Ahile (tendonul lui)

Tendonul lui Ahile face legatura intre calcai si muschii gambei. Este cel mai mare tendon din corpul uman si permite miscarea degetelor necesara in timpul mersului sau a alergatului. tendon care asigura insertia muschiului triceps sural (muschiul puternic al gambei) pe calcaneu (osul calcaiului). Tendonul lui Ahile, cel mai voluminos tendon din organism, permite flexia plantara a gleznei. Foarte rezistent, acest tendon poate suporta o incarcatura de 400 kilograme.

Patologie - Ruptura tendonului lui Ahile urmeaza unui efort violent si provoaca o rupere a tesuturilor. Ea survine la sportivul adult al carui tendon este fragilizat printr-o degenerescenta a fibrelor tendinoase. Subiectul resimte o durere brutala si se prabuseste, absolut incapabil sa mearga sau sa alerge, nu poate sa stea in varful picioarelor si deasupra calcaiului se formeaza o depresiune marcata. lmobilizarea gleznei intr-o gheata gipsata este necesara pe durata a aproximativ 2 luni. Pacientul poate sa faca din nou sport dupa 4-6 luni. La sportivii de performanta sau in caz de recidiva se poate avea in vedere o operatie chirurgicala. Alte patologii sunt: bursita, tendinita, tenosinovita.

Citeste si despre:

Ruptura tendonului lui Achile Recuperarea dupa ruptura de tendon ahilian Apofizita calcaneana (Boala Sever) Cand si de ce apare tendinopatia Durerile localizate la nivelul piciorului Anatomia gleznei Piciorul in var equin Presopunctura: localizarea punctelor specifice Spondilita anchilozanta 8 efecte secundare neobisnuite ale medicamentelor comune