Rotula

Os de forma triunghiulara, care participa la constituirea scheletului partii anterioare a genunchiului si permite miscarile de flexie-extensie ale articulatiei acestuia.

Structura - rotula este un os de suprafata, palpabil sub piele. Situata intre tendonul cvadricepsului, in partea de sus, care o mentine pe loc, si tendonul rotulian in partea de jos, care o leaga de tibie, rotula se articuleaza in spate cu extremitatea inferioara a femurului (trohleea) pentru a forma articulatia femuropatelara.

Patologie si traumatologie
- Sindromul femuropatelar, frecvent, este un semn al atingerii cartilaginoase a rotulei. Genunchiul este atunci dureros, mai ales in cazul flexiei prelungite si in cursul coborarii scarilor. Tratamentul consta de cele mai multe ori in reeducare.
- Fracturile rotulei sunt frecvente la adult, mai ales consecutive unui soc direct. Genunchiul este atunci dureros si umflat din cauza hemartrozei (efuziune sangvina in articulatie). Daca cele doua fragmente osoase nu sunt deplasate, este suficienta o imobilizare gipsata; in caz contrar, se impune o osteosinteza (in general un serclaj). Imobilizarea dureaza 6 saptamani, in timpul carora pacientul poate merge ajutandu-se de carje si purtand o atela destinata sa-i mentina genunchiul in extensie. Principalele sechele ale unei fracturi de rotula sunt artroza si sindromul femuropatelar.

Citeste si despre:

Sindromul Hoffa

Tendinita patelara: cauze, simptome, tratament

Luxatiile si fracturile rotulei

Chirurgia leziunilor de ligament incrucisat anterior - recomandari de exercitii fizice

Afectiunile genunchiului

15 aspecte pe care mersul le dezvaluie despre sanatatea unei persoane

Presopunctura: localizarea punctelor specifice

Durerile de genunchi

Exercitii fizice pentru varice

Ce afectiuni pot ascunde durerile de genunchi