10 recomandari pentru ameliorarea durerilor cronice

Actualizat: 06 Decembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Probabil ca nu stiti inca, dar exista cel putin 10 recomandari pentru ameliorarea durerilor cronice. Durerea este un mod al organismului uman de a reactiona atunci cand ceva nu este in regula.

Durerea care dureaza 3 luni sau mai mult este considerata a fi cronica. Desi oricine se poate confrunta cu o durere cronica, aceasta apare cu preponderenta in randul persoanelor in varsta.

Numeroase persoane sufera din cauza durerilor cronice motiv pentru ca in cele ce urmeaza prezentam 10 dintre cele mai eficiente solutii de ameliorare ale acestora.

Tehnici de respiratie si meditatie

Aceste tehnici induc relaxarea organismului, fapt care conduce la ameliorarea durerii cronice. Astfel, cu ajutorul acestor strategii, tensiunea si incordarea muschilor vor fi estompate si organismul se va destinde.

Concentrarea asupra respiratiei - ignorand gandurile si repetand doar un cuvant sau o fraza (mantra) - conduce la relaxarea organismului.

Respiratia profunda este, in primul rand, o tehnica de relaxare.

Alegeti o locatie linistita, o pozitie confortabila a corpului si incercati sa inlaturati gandurile care v-ar putea distrage atentia. Apoi vizualizati un punct situat sub ombilic; inspirati, astfel incat abdomenul sa se destinda (ca si cum s-ar umple cu aer). Lasati apoi aerul sa iasa usor pe nas si repetati exercitiul.

Se recomanda ca aceste tehnici sa fie deprinse de la o persoana avizata.

Inlaturati stresul din viata dvs.

Stresul intensifica durerea cronica, iar sentimentele negative, cum ar fi depresia, anxietatea si furia pot creste sensibilitatea organismului la durere. Pentru a reduce stresul se recomanda sa practicati orice activitate care va face placere si despre care stiti ca va induce o stare de calm si de liniste.

De asemenea, specialistii recomanda sa ascultati muzica de relaxare si meditatie. Apelati la imaginatie si promovati principiul conform caruia relaxarea mentala stimuleaza progresiv relaxarea corpului.

Diminuati durerea prin exercitii fizice

Endorfinele sunt substante chimice secretate de creier, care ajuta la imbunatatirea starii de spirit si blocheaza semnalele dureroase. Prin stimularea musculaturii in timpul exercitiilor fizice se elibereaza endorfine, ajutand astfel organismul sa fie mai rezistent la suferinta fizica.

De asemenea, sportul contribuie la eliminarea kilogramelor in plus, prevenind riscul aparitiei bolilor cardiace si controland nivelul glicemiei (zaharul din sange).

Daca aveti anumite afectiuni, cum ar fi neuropatia diabetica, trebuie sa fiti atenti la tipurile de activitati fizice pe care le alegeti.
Adresati-va medicului curant pentru a va recomanda tipul de exercitii fizice eficiente in cazul dvs.

Nu consumati alcool

Durerea poate cauza tulburari de somn, iar consumul de alcool le poate agrava. De asemenea, consumul de alcool are efecte negative asupra calitatii vietii, acesta fiind principalul motiv pentru care trebuie sa il evitati.

Alaturati-va unui grup de suport

Incercati sa cunoasteti persoane care traiesc cu durere cronica. Cand va petreceti timpul alaturi de oameni care simt la fel ca dvs. si care inteleg prin ce treceti va veti simti mai putin singuri.

Important este sa luati in considerare si o intalnire cu un psihoterapeut. Persoanele care traiesc zilnic cu o durere cronica pot dezvolta o depresie puternica, ce poate fi tratata numai sub stricta ingrijire si supraveghere a medicului.

Prin consiliere puteti invata sa va imbunatatiti stilul de viata si sa evitati gandurile negative care supradimensioneaza durerea. Atitudinea optimista va schimba in sens pozitiv modul dvs. de a privi situatia in care sunteti.

Stop fumat - agraveaza durerea cronica

Fumatul poate amplifica durerea determinata de afectiunile sistemului circulator si poate creste riscul de boli cardiace si cancer.

Monitorizati zilnic intensitatea durerii si activitatile

Pentru a prescrie un tratament eficient medicul trebuie sa cunoasca evolutia starii de sanatate in timpul dintre 2 consultatii. Notati zilnic intr-un jurnal intensitatea durerii, masurata pe o scala de la 1 la 10, si activitatile fizice practicate.

La fiecare consultatie luati jurnalul cu dvs. pentru a discuta cu medicul despre cat de intensa a fost durerea in functie de activitatile efectuate.

Biofeedback

Prin biofeedback puteti controla in mod constient diverse functii ale corpului. Aceasta metoda este utilizata frecvent pentru a controla problemele cauzate de stres si circulatia sanguina - cefaleea (durere de cap), hipertensiunea arteriala si tulburarile de somn.

Aceasta metoda consta in atasarea unor senzori legati la un dispozitiv de monitorizare. Acesta asigura un feedback instant al unei functii a organismului (de exemplu, temperatura corporala).

Medicul care executa acesta metoda va ajuta apoi pacientul, atat fizic cat si mental, sa-si controleze singur aceasta functie.

Rezultatele sunt afisate pe un monitor in timp ce pacientul incearca sa controleze functia respectiva. Monitorul emite un semnal sonor sau vizual in functie de abilitatea pacientului in controlul functiei (precum cresterea temperaturi corporale sau reducerea tonusului muscular).

Masajul amelioreaza durerea cronica

Masajul contribuie semnificativ la reducerea stresului si a tensiunii. Acesta este recomandat persoanelor care sufera de durere cronica, inclusiv dureri de spate sau de gat.

Bucurati-va de viata

Tratati durerea cu indiferenta, priviti si simtiti viata ca si cum aceasta nici nu ar exista. Incercati sa descoperiti ce anume va face placere, experimentati mai multe tipuri de activitati.

Acest lucru va va tine mintea ocupata si va veti gandi la orice altceva, dar nu la manifestarea durerii. Poate aceasta masura cu va ajuta sa tratati durerea, dar cu siguranta puteti prelua controlul asupra vietii si bunastarii dvs.


Citeste si despre:

Interventiile chirurgicale la nivelul sinusurilor - recomandari pentru pacienti 10 sfaturi practice pentru ameliorarea simptomelor racelii Recomandari pentru a scapa de tusea persistenta sau recurenta Managementul durerii din cancer - Controlul durerii canceroase Ce afectiuni ascunde durerea toracica non-cardiaca Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Durerea asociata cancerului Durerea in cancer Recuperarea medicala pentru durerile lombare Durerea in gat Afectiunile care provoaca durere faciala