Hipotermia si expunerea la temperaturi joase

Publicat: 17 Martie 2006
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Hipotermia apare cand corpul uman se raceste si pierde caldura intr-o mai mare masura fata de capacitatea lui de a o sintetiza. Temperatura normala, luata intrarectal este intre 36.4 C (grade Celsius) si 37 C.

In unele cazuri, se poate intampla ca un adult sanatos sa aiba o temperatura corporala joasa, ca de exemplu 35.6 C.

Daca o astfel de persoana nu este bolnava, nu exista nici un fel de problema. In cazul in care nu este copil mic sau varstnic, nu mai este nevoie de nici o evaluare suplimentara.

Cauze

Hipotermia se instaleaza atunci cand corpul uman este expus la aer, apa, vant sau ploaie rece.
Temperatura poate scadea pana la un nivel de 10 C sau mai mult in timpul unei atmosfere umede si cu vant sau la imersia intr-o apa intre 16-21 C. In cazul hipotermiei, tratamentul la domiciliul este suficient pentru a aduce temperatura la normal.

Simptome

Simptomele initiale includ:
-frisoane
-pielea rece, palida sau de culoare albastra
-apatie (lipsa de interes sau grija)
-afectarea capacitatiilor intelectuale
-tulburari de echilibru
-tulburari de vorbire (pronuntie nedeslusita)
-parestezii (amorteli) la nivelul mainilor si degetelor
-dificultate in a indeplini sarcini.
Simptomele tardive includ:
-trunchiul rece, la palpare
-rigiditatea musculara
-bradicardia (batai cardiace cu frecventa sub normal)
-respiratii superficiale si bradipnee (respiratii cu frecventa joasa)
-slabiciune
-somnolenta
-pierderea constientei
-frisoanele se opresc atunci cand temperatura scade sub 32 C.

Complicatii

Hipotermia este o urgenta medicala si poate duce rapid la pierderea constientei si deces, daca pierderea de caldura continua. Este foarte importanta cunoasterea simptomelor hipotermiei pentru a putea aplica imediat tratamentul. In cazul in care frisoanele devin violente sau daca este incapabil sa raspunda la intrebari, trebuie suspectata hipotermia si inceputa incalzirea cat mai rapid posibil.

Factori de risc

Oricine poate face hipotermie.
Cei mai multi oameni cu hipotermie usoara pana la severa recupereaza complet, fara afectare permanenta. Recuperarea este mult mai dificila in cazul copiilor si adultilor bolnavi sau varstnici. Hipotermia poate aparea si in spatiile de locuit, in special in cazul copiilor, adultilor bolnavi sau varstnici care nu sunt imbracati corespunzator.

Tratament

Tratamentul medical al hipotermiei depinde de severitatea acesteia. Tratamentul hipotermiei usoare include scoaterea din mediul care a determinat-o, folosind paturi calde, incalzitoare si sticle cu apa fierbinte.
Hipotermia moderata sau severa este tratata, de preferat, intraspitalicesc de catre medici specialisti. Se administreaza fluide calde , oxigen cald si alte tratamente pentru a ridica temperatura corporala.


Afla cum sa-ti intaresti imunitatea Afla cum sa-ti intaresti imunitatea

Citeste si despre:

Primul ajutor in caz de hipotermie (expunere la temperaturi joase) Laserele medicale, solutia ideala pentru multe dintre afectiunile dermatologice, dar si estetice! Ce este matreata, de ce apare si cum o tratam? Remediul natural impotriva gripei! Cat de mult ne afecteaza sanatatea temperaturile scazute Infofolitul copiilor - de ce nu este bine sa faceti acest lucru