Pielea este principala bariera de protectia a organismului fata de agresorii din mediul extern, iar buzele, datorita faptului ca au o structura atat de sensibila, pot fi foarte usor agresate de soarele prea puternic, de vant, frig, praf sau aerul uscat.
Daca tinem seama de numarul crescut al factorilor cu potential daunator care pot actiona in orice moment asupra buzelor, este de mirare ca acestea nu sufera chiar mai mult si nu dezvolta patologii mai agresive.
Incercam intotdeauna sa ne protejam de frig, de soare, incercam sa facem fata tuturor capriciilor vremii, insa in fata acestora lasam adesea buzele descoperite, fara o protectie adecvata.
Buzele sunt de fapt membrane mucoase foarte subtiri, ce folosesc si ca organe de simt. Fac parte din tegument, insa au o structura foarte modificata, care le face atat de susceptibile diverselor atacuri ale factorilor din mediu.
Pentru a ne face o parere in legatura cu sensibilitatea buzelor este de ajuns sa precizam faptul ca pielea are 16 straturi celulare, iar buzele au intre 3 si maxim 5. In plus, datorita structurii particulare, buzele au cel mai mare risc de a se deshidrata.
Vasele sangvine se afla la suprafata, ceea ce confera buzelor culoarea rosie. Studiile au demonstrat faptul ca organismul uman pierde de 10 ori mai multa apa pe la nivelul buzelor comparativ cu orice alta suprafata a corpului.
Pentru buze, aparitia deshidratarii poate fi sinonima unei crize locale. Factorii care induc aceasta stare sunt variati, iar cu majoritatea ne confruntam zilnic.
Fie ca este vorba de aerul rece al iernii, fie ca este vantul si praful de pe strazi (cu care ne vom confrunta de acum inainte) sau umiditatea redusa din interiorul locuintei, toate vor avea efecte devastatoare asupra hidratarii buzelor. Dupa ce tesutul a devenit deshidratat, iar apa a fost scoasa din celule, buzele devin atat de fragile incat crapa, se sparg si ajung chiar sa sangereze.
Leziunile care apar adeseori sunt si foarte dureroase, iar simptomele de acest tip (sangerare, durere) sunt cele care supara cel mai mult pacientul. In plus, buzele crapate nu sunt nici foarte estetice, mai ales pentru doamne si domnisoare.
Cand vine vorba de suferinta buzelor, specialistii ne avertizeaza: noi insine putem fi cel mai mare dusman al buzelor. De ce? Prin faptul ca aproape permament ne muscam sau ne umezim (prin lins) instinctiv buzele.
Linsul nu face decat sa agraveze leziunile deja aparute, deoarece, dupa ce saliva se evapora, deshidratarea se va accentua. Saliva contine si enzime cu roluri importante in digestia chimica a unor substante din mancare, iar aceste enzime, in contact cu buzele, pot avea o actiune negativa. Ele vor stimula iritarea locala, care este cu atat mai grava cu cat buzele deja erau in suferinta.
O alta greseala frecventa pe care o putem face atunci cand incercam sa tratam buzele crapate este muscarea, scarpinarea si peelingul unor fragmente de tesut care sunt parte prinse inca pe buza. Daca vom trage de ele, exista riscul de a declansa sangerari locale. Astfel de practici nu fac decat sa irite suplimentar zona si sa incetineasca procesul de vindecare.
Cel mai grav scenariu: buzele crapate si lezate sunt porti de intrare pentru bacterii si putem dezvolta infectii grave daca praful ajunge pe buze si contamineaza ranile.
O complicatie frecvent intalnita in astfel de cazuri este cheilita. Cheilita este o infectie a colturilor gurii, aparuta de obicei in context candidozic. Ea se trateaza eficient prin aplicarea locala a unui unguent cu antifungic.
In plus, uneori prin iritarea permanenta a buzelor sau spatiului din jurul lor se poate activa o infectie herpetica latenta sau pot chiar sa apara afte bucale. Buzele crapate expun adesea si terminatii nervoase foarte sensibile, terminatii in care se poate gasi virusul herpetic si care astfel poate fi reactivat.
De retinut!
Buzele crapate apar ca urmare a pierderii stratului lipidic natural de la suprafata lor, (cel mai adesea prin lins) sau ca urmare a secretiei lui insuficiente. Deshidratarea este determinata prin evaporare, ca urmare a structurii speciale a buzelor si a numarului foarte redus de celule care se interpun intre vasele sangvine si aer.
Pentru ca buzele sa isi pastreze starea optima de hidratare au nevoie de un pic de ajutor din partea noastra, iar acest ajutor vine cel mai adesea sub forma balsamului de buze.
Pentru buze, balsamul este echivalentul unei…esarfe, caciuli sau chiar a unui fular la care noi apelam cu incredere in sezonul rece pentru a ne proteja de frig.
Balsamul poate oferi un strat protector care sa crute buzele de actiunea neprielnica a vantului si a vremii reci. Balsamul poate fi folosit cu incredere si cand stam in casa, caci si aici aerul uscat sau poate prea cald, ne poate dauna buzelor.
Specialistii sunt de parere ca balsamul, si orice masura care creste starea de hidratare a buzelor, promoveaza vindecarea. De aceea, sunt recomandate mai degraba produsele emoliente sau cremoase si mai putin cele ceroase.
Scopul aplicarii balsamului este crearea unei bariere ocluzive la suprafata buzelor care sa mentina umezeala blocata in interiorul buzelor, in timp ce ofera si un plus de hidratare prin ingredientele active continute (mai ales daca balsamul este de buna calitate si contine uleiuri esentiale).
In plus, pe langa actiunea de impiedicare a deshidratarii, balsamurile pot acoperi fisurile din buze si pot preveni astfel infectarea lor.
Un balsam bun este cel care contine petrolatum, un ingredient cu proprietati ocluzive foarte eficient in acoperirea si inchiderea crapaturilor de la suprafata buzelor. Dar, la fel de bun in tratarea crapaturilor este si uleiul de seminte de in, untul de shea, uleiul de floarea-soarelui.
Hidratarea este mentinuta de ingrediente precum acidul hialuronic, vaselina si glicerina.
Un alt ingredient pe care balsamul ar trebui sa il aiba este factorul de protectie solara, chiar daca vom folosi balsamul iarna! Razele soarelui pot avea efecte nocive si daca temperaturile sunt mai reduse, nu trebuie neaparat sa depaseasca 30 de grade ca sa arda buzele.
Daca pielea buzelor a fost deja compromisa prin actiunea radiatiilor UV (ultraviolete), deshidratarea este mult mai probabila. Asadar, un factor care sa protejeze de actiunea radiatiilor este un aliat nepretuit in lupta impotriva buzelor crapate, suferinde si deshidratate.
Specialistii ne avertizeaza sa nu cumparam chiar orice balsam, caci nu toate au ingrediente care pot oferi ingrijire si protectie buzelor. Mai mult, unele chiar fac mai mult rau decat bine.
Foarte multe produse pot favoriza deshidratarea si pot agrava iritarea. Este cazul sarurilor de aluminiu, mentolului, eucaliptului, fenolului si camforului. Mentolul, camforul si fenolii induc o stare de aparent confort si par a ameliora deshidratarea, insa de fapt nu fac decat sa favorizeze si uneori chiar sa accentueze deshidratarea.
Aromele ar trebui si ele evitate din simplul fapt ca prin miros si gust ne fac sa mancam balsamul si astfel ajungem iar sa ne facem singuri rau. Uleiul de silicon este un alt ingredient foarte frecvent (apare si in compozitia rujurilor, gloss-urilor pentru a le induce o durabilitate mai mare pe buze), insa acesta nu face decat sa faciliteze deshidratarea.
Acidul salicilic (desi un compus cu dovedite proprietati antiinflamatoare), in balsamuri poate sa stimuleze uscarea buzelor precum si exfolierea lor. O combinatie nu tocmai placuta, nu?
In cazul in care tenul nostru are tendinta acneica, cel mai bine ar fi daca am evita balsamurile ce contin petrolatum. Desi substanta in sine este foarte eficienta, unii utilizatori cu ten cu probleme au afirmat ca aceste produse pot inchide prea tare porii si favorizeaza aparitia punctelor negre.
In plus, specialistii ne sfatuiesc sa evitam produsele care nu vin sub forma de baton. Pur si simplu nu este sanitar sa bagam degetul intr-un recipient si apoi sa il intindem pe buze. Nu facem decat sa contaminam cu bacterii si recipientul, si buzele. In plus, balsamul care este deja sub forma de aplicator are avantajul de a putea fi dat pe buze oriunde, oricand.
Cheia pentru a ne mentine buzele hidratate este folosirea frecventa a balsamurilor de buze. Balsamul este oricum unul din cele mai cumparate produse cosmetice si cu siguranta fiecare avem la noi cel putin un astfel de produs. Sunt foarte mici, usor de purtat cu noi si foarte practice. Le putem aplica ori de cate ori dorim, pentru un efect hidratant garantat.
Specialistii merg insa mai departe cu recomandarile si insista ca ar fi foarte bine daca ne-am da buzele cu un strat gros de balsam si inainte sa ne culcam. Motivul? Foarte multi dintre noi dormim cu gura deschisa, ceea ce determina deshidratarea intregii cavitati bucale, inclusiv a buzelor. Prin aplicarea balsamului inainte de culcare reducem semnificativ din pericolul ca la trezire sa avem deja buzele crapate.
Balsamurile de buze sunt disponibile oriunde: la farmacie, magazine de produse cosmetice, si chiar in hipermarketuri. Pretul le face foarte accesibile, si din acest motiv ar fi bine daca am avea mai multe.
Unul pentru masina, unul langa pat, unul in geanta sau la birou. Astfel, ori de cate ori ne simtim buzele uscate putem aplica balsamul fara sa fie nevoie sa pierdem timp cautandu-l. Si astfel nu trebuie nici sa ne umezim prin saliva buzele si nu putem nici sa invocam scuza ca avem buze crapate pentru ca am uitat balsamul.
Pentru a reduce din numarul agresorilor care pot facilita deshidratarea si lezarea buzelor, unii specialisti sunt de parere ca ar fi foarte bine daca am putea folosi acasa, cel putin pe timpul noptii, un umidificator de aer.
Astfel, nu doar buzele, dar intreaga piele se va bucura de un mediu mai umed, si va fi ferita de deshidratare. Consumul unor cantitati suficiente de apa va stimula de asemenea starea de hidratare.
Se pare ca toti consumatorii sunt de parere ca balsamul de buze poate induce dependenta. Din ce in ce mai multe produse sunt catalogate ca avand un astfel de risc si din acest motiv si termenul in sine parca si-a pierdut din semnificatie.
Dependenta este gresit folosita in acest context. Nu exista niciun ingredient in balsam (orice balsam) care sa induca dependenta. Poate ca devenin “dependenti” de gustul lui, de senzatia de confort pe care o avem atunci cand il simtit pe buze, insa nu apare clasica dependenta.
Unele ingrediente din balsamuri, precum camfor sau mentol pot da nastere unor cercuri vicioase in care individul care apeleaza la astfel de produse este introdus, fara sa vrea si adesea fara sa isi dea seama.
Acestea pot asocia senzatia de deshidratare, chiar mai accentuata decat anterior aplicarii balsamului in sine. Astfel, simtim nevoia sa mai aplicam o data balsamul. Si inca o data. Insa aceasta repetare nu este datorata dependentei, ci doar faptului ca am ales un balsam cu ingrediente necorespunzatoare.
Miere si vaselina
Mierea are proprietati antibacteriene si poate ameliora simptomele buzelor crapate. Combinata cu vaselina, ale carei efecte de protector tegumentar sunt bine cunoscute, eficienta preparatului creste foarte mult.
Specialistii recomanda sa punem putina miere pe buze si sa permitem acesteia sa se usuce timp de cateva secunde. Fara sa miscam buzele, aplicam apoi vaselina pe varful buzelor. Aceasta combinatie o lasam sa actioneze pe buze timp de 10-15 minute.
Ulterior, inmuiem o discheta de vata in apa calda si indepartam mierea si vaselina din doua miscari. Pentru rezultate cat mai bune si efecte de durata, putem aplica aceasta metoda zilnic, timp de 5 zile.
Ulei de cocos
Multi au descoperit faptul ca uleiul de cocos este un remediu natural foarte eficient impotriva buzelor crapate. Ce trebuie sa facem este doar sa aplicam o cantitate foarte mica de ulei de cocos pe buze, de preferat de cateva ori pe zi, mai ales in sezonul rece sau cand atmosfera pare foarte uscata.
Aloe vera
Aloe vera prezinta numeroase beneficii pentru intreaga piele, promovand vindecarea ranilor si mentinerea sanatatii. De aceea, in vederea vindecarii buzelor crapate putem incerca sa aplicam de cateva ori pe zi gel de aloe vera.
Alte sfaturi utile includ:
- Frecarea usoara a buzelor cu o felie de castravete - o metoda foarte simpla, insa eficienta pentru ameliorarea buzelor crapate;
- Consumarea a minim 2-2.5 litri de apa zilnic - aparitia buzelor uscate poate fi un prim semn de deshidratare generala a organismului;
- Imbogatirea dietei cu vitamina A, o vitamina esentiala bunei sanatati a pielii. Vitamina A poate fi luata din surse alimentare: rosii, morcovi, legume frunze verzi;
- Pregatirea unui scrub pentru buze prin combinarea de zahar si ulei, intr-un castronel si aplicarea amestecului pe buze. Zaharul va actiona ca un exfoliant, iar uleiul va manifesta actiuni hidratante;
- Evitarea consumarii sucurilor acide si fructelor acide (in principal, a citricelor), deoarece acestea pot irita suplimentar buzele.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.