Hipotermia si expunerea la temperaturi joase

Actualizat: 09 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Hipotermia apare cand corpul uman se raceste si pierde caldura intr-o mai mare masura fata de capacitatea lui de a o sintetiza. Temperatura normala, luata intrarectal este intre 36.4 C (grade Celsius) si 37 C.

In unele cazuri, se poate intampla ca un adult sanatos sa aiba o temperatura corporala joasa, ca de exemplu 35.6 C.

Daca o astfel de persoana nu este bolnava, nu exista nici un fel de problema. In cazul in care nu este copil mic sau varstnic, nu mai este nevoie de nici o evaluare suplimentara.

Cauze

Hipotermia se instaleaza atunci cand corpul uman este expus la aer, apa, vant sau ploaie rece.
Temperatura poate scadea pana la un nivel de 10 C sau mai mult in timpul unei atmosfere umede si cu vant sau la imersia intr-o apa intre 16-21 C. In cazul hipotermiei, tratamentul la domiciliul este suficient pentru a aduce temperatura la normal.

Simptome

Simptomele initiale includ:
-frisoane
-pielea rece, palida sau de culoare albastra
-apatie (lipsa de interes sau grija)
-afectarea capacitatiilor intelectuale
-tulburari de echilibru
-tulburari de vorbire (pronuntie nedeslusita)
-parestezii (amorteli) la nivelul mainilor si degetelor
-dificultate in a indeplini sarcini.
Simptomele tardive includ:
-trunchiul rece, la palpare
-rigiditatea musculara
-bradicardia (batai cardiace cu frecventa sub normal)
-respiratii superficiale si bradipnee (respiratii cu frecventa joasa)
-slabiciune
-somnolenta
-pierderea constientei
-frisoanele se opresc atunci cand temperatura scade sub 32 C.

Complicatii

Hipotermia este o urgenta medicala si poate duce rapid la pierderea constientei si deces, daca pierderea de caldura continua. Este foarte importanta cunoasterea simptomelor hipotermiei pentru a putea aplica imediat tratamentul. In cazul in care frisoanele devin violente sau daca este incapabil sa raspunda la intrebari, trebuie suspectata hipotermia si inceputa incalzirea cat mai rapid posibil.

Factori de risc

Oricine poate face hipotermie.
Cei mai multi oameni cu hipotermie usoara pana la severa recupereaza complet, fara afectare permanenta. Recuperarea este mult mai dificila in cazul copiilor si adultilor bolnavi sau varstnici. Hipotermia poate aparea si in spatiile de locuit, in special in cazul copiilor, adultilor bolnavi sau varstnici care nu sunt imbracati corespunzator.

Tratament

Tratamentul medical al hipotermiei depinde de severitatea acesteia. Tratamentul hipotermiei usoare include scoaterea din mediul care a determinat-o, folosind paturi calde, incalzitoare si sticle cu apa fierbinte.
Hipotermia moderata sau severa este tratata, de preferat, intraspitalicesc de catre medici specialisti. Se administreaza fluide calde , oxigen cald si alte tratamente pentru a ridica temperatura corporala.


Citeste si despre:

Primul ajutor in caz de hipotermie (expunere la temperaturi joase) Cat de mult ne afecteaza sanatatea temperaturile scazute Infofolitul copiilor - de ce nu este bine sa faceti acest lucru Primul ajutor in cazul expunerii la frig: degeraturile si hipotermia Terapia postresuscitare si hipotermia terapeutica Degeraturile Intoxicatia cu substante chimice medicamentoase (barbiturice, neuroleptice, etc.) Avantajele Retelei de Policlinici din orasul medical pentru abonati Perioada adolescentei: cum ai grija de copilul tau in aceasta etapa din viata lui? Cauzele frisoanelor severe Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna Meprobamat Prematurul - o fiinta extrem de fragila Cum va puteti proteja de vremea rece Glutetimida Afectiuni si boli in timpul iernii