nazala si sinusuri, iar unele sunt situate chiar in exteriorul narilor. Altele sunt pozitionate chiar pe nari, la baza osului nazal. Pentru a presa aceste puncte prindeti pur si simplu cu degetele partea de sus a narii.

- Puncte de presiune din zona mainilor si a bratelor - In aceste zone exista trei puncte care ajuta la ameliorarea simptomelor de sinuzita si calmeaza durerea sinusurilor. Primul punct este situat pe partea interioara a mainii, putin mai sus de incheietura, de-a lungul degetului mare; urmatorul se afla chiar la baza unghiei degetului mare.

Presopunctura pentru ameliorarea congestiei

Presopunctura incearca sa echilibreze fluxul de energie care circula prin meridianele din organism. Aceste meridiane functioneaza pe aceleasi principii de acupunctura sau alte modalitati asiatice medicale. Daca simptomele de congestie persista sau sunt insotite de febra, consultati un medic. Daca doriti sa ameliorati o durere de cap provocata de sinuzita sau nasul infundat, puteti incerca sa aplicati presiune pe unele din punctele cheie.

- Partea exterioara a incheieturii - Acoperiti o mana cu cealalta, orientand degetele spre incheietura; tinandu-le lipite. Cu varful degetelor trebuie sa atingeti partea de jos a incheieturii, si sa simtiti o adancitura usoara intre tendoane (cam pe la mijlocul partii exterioare a incheieturii). Aplicati o presiune asupra acestui punct pentru a ameliora congestia cauzata de sinuzita.

- Articulatia degetului mare - Strangeti pumnul, lasand degetul mare in exterior. Chiar la baza degetului mare veti simti o adancitura usoara intre tendoane; aplicati o presiune in aceasta zona cu degetul mare de la cealalta mana pentru a ameliora congestia.

- Spatele capului - In spatele capului, de-o parte si de alta a coloanei vertebrale, exista doua puncte de presiune. Prin apasarea puternica in aceasta zona ar trebui sa simtiti cum se declanseaza drenajul sinusurilor infundate. Puteti masa tendoanele, cu miscari jos-sus, pe fiecare parte a coloanei vertebrale, pentru a stimula drenajul in continuare.

- Obraz - Pentru ameliorarea durerii, apasati cu putere zonele unde partile exterioare ale nasului se intalnesc cu fata. De asemenea, presarea punctului care poarta denumirea de "cel de-al treilea ochi" (situat intre ochi, intre sprancene) ajuta la ameliorarea durerii sinusurilor.

- Piept - Pentru ameliorarea congestiei de la nivelul pieptului, aplicati o presiune pe adancitura dintre stern si clavicula.

Presopunctura pentru ameliorarea depresiei

Presopunctura este o arta antica, care stimuleaza abilitatile de vindecare ale organismului prin aplicarea unei presiuni uniforme asupra anumitor puncte de pe corp. In ciuda logevitatii sale, aceasta practica terapeutica a fost explorata doar recent de catre cercetatori. Totusi, maestrii presopuncturii (sau acupresura sau reflexologie), considera ca folosind doar puterea atingerii poate fi restabilit si echilibrat fluxul de energie naturala din organism. De asemenea, se prespune ca tehnica poate fi folosita cu succes in cazul depresiei.


Cum se aplica presiunea?

Presiunea este exercitata cu ajutorul degetului mijlociu, incet, pana la trei minute. Fara sa masati zona, mentineti o presiune ferma pana cand simtiti durerea. Degetul mare va fi aplicat atat lent dar si ferm, pana cand se simte pulsul sub acesta (pana cand fluxul de sange se intensifica in acea zona).

St 36 - Punctul celor trei mile
Unul din cele mai cunoscute puncte de presiune, a carui apasare trateaza depresia, este situat pe partea din fata a piciorului. Situat la 5 cm in jos de rotula si un 2 cm in lateralul tibiei, stimularea acestui punct ajuta la ameliorarea depresiei si a starilor de oboseala.

GV19, GV20, GV21 - Puncte localizate in zona capului
GV 20 este localizat in partea posterioara a crestetului capului si poate fi depistat prin plasarea degetului mare al mainii drepte in dreptul varfului urechii drepte si plasarea degetului mare al mainii stangi in dreptul varfului urechii stangi. Apoi miscati varful degetelor spre partea de sus a capului. GV 20 este situat la aproximativ doua degete de partea de sus a cavitatii care se formeaza la baza capului.
In aceeasi zona, dar un centimentru mai spre interior este situat GV 19.
GV 21 este situat cu un centimetru in fata (in partea de sus) lui GV20.
Aplicati o presiune constanta si ferma asupra acestor puncte. Relaxarea si respiratia profunda vor ameliora anxietatea si depresia.

B10 - Stalpul divin
Pe partea posterioara (din spate) a capului, la baza craniului exista mai multe puncte asupra carora se poate exercita presiune, in scopul relaxarii si a inlaturarii stresului emotional specific depresiei. Punctele B10 sunt situate la aproximativ un centimetru de-o parte si de alta a marginii adanciturii de la baza craniului; se afla pe muschii care incadreaza coloana vertebrala, de o parte si de alta a acesteia.

GB20 - Balta vantului
Tot la baza craniului, aceste doua puncte sunt situate in adanciturile provocate de cei doi muschi mari ai gatului. Se afla la aproximativ un centimentru mai sus de punctele B10, in partea de sus a cavitatii goale de la baza craniului. Apasarea acestora va contribui la ameliorarea depresiei, tensiunii gatului, durerilor de cap si iritabilitatii.

Presopunctura pentru ameliorarea durerilor de urechi

Presopunctura poate ajuta la ameliorarea sau chiar la rezolvarea durerilor de urechi. Tehnica poate fi folosita pentru diferite tulburari de la nivelul urechilor, inclusiv al disfunctiei trompei lui Eustachio. Daca simptomele nu se amelioreaza nu neglijati consultatia de specialitate!

Teorie
Conceptul de puncte de presiune provine de la teoriile medicale din est, conform carora energia sau qi o extragem din mediul exterior si o primim prin intermediul apei, hranei si aerului. Un corp sanatos atrage qi din abundenta si circula liber de-a lungul meridianelor corpului. Bolile, leziunile sau stresul pot bloca qi-ul. De-a lungul meridianelor se afla anumite puncte de presiune sau zone localizate sub piele; prin stimularea acestora va fi eliberat si se va restabili fluxul energiei qi.


Tipuri de presopunctura

Exista patru discipline de baza care au evoluat, avand la baza utilizarea punctelor de presopunctura.
Presopunctura poate fi utilizata ca prim ajutor in durerile de urechi care se instaleaza brusc. Un masaj shiastu sau un practicant de shin jin va pot ajuta sa identificati cauza durerii de ureche prin identificarea si tratarea oricaror blocaje de energie. Acucise este o forma de auto-tratament care implica manipularea unor combinatii de puncte si masaj pentru a maximiza fluxul de qi.

Localizarea punctelor de presopunctura pentru durerile de urechi

Generalitati
Auto-tratamentul durerilor de urechi este usor, din momentul in care localizati punctele de presiune. Utilizati o harta sau o diagrama a acestora pentru a identifica locatia punctului pe care doriti sa-l presati. Odata ce stiti cu aproximatie unde este punctul, incercati sa il identificati pe dvs. Veti sti ca ati gasit un punct de presiune atunci cand veti simti zona pe care o apasati mai sensibila decat tesutul care o inconjoara.

Tehnici
Exista doua tehnici de baza pe care le puteti folosi pentru a elibera qi-ul stagnant si pentru a stimula fluxul de energie. In timp ce apasati punctul usor, dar ferm, masati zona cu degetul in sensul acelor de ceasornic. Nu practicati alte miscari si nu apasati in alte zone! Incercati sa mentineti o presiune usoara si constanta. Aceasta actiune se numeste dispersia punctului, si ajuta la eliberarea si indepartarea vechilor energii. Apasati apoi pe zona respectiva pentru tonifiere sau consolidare: actiune care atrage energia in punctul respectiv. Pentru a obtine un efect maxim alternati dispersia cu tonifierea.

Exercitiu
Localizati cele trei puncte energetice importante care se afla in adanciturile naturale ale craniului, chiar la nivelul urechilor. Gasiti punctul din mijloc apasand usor cu degetul in dreptul urechii. Punctul pe care il cautati este reprezentat de scobitura care se formeaza pe masura ce deschideti tot mai larg gura. Al doilea punct se afla la in partea de jos a punctului din mijloc, catre lobul urechii, iar al treilea este la aceeasi distanta dar deasupra punctului din mijloc. Utilizati tehnica de dispersie a energiei (masarea punctului in sensul acelor de ceasornic) si alternati-o cu tehnica de tonifiere (apasand ferm punctul pana cand zona isi diminueaza sensibilitatea).

Localizarea punctelor de presopunctura pentru durerile de spate

Generalitati
Durerile de spate sunt frecvent intalnite, iar cel mai mare inconvenient in cazul acestora este faptul ca determina restrangerea activitatilor zilnice ale celui in suferinta. Medicina traditionala chineza prin presopunctura ajuta la videcarea acestor dureri; totusi aceasta nu inseamna ca acupresura inlocuieste terapiile medicale conventionale.

Teorie
In organism exista o interconectare a canalelor energetice (meridianelor), conform medicinei traditionale chineze. Aceste trasee alimenteaza fiecare organ al corpului. Atunci cand fluxul de energie sau qi este blocat apar simptome de boala, inclusiv dureri musculare. Presopunctura disperseaza qi-ul blocat si stimuleaza energia sa circule din abundenta; astfel, are loc ameliorarea durerilor.

Cauze
Potrivit medicinei chineze, cauzele durerilor de spate pot fi diferite de cele stabilite de medicul specialist. Persoanele in varsta care sufera de o boala cronica prezinta un nivel scazut de energie; iar prin expunerea la temperaturi joase organismul poate pierde si mai mult din nivelul de energie deja scazut. Totodata, nivelul de energie scade si din cauza epuizarii fizice, in special prin activitate sexuala excesiva; astfel, pacientul este expus in continuarea durerilor de spate.

Studii
Conform studiilor, realizate de medici din Marea Britanie, presopunctura poate trata cu succes durerile de spate si poate restabili mobilitatea. Dupa identificarea punctelor de presopunctura, apasati ferm si masati cu miscari circulare. Probabil ca va fi nevoie sa realizati acest lucru mai mult de un minut sau pana cand veti observa primele efecte pozitive.

Exercitiu
Pentru diminuarea durerilor de spate, actionati punctele sacrale care stau la baza coloanei vertebrale. O serie de puncte sunt situate la intersectia dintre coloana vertebrala si pelvis. In cazul durerilor de spate din zona lombara, apasati punctul B54 situat in centrul spatelui genunchiului. Stati intins pe spate cu genunchii indoiti; puneti degetele in centrul cutelor din spatele fiecarui genunchi si apasati pe acestea timp de un minut. Repetati exercitiul de cel putin 3 ori pe zi.

Punctele de presiune care diminueaza crampele menstruale

Majoritatea femeilor sufera de crampe menstruale mai mult sau mai putin grave. Chiar si medicii ginecologi recomanda presopunctura pentru calmarea acestora. Potrivit studiilor, combinarea presopuncturii cu un calmant ajuta la reducerea semnificativa a durerii.

Punctul Bigger Rushing (Lv3)
Punctul este situat intre degetul mare de la picior si degetul urmator. Apasati usor cu indexul in portiunea dintre oasele celor doua degete, un centimetru mai sus spre picior, timp de un minut. Cresteti presiunea pe masura ce va simtiti mai confortabil. Repetati miscarea, alternativ, la un picior si celalalt sau incercati sa exercitati presiunea la ambele picioare, concomitent.


Punctul Sacrum

Apasarea acestui punct va avea drept rezultat relaxarea uterului. Pentru a presa acest punct s-ar putea sa aveti nevoie de ajutorul unei alte persoane. Punctul sacrum este situat la intersectia dintre coloana vertebrala lombara si coccis. Identificati aceasta zona si aplicati intr-o prima faza o presiune usoara, iar apoi cresteti intensitatea apasarii pana la un nivel la care va simtiti confortabil si nu intervine senzatia de durere.


Punctul Grandfather Grandson

Punctul Grandfather Grandson este unul din cele mai importante puncte deoarece ajuta la calmarea oricarui tip de durere menstruala. Acest punct este localizat la nivelul piciorului, in zona in care degetul mare intalneste piciorul. Aplicati o presiune moderata cu ajutorul degetului mare ale mainii, la nivelul articulatiei, la aproximativ 2 cm de-a lungul osului, catre glezna.


Punctul Returning

Poarta aceasta denumire deoarece se presupune ca prin activarea sa, menstruatia va reveni la un ritm normal iar crampele menstruale sunt calmate. Asezati-va degetele in zona pubiana, deasupra organelor genitale, si apasati usor pana cand simtiti osul pubian. Deplasati degetele aproximativ un centimetru deasupra osului pubian si apoi apasati punctele corespunzatoare aflate la doua latimi de deget, pe fiecare dintre parti.


Citeste si despre:

Durerea musculoscheletala Greturile matinale: remedii si tratamente Top 20 moduri de a rezolva tulburarile de anxietate si stresul Osteoporoza si gimnastica medicala Endometrioza - proliferare endometru Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Metoda Feldenkrais Afectiunile care provoaca durere faciala Sindromul dureros patelofemural Medicamentele pentru dureri eliberate fara prescriptie medicala si riscul pe care acestea le implica Anotimpul rece si durerile