Psoriazisul este o boala dermatologica cronica care determina o crestere rapida exagerata a celulelor pielii, avand ca rezultat aparitia unor placi tegumentare ingrosate (hipercheratozice), albicioase.
Aceste leziuni pot varia ca dimensiuni si au o localizare preponderent la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului, mainilor, picioarelor si regiunii sacrale (partea inferioara a spatelui). Psoriazisul este mai frecvent in randul adultilor, dar poate aparea si in randul copiilor si adolescentilor.
In mod normal, celulele tegumentului cresc si se matureaza gradat, pe parcursul unui ciclu de 28 de zile (turn-over celular), urmand ca apoi sa fie inlocuite de alte celule tinere. Celulele imbatranite din straturile superficiale a pieleii sunt inlocuite treptat cu alte celule noi din straturile profunde.
Celulele straturilor superficiale mor si se desprind treptat odata cu desfasurarea activitatilor zilnice (baie, purtarea hainelor). In psoriazis, celulele nu se matureaza suficient, insa migreaza rapid spre straturile superficiale ale pielii (in 3-6 zile) si formeaza la acest nivel leziuni caracteristice bolii (placile hipercheratozice).
Nu se cunoaste etiologia exacta a psoriazisului. Majoritatea specialistilor sustin ca afectiunea are determinism genetic (este mostenita). Aproximativ o treime dintre persoanele cu psoriazis au cel putin un membru al familiei (rude de sange) cu aceasta boala.
In orice caz, nu este clar daca factorii genetici actioneaza singuri in determinarea bolii sau daca exista si alti factori personali sau de mediu care au si ei un rol in declansarea acesteia. Psoriazisul nu este o boala infecto-contagioasa, astfel ca nu poate fi transmisa de la o persoana la alta.
Specialistii cred ca factorii imunologici (sistemul imun) au un rol in aparitia psoriazisului, dat fiind faptul ca in aceasta boala se pot evidentia in straturile anormale ale pielii (placi hipercheratozice) un numar mare de leucocite (celule sangvine albe, cu rol in medierea raspunsului imun). Un alt argument pentru etiologia de natura imuna a bolii este faptul ca afectiunea raspunde la tratamentul imunosupresiv (care inhiba sistemul imun).
Exista mai multi factori care au fost implicati in etiologia sau agravarea psoriazisului, dintre acestia amintim:
- clima rece si uscata este un factor care poata agrava simptomele specifice psoriazisului. Clima calda, umeda si soarele (razele ultraviolete) pe de alta parte pot imbunatatii simptomele bolii;
- leziunile cutanate, indiferent de localizare pot cauza formarea de placi hipercheratozice. Cele mai frecvente sunt leziunile aparute la nivelul unghiei si regiunii periunghiale;
- stresul si anxietatea pot cauza aparitia psoriazisului si pot, de asemenea, agrava leziunile deja existente;
- infectiile, in special infectiile gatului (faringite, amigdalite), pot cauza psoriazis (prin diferite mecanisme mediate imun). Acest lucru este des intalnit mai ales in randul copiilor infectati cu streptococ;
- anumite medicamente, precum antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), agentii beta-blocanti (medicamente folosite in tratamentul unor boli cardiace si al hipertensiunii arteriale) si sarurile de litiu pot agrava simptomele psoriazisului. Este foarte important ca persoanele cu psoriazis sa consulte medicul specialist inaintea administrarii acestor medicamente.
Simptomele caracteristice psoriazisului sunt prezenta placilor cutanate hipercheratozice, leziuni cutanate reliefate lucioase si rosii cu localizare predominant la nivelul coatelor si genunchilor. Exista mai multe tipuri de psoriazis, astfel ca simptomele variaza ca severitate si complicatii de la un caz la altul.
Simptomele cel mai frecvent intalnite in psoriazis sunt urmatoarele:
- zone tegumentare rosii, reliefate (placi cutanate) care prezinta cruste lucioase la suprafata. Placile cutanate pot avea diferite localizari, dar cel mai frecvent sunt cele de la nivelul coatelor, genunchilor, scalpului, mainilor, picioarelor si regiunii sacrale inferioare. Aproximativ 90% dintre persoanele cu psoriazis au leziuni cutanate de acest fel;
- zone mici, sangerande, rezultate din descuamarea leziunilor cutanate (poarta numele de semnul Auspitz);
- cruste subtiri sau ingrosate cu localizare la nivelul scalpului;
- prurit (mancarime), in special in fazele acutizate a bolii, cu predilectie la nivelul leziunilor cu localizare in pliurile cutanate (sub sani, in axile, fese);
- modificari ale unghiilor sunt gasite la aproximativ 50% dintre pacientii cu psoriazis. Dintre acestea amintim:
- pete mici unghiale si periunghiale (fara evidentierea unei infectii micotice-onicomicoza);
- ingalbenirea unghiilor de la picioare si rareori a unghiilor de la mana;
- desprinderea unghiei din patul unghial (de la radacina);
- rar, depozite fine subunghiale de tesut cutanat (bride).
Alte simptome, mai rar regasite la persoanele cu psoriazis, sunt:
- placi cutanate cu localizare in oglinda (bilateral, de exemplu la ambele coate sau ambii genunchi);
- leziuni cutanate asemanatoare picaturilor de apa. Acest tip de leziune apare cel mai frecvent in psoriazisul secundar infectiilor streptococice faringiene si poarta denumirea de psoriazis gutos. Acest tip de psoriazis este intalnit in proportie de 10% din totalul cazurilor de psoriazis;
- artralgii (dureri articulare), artrite cu redoare articulara (umflarea articulatiilor cu reducerea mobilitatii acestora) si edeme periarticulare.
Acest tip de psoriazis poarta numele de artrita psoriazica si este intalnita la aproximativ 5-10% din totalul persoanelor cu psoriazis.
Fenomenul Koebner poate aparea la unele persoane cu psoriazis care au suferit o injurie (arsura, expunere exagerata la soare, taietura), la nivelul unei regiuni cutanate neatinse de psoriazis. Acest fenomen consta in aparitia leziunilor psoriazice caracteristice, la aproximativ cateva zile pana la 2 saptamani de la injuria acuta. Deoarece acest fenomen este destul de frecvent intalnit in practica medicala, persoanele cu psoriazis sunt sfatuite sa evite pe cat posibil injuriile tegumentare si expunerea excesiva la soare.
Trebuie sa mentionam ca exista mai multe afectiuni dermatologice care au simptome si leziuni cutanate asemanatoare celor aparute in psoriazis. De asemenea, unele medicamente pot determina reactii adverse cutanate (piele rosie, ingrosata), asemanatoare placilor cutanate din psoriazis.
Psoriazisul este o boala cronica, cu recidive si acutizari (episoade de agravare a bolii care se repeta la un anumit interval de timp) si a carei evolutie poate fi imprevizibla. Simptomele bolii pot aparea brusc si tot asa se pot amelioara sau disparea (remisiune). Acest ciclu de acutizari urmate de remisiuni continua pe tot parcursul vietii.
Rar, psoriazisul poate disparea fara efectuarea vreunui tratament. Formele moderat-severe si severe de psoriazis trebuie tratate corespunzator pentru a ameliora simptomele si a evita complicatiile.
Exista mai multi factori care pot agrava boala si pot determina recidive. Dintre acestia mentionam: clima rece si uscata, stresul, infectiile, leziunile cutanate si utilizarea anumitor substante medicamentoase.
Severitatea bolii este indicata de numarul leziunilor si caracteristicile acestora (roseata, grosime, exfoliere), precum si de suprafata corporala afectata de placile cutanate hipercheratozice.
Formele usoare de boala sunt caracterizate prin leziuni cutanate (placi) localizate doar la nivelul coatelor si genunchilor.
Formele moderate de psoriazis prezinta urmatoarele simptome:
- cateva placi cutanate de dimensiuni medii (de obicei pielea scalpului este afectata in proportie de peste 80%);
- placile tegumentare pot acoperii pana la 20% din suprafata corporala (echivalentul pielii ambelor membre superioare);
- artralgii (dureri articulare), fara impotenta functionala;
- disconfort cosmetic (complexe legate de aspectul leziunilor cutanate).
Formele severe de psoriazis, prezinta urmatoarele simptome:
- placi cutanate care acopera portiuni mari de piele (20-30%). Pentru calcularea suprafetei corporale mentionam ca palma este echivalentul a 1% din totalul suprafetei tegumentare si ca fiecare membru superior reprezinta aproximativ 10% din totalul acesteia;
- placi cutanate cu localizare la nivelul fetei;
- leziuni cutanate de tip pustula (leziuni cutanate reliefate, pline cu lichid) sau aparitia psoriazisului eritrodermic cu inflamatie severa si exfoliere masiva a pielii;
- artrita psoriazica, care consta in inflamatia si umflarea incheieturilor cu durere, impotenta functionla, roseata si caldura locala. Formele severe de artrita psoriazica pot cauza chiar si distructie osoasa.
Psoriazisul poate persista pentru o perioada mai lunga de timp fara agravarea sau ameliorarea simptomelor. Boala poate cauza stres psihic si anxietate, precum si aparititia unor complexe de ordin cosmetic.
Unele studii au evidentiat faptul ca unii pacienti cu psoriazis prezinta o alterare functionala si psihica asemanatoare pacientilor care sufera de alte boli grave precum cancerul, artrita cronica, depresia sau bolile cardiace. Uneori, este necesar ca tratamentul medicamentos al psoriazisului sa asocieze si psihoterapie.
Majoritatea specialistilor cred ca psoriazisul este o boala mostenita (transmitere genetica). Se stie ca persoanele purtatoare de anumite gene mutante pentru aparitia bolii au un risc mai mare de 10 ori pentru aparitia bolii. O treime dintre persoanele cu psoriazis au in familie cel putin inca un membru cu aceasta boala.
Exista mai multi factori care au fost implicati in etiologia sau agravarea psoriazisului, dintre acestia amintim:
- clima rece si uscata este un factor care poata agrava simptomele specifice psoriazisului. Clima calda, umeda si soarele (razele ultraviolete) pe de alta parte pot imbunatati simptomele bolii;
- leziunile cutanate, indiferent de localizare, pot cauza formarea de placi hipercheratozice. Cele mai frecvente sunt leziunile aparute la nivelul unghiei si regiunii periunghiale;
- stresul si anxietatea pot cauza aparitia psoriazisului si pot, de asemenea, agrava leziunile deja existente;
- infectiile, in special infectiile gatului (faringite, amigdalite), pot cauza psoriazis (prin diferite mecanisme mediate imun). Acest lucru este des intalnit mai ales in randul copiilor infectati cu streptococ;
- anumite medicamente, precum antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), agentii beta-blocanti (medicamente folosite in tratamentul unor boli cardiace si al hipertensiunii arteriale) si sarurile de litiu, pot agrava simptomele psoriazisului. Este foarte important ca persoanele cu psoriazis sa consulte medicul specialist inaintea administrarii acestor medicamente.
Un alt factor de risc pentru aparitia psoriazisului este consumul exagerat de alcool. S-a dovedit ca alcoolicii dezvolta, de obicei, o forma mai grava de psoriazis in raport cu persoanele care nu consuma bauturi alcoolice. Aceasta forma de boala este mai des intalnita in randul barbatilor de varsta mijlocie, mari consumatori de etanol. Nu s-a dovedit insa legatura intre consumul de alcool la femei si aparitia sau agravarea psoriazisului.
Este necesar consultul medical de specialitate in cazul in care apar urmatoarele simptome:
- aparitia unor zone eritematoase (rosii), reliefate (placi), acoperite cu o crusta lucioasa care se exfoliaza;
- placi crustoase aparute la nivelul scalpului;
- ingalbenirea sau prezenta unor pete unghiale, desprinderea unghiei din patul unghial sau aparitia unor depozite de tesut tegumentar (bride) la acest nivel;
- semne ale unei posibile infectii bacteriene (suprainfectia leziunilor cutanate), precum:
- durere accentuata, edem, eritem (roseata), sensibilitate locala crescuta sau caldura locala;
- aparitia unor leziuni subtiri (benzi) rosietice la nivelul placilor cutanate;
- prezenta puroiului ;
- temperatura mai mare de 38 grade Celsius, fara o alta cauza cunoscuta.
In cazul persoanelor diagnosticate cu psoriazis si tratate corespunzator este necesar consultul medical atunci cand apar urmatoarele simptome:
- leziuni extinse pe o regiune tegumentara mare, inflamarea accentuata a acestora, mai ales in cazul in care pacientul asociaza si o alta boala - apar simptome adverse secundare utilizarii tratamentului medicamentos in psoriazis (varsaturi, diaree sanghinolenta, frisoane sau febra).
Este important ca toate persoanele care dezvolta leziuni cutanate posibil asociate psoriazisului sa se adreseze medicului specialist dermatolog. Initierea tratamentului intr-un stadiu precoce poate incetini sau chiar opri evolutia bolii.
Personalul medical care poate diagnostica si trata psoriazisul, include:
- medicul de familie;
- medicul dermatolog;
- medicul de medicina interna;
- medicul reumatolog.
In cele mai multe cazuri, diagnosticul de psoriazis este formulat de catre medicul specialist dermatolog dupa efectuarea examenului obiectiv (inspectia leziunilor cutanate) care evidentiaza placile cutanate edematiate si eritematoase (rosii).
Leziunile caracteristice bolii sunt modificarile tegumentare, reliefate, rosietice, acoperite de un strat lucios (placi hipercheratozice), predispuse la exfoliere, cu localizare in special la nivelul coatelor, genunchilor, scalpului, mainilor, picioarelor si portiunii inferioare a spatelui (regiunea sacrala).
Testele speciale nu sunt de obicei necesare pentru confirmarea diagnosticului de psoriazis. In cazul in care este totusi necesara confirmarea diagnosticului, medicul dermatolog poate efectua o biopsie cutanata pentru analiza de laborator a leziunii respective.
In cazul in care exista atingere articulara, poate fi necesara efectuarea unei radiografii osoase care sa identifice modificarile specifice artritei (psoriazisul gutos). Analizele de sange pot fi utile, mai ales in cazul diagnosticului diferential cu alte tipuri de artrita.
Psoriazisul gutos este o forma mai rara de psoriazis. Leziunile caracteristice acestui tip de psoriazis sunt prezenta unor modificari tegumentare circulare, ovalare, reliefate (papule), care apar preponderent la nivelul trunchiului si mai putin la nivelul membrelor. In acest caz, este posibil ca medicul specialist dermatolog sa efectueze o punctie si o cultura de la acest nivel, pentru a cauta o posibila infectie bacteriana cu streptococ.
Destul de rar este necesar si un test cu KOH (hidroxid de potasiu) pentru a exclude o eventuala infectie fungica (micotica).
Se stie ca in prezent nu exista niciun tratament curativ (care vindeca boala) pentru psoriazis. Pe de alta parte, exista mai multe tipuri de tratament care pot ameliora simptomele, precum unguentele speciale, fototerapia sau medicatia orala.
Majoritatea cazurilor de psoriazis sunt usoare si nu necesita pentru tratament decat folosirea anumitor unguente (tratamentul local). Formele severe sunt greu de tratat si deseori necesita administrarea tratamentului oral medicamentos. Psoriazisul, indiferent de tipul acestuia, este o boala recidivanta (revine la un anumit interval de timp).
Scopul tratamentului este reducerea cresterii accentuate a tesutului cutanat (placilor) si a inflamatiei secundare acesteia.
Tratamentul psoriazisului se realizeaza in functie de tipul si gravitatea bolii (in functie de localizarea leziunilor cutanate, extinderea lor, complicatii, boli asociate). Pe langa componenta fizica (afectare cutanata, articulara), trebuie sa luam in calcul si componenta de ordin psihic (frustrare sau depresie secundara aspectului fizic neplacut), astfel ca in unele cazuri poate fi necesar tratamentul psihiatric (psihoterapie, medicatie antidepresiva).
Tratamentul formelor usoare de psoriazis (placi cutanate delimitate la cateva regiuni corporale izolate, fara complicatii), incepe cu utilizarea unor unguente special create pentru a mentine pielea moale si hidratata.
Majoritatea produselor folosite in tratamentul psoriazisului usor pot fi procurate fara prescriptie medicala si sunt administrate fara probleme deosebite:
- creme, lotiuni, unguente, folosite pentru hidratarea corespunzatoare a pielii;
- sampoane, uleiuri, spray-uri, folosite in tratamentul placilor psoriazice aparute la nivelul scalpului;
- unguente, pentru tratarea leziunilor psoriazice unghiale;
- expunere limitata la soare.
Este foarte importanta profilaxia factorilor agravanti ai psoriazisului.
Dintre acestia amintim:
- evitarea stresului;
- evitarea pe cat posibil a injuriilor tegumentare, in special a arsurilor (inclusiv a arsurilor solare);
- evitarea si tratamentul corespunzator al infectiilor (infectiile faringiene, amigdaliene sau de cai respiratorii joase, pneumonii cu streptococ pot determina psoriazisul gutos);
- reducerea consumului de alcool;
- folosirea rationala a unor substante medicamentoase (antiinflamatoarele nesteroidiene, agentii beta-blocanti sau sarurile de litiu, ce pot agrava simptomatologia psoriazisului).
Unele unguente si creme pot fi folosite singure sau in combinatie cu fototerapia (terapia cu raze ultraviolete) in tratamentul de intretinere al psoriazisului usor, necomplicat (cu leziuni cutanate raspandite pe mai putin de 20% din totalul suprafetei corporale).
Trebuie sa mentionam ca tratamentul local (topic) sub forma unguentelor, cremelor sau lotiunilor este mai eficient in unele cazuri decat in altele. In cazul in care simptomele nu se amelioreaza dupa administrarea tratamentului local, medicul specialist va opta pentru un alt tratament sau o combinatie intre mai multe tratamente.
In cazul in care tratamentul implica fototerapia (expunerea de scurta durata la raze ultaviolete de tip B, cunoscute sub numele de UVB), este necesara supravegherea medicala de specialitate pentru a evita astfel posibilele reactii adverse care pot aparea secundar folosirii acestui tip de terapie (leziuni, arsuri cutanate).
Expunerea la razele ultraviolete (fototerapie cu UVB) este frecvent utilizata in tratamentul psoriazisului si are rezultate bune in ameliorarea simptomelor cutanate. Fototerapia este folosita in anumite doze, de 3 ori pe saptamana, de cele mai multe ori in combinatie cu tratamentul topic (smoala sau calcipotriena) si este extrem de bine tolerata de majoritatea pacientilor.
O combinatie intre fototerapia cu raze ultraviolete de tip A (PUVA) si Psolaren este de asemenea folosita in tratamentul psoriazisului si are efecte benefice. Exista anumite substante medicamentoase, fotosensibilizatori, precum Methoxsalenul, care poate fi administrat oral sau topic (in unguente), inaintea expunerii la UVA.
Tratamentul este efectuat in cure de 2-3 ori pe saptamana si majoritatea pacientilor obtin o imbunatatire a starii clinice (diminuarea, disparitia placilor cutanate), dupa aproximativ 19-20 de sedinte de fototerapie.
Medicatia topica folosita in tratamentul psoriazisului, include urmatorii agenti regasiti in diferite lotiuni si unguente:
- compusi ai vitaminei D, precum Calciferolul;
- topice cu costicosteroizi (substante cu efect puternic antiinflamator);
- retinoizi, precum Tazarotenul;
- anumite tipuri de smoala si anthralin.
Tratamentul psoriazisului prin impachetari corporale consta in administrarea locala a unor unguente, geluri sau lotiuni, cu efect puternic de hidratare, dupa care se realizeaza impachetarea zonei respective cu folii din material sau plastic. Acest tip de tratament ajuta la mentinerea unei hidratari adecvate si creste eficienta tratamentului topic.
Medicatia biologica consta intr-un tratament relativ nou care foloseste medicamente, precum Alefaceptul sau Efalizumabul, care au ca efect blocarea selectiva a raspunsului imun, cu rol determinant in aparitia leziunilor din boala psoriazica.
In cazul in care psoriazisul este sever (leziunile tegumentare - placile cutanate hipercheratozice acopera mai mult de 20% din suprafata corporala), medicul specialist dermatolog va recomanda instituirea tratamentului medicamentos sistemic.
Acesta include administrarea orala de retinoizi, Metotrexat (medicament imunosupresiv) sau Ciclosporina (medicament imunosupresiv) in combinatie cu tratamentul topic (unguente, lotiuni, creme sau expunere la raze ultraviolete).
Exista o anumita rezerva in folosirea tratamentului medicamentos sistemic in randul copiilor diagnosticati cu psoriazis, deoarece nu exista suficiente argumente stiintifice cum ca acest tip de tratament are beneficii notabile la aceasta varsta. Copiii au o tolerabilitate scazuta la administrarea medicatiei imunosupresive, iar efectele secundare sunt frecvente si au o gravitate relativ mare.
In unele cazuri, mai rar, substantele medicamentoase pot fi administrate prin injectii subcutanate sau prin folosirea plasturilor transdermici (elibereaza gradat substanta activa medicamentoasa care se absoarbe de la nivelul tegumentului).
Tratamentul psoriazisului poate dura pe tot parcursul vietii, astfel ca uneori consilierea psihologica ajuta la ameliorarea simptomelor si ofera sprijinul psihic necesar.
De retinut!
Este foarte posibil ca pacientii diagnosticati cu psoriazis sa incerce mai multe tipuri de tratament pana sa gaseasca tratamentul cel mai eficient in tratarea bolii, de aceea este important ca fiecare pacient sa efectueze regulat consulturi medicale de specialitate.
Un studiu recent a aratat ca educatia corespunzatoare, diminuarea stresului si tehnicile de relaxare musculara pot aduce un anumit beneficiu in randul persoanelor cu psoriazis. Combinarea acestor elemente terapeutice la planul initial de tratament poate obtine o reducere semnificativa a disconfortului, anxietatii si stresului asociate evolutiei si tratamentului bolii.
Tratamentul psoriazisului are in unele cazuri si anumite efecte secundare. Persoanele cu psoriazis sever sau complicat pot necesita tratament indelungat, uneori pentru intreaga viata. De aceea, sunt recomandate controalele medicale regulate pentru combaterea acestor efecte nedorite si eventual pentru schimbarea tratamentului cu unul mai bine tolerat.
Nu exista nicio modalitate de a preveni aparitia psoriazisului. Totusi, exista anumiti factori care pot atenua simptomele bolii si pot reduce complicatiile acesteia.
Dintre acestia reamintim:
- pastrarea unei hidratari corespunzatoare a pielii (prin utilizarea de lotiuni, creme sau geluri cu absorbtie cutanata mare);
- evitarea climatului rece si umed. Vremea rece poate inrautatii simptomele, in timp ce vremea calda, umeda si insorita poate imbunatati simptomele. Trebuie sa mentionam totusi ca unele tipuri de psoriazis pot fi agravate de clima calda si umeda;
- evitarea pe cat posibil a injuriilor cutanate, evitarea gratajului (scarpinatului) si a desprinderii precoce a crustelor post-traumatice. Orice leziune cutanata poate determina aparitia placilor cutanate hipercheratozice la locul injuriei sau la distanta de aceasta. Dintre injuriile cele mai frecvente, mentionam modificarile unghiale si periunghiale aparute secundar manichiurii necorespunzatoare (traumatisme repetate ale patului unghial - radacinii unghiei);
- evitarea stresului si reducerea anxietatii, deoarece acesti factori de ordin psihic pot agrava simptomele bolii si pot determina aparitia unor placi cutanate noi. Mentionam ca acest lucru nu a fost dovedit de studiile medicale de specialitate;
- profilaxia infectiilor, in special a infectiilor faringiene si amigdaliene cu streptococ, care poate determina psoriazisul gutos. Aceasta forma de psoriazis este mai frecvent intalnita in randul copiilor;
- folosirea cu precautie a anumitor medicamente. Unele substante medicamentoase sunt contraindicate in cazul pacientilor cu psoriazis (agentii beta-blocanti, sarurile de litiu si antiinflamatoarele nesteroidiene pot agrava simptomele bolii). Persoanele cu psoriazis trebuie sa mentioneze prezenta bolii ori de cate ori este necesara instituirea vreunui tratament medicamentos;
- reducerea sau renuntarea la consumul de alcool, deoarece consumul exagerat de etanol poate inrautati simptomele bolii, in special in cazul barbatilor de varsta mijlocie.
Tratamentul ambulator ajuta la ameliorarea simptomelor din psoriazis. Acesta consta in utilizarea regulata a unguentelor, lotiunilor uleiurilor de baie, sampoanelor sau sapunurilor speciale. Este indicata si terapia cu UVB (raze ultraviolete de tip B), prin utilizarea lampilor speciale care pot fi folosite si acasa.
Ingrijirea corespunzatoare a pielii, include urmatoarele:
- ingrijirea adecvata a pielii cu pastrarea unei hidratari corespunzatoare, prin aplicarea de creme si lotiuni cu un continut mare de apa;
- indepartarea cu grija a crustelor placilor cutanate, cu evitarea lezarii tegumentare. Este recomandata hidratarea adecvata a placilor cutanate inainte de indepartarea crustelor psoriazice de la acest nivel. Este necesara o atentie deosebita in decolarea crustelor cutanate, pentru a evita aparitia eroziunilor, accentuarea inflamatiei si edemului la acest nivel;
- citirea cu atentie a instructiunilor de folosire a produselor cosmetice sau a tratamentului medicamentos pentru psoriazis sau alte boli asociate. De cele mai multe ori, este necesara utilizarea mai multor produse topice pana la gasirea celor mai potrivite pentru fiecare caz in parte. In cazul persoanelor cu psoriazis necomplicat, usor, poate fi utila si administrarea anumitor produse care pot fi procurate fara reteta medicala, precum lotiunile cu aloe vera;
- efectuarea regulata si rationala a tratamentului de expunere la raze ultraviolete (UVA sau UVB); - consulturi medicale de specialitate efectuate cu regularitate sau ori de cate ori apar modificari in evolutia bolii.
Alte indicatii utile in tratamentul psoriazisului, includ:
- protectia adecvata a pielii cu tratarea infectiilor care pot aparea la acest nivel (in special la nivelul placilor cutanate), evitarea injuriilor sau iritatiilor de orice fel la acest nivel;
- ingrijirea adecvata a scalpului prin utilizarea regulata a sampoanelor speciale. Nu trebuie sa uitam ca pacientii cu psoriazis trebuie sa trateze scalpul pentru a stopa caderea parului si nu firul de par;
- ingrijirea corespunzatoare a unghiilor in special a unghiilor de la maini, cu evitarea tehnicilor agresive de manichiura care pot favoriza aparitia sau agravarea leziunilor caracteristice din psoriazis;
- evitarea expunerii excesive la soare. Cu toate ca expunerile scurte si rationale la soare (cateva minute intre orele 7:00-10:00 sau 17:00-19:00) amelioreaza simptomele bolii, expunerea excesiva poate cauza leziuni ireversibile a pielii si poate determina cancer (prin arsuri solare si prin expunere excesiva la raze ultraviolete). Arsurile solare agraveaza evolutia psoriazisului;
- evitarea utilizarii anumitor medicamente, care pot agrava simptomele psoriazisului (antiinflamatoarie nesteroidiene, saruri de litiu sau agenti beta-blocanti).
Nu exista studii medicale care sa dovedeasca beneficiile unor factori nutritionali (de dieta) in profilaxia sau agravarea psoriazisului. Totusi, o dieta echilibrata, saraca in lipide (grasimi) cu mentinerea normoponderabilitatii (greutatii corporale normale) poate aduce anumite beneficii in evolutia bolii.
In psoriazis, este utilizat tratamentul local (topic), singur sau in combinatie cu tratamentul medicamentos sistemic. Tratamentul local este rezervat cazurilor usoare, necomplicate, in asociatie cu fototerapia (expunerea la raze ultraviolete de tip A sau B). Mai rar, se poate folosi injectarea subcutana a anumitor sustante medicamentoase sau utilizarea patch-urilor speciale (plasturi transdermici).
Este utila indepartarea cu grija a crustelor placilor cutanate dupa inmuierea in prealabil cu lotiuni hidratante. Aceasta manevra trebuie executata cu grija si se realizeaza prin masarea usoara a placilor cutanate exfoliate cu evitarea leziunilor la acest nivel (peeling cosmetic). Tehnica de exfoliere se perfectioneaza gradat, evitandu-se iritarea mecanica a zonelor interesate.
Psoriazisul care afecteaza scalpul sau regiunea unghiala poate fi greu de tratat si este de preferat sa se administreze tratamentul medicamentos oral. Tratamentul placilor cutanate aparute la nivelul scalpului poate fi tratat prin aplicarea sampoanelor speciale, a uleiurilor sau a produselor pe baza de sulfat de seleniu sau zinc.
In cazul utilizarii unor tratamente topice sau sistemice pentru psoriazis, este necesara efectuarea unor controale medicale de specialitate pentru a identifica eventualele reactii adverse sau aparitia cancerului de piele (persoanele cu psoriazis sunt predispuse sa dezvolte cancer cutanat). Uneori, este indicat sa se schimbe periodic tratamentul, pentru a reduce astfel riscul aparitiei de reactii adverse neplacute.
Tehnica impachetarii
Acest tip de tratament utilizeaza folosirea in prealabil a cremelor si lotiunilor hidratante, pentru ca apoi pielea sa fie infasurata intr-un strat termoizolant, din plastic sau alte materiale speciale.
Aceasta tehnica este utila in unele cazuri pentru ca este relativ usor de realizat si favorizeaza patrunderea substantelor medicamentoase in piele. Aceasta metoda de tratament poate folosi si unguentele cu corticosterozi in zonele mai grav afectate (dar nu pe suprafete mari). Tehnica impachetarii, folosita excesiv si pe zone corporale extinse, poate duce la subtierea pielii, fiind astfel mult mai expusa la injurii si arsuri solare.
Optiuni de medicamente
Medicatia topica (cu administrare locala), folosita in tratamentul pacientilor cu psoriazis include urmatoarele:
- corticosteroizii, folositi cel mai des in tratamentul local al psoriazisului;
- calciferolul, un compus al vitaminei D3;
- retinoizii, cel mai des utilizati fiind Tazarotenul si Acitretinu;
- smoala si anthralinul, treptat inlocuite cu alte tratamente precum Calciferolul si Tazarotenul;
- Piritiona de zinc, un produs nou care se gaseste sub forma de spray, sapun sau lotiuni. Este folosita in tratamentul placilor cutanate mici si este foarte eficient in ameliorarea unor simptome precum pruritul (mancarimea), hiperemia (roseata) sau exfolierea exagerata a pielii. Este folosita, de asemenea, cu succes in tratamentul psoriazisului care afecteaza scalpul. Cu toate ca pana in momentul de fata exista putine studii medicale care sa dovedeasca eficienta produselor pe baza de zinc, unii pacienti cu psoriazis relateaza ameliorarea simptomelor si remiterea sau chiar disparitia placilor cutanate.
Medicatia orala include:
- retinoizii;
- Ciclosporina;
- Metotrexatul.
Ciclosporina si Metotrexatul sunt doua medicamente imunosupresive (inhiba sistemul imun) si sunt folosite doar in formele grave de psoriazis, din cauza efectelor adverse severe (infectii, aparitia unor tumori).
In general, tratamentul psoriazisului debuteaza cu folosirea produselor de uz topic (corticosteroizi, Calciferolul sau Tazarotena). Aceste medicamente pot fi folosite singure sau in diferite combinatii.
In unele cazuri medicatia poate sa nu aiba efectul scontat, astfel ca se poate incerca fototerapia cu raze ultraviolete de tip A (PUVA). De asemenea, in cazul in care tratamentul topic sau sistemic nu amelioreaza simptomele sau psoriazisul se agraveaza, se poate incerca administrarea ciclosporinei.
Exista mai multe combinatii de tratamente cu rezultate bune, dintre acestea amintim urmatoarele, cel mai des folosite in practica medicala:
- Psolaren si fototerapie cu raze ultraviolete de tip A (PUVA);
- smoala si fototerapie cu raze ultraviolete de tip B (tratamentul Goeckerman);
- anthralin si fototerapie cu raze ultraviolete de tip B (regimul Ingram).
Tratamentele cu eficienta dovedita in psoriazis includ urmatoarele:
- Calcitriolul (derivat de vitamina D);
- fototerapia (in special PUVA);
- regimul Ingram.
Cu toate ca tratamentul topic cu corticosteroizi este eficient in majoritatea cazurilor, folosirea inadecvata a acestuia poate agrava simptomele locale.
Exista mai multe medicamente noi, aprobate de Administratia Internationala pentru Alimente si Medicamente si care sunt folosite cu succes in tratamentul psoriazisului.
Tratamentul biologic include anumite substante care pot fi injectate si care modifica selectiv raspunsul sistemului imun (responsabil de aparitia bolii). In prezent, exista mai multe studii medicale care dovedesc eficienta acestui nou tip de tratament in boala psoriazica.
Dintre aceste medicamente amintim: - Alefacept, Efalizumab si Etanercep, care au fost aprobate de administratia Internationala pentru Alimente si Medicamente in tratamentul psoriazisului moderat si sever; - Etanercept, Infliximab (Remicade) si Adalimumab, aprobate pentru tratamentul artritei psoriazice
De retinut!
Persoanele cu psoriazis reactioneaza diferit la tratament. Un tratament care s-a dovedit eficient pentru o anumita perioada de timp poate sa nu mai aiba efectele scontate la un moment dat si tot asa; un tratament care nu a functionat la inceput poata sa amelioreze simptomele daca este utilizat din nou dupa un anumit interval de timp.
Majoritatea medicamentelor cu administrare sistemica (oral sau injectabil) au efecte secundare grave, precum toxicitatea hepatica si renala, dezvoltarea unor tumori (cancere). Este foarte important ca medicul curant sa puna in balanta beneficiile si dezavantajele oricarui tratament, pentru a evita aparitia unor astfel de reactii adverse nedorite.
Orice persoana cu psoriazis trebuie sa stabileasca cu medicul specialist durata aproximativa a tratamentului si sa stabileasca conduita terapeutica cea mai eficienta (ameliorarea simptomelor si evitarea aparitiei efectelor adverse) pentru fiecare caz in parte. Sunt recomandate controalele medicale regulate si efectuarea analizelor de sange care pot evidentia aparitia unor complicatii legate de tratament.
Multe medicamente folosite in tratamentul psoriazisului nu pot fi administrate pe parcursul sarcinii, deoarece sunt teratogene (determina anomalii ale fatului sau pot provoca avort spontan). Orice femeie cu psoriazis care doreste un copil trebuie sa consulte medicul specialist inainte de a ramane insarcinata.
Nu trebuie sa uitam ca unele medicamente folosite in tratamentul psoriazisului inhiba sistemul imun si pot provoca boli grave, precum cancerul.
Tratamentul chirurgical este rar folosit in psoriazis. Chirurgia este utila in cazurile in care exista leziuni grave, mutilante, aparute la nivelul unghiilor. In acest caz se poate realiza excizia chirurgicala a unghiei.
Fototerapia cu raze ultraviolete este utila in tratamentul psoriazisului. In cazul in care este folosita aceasta metoda, este necesar controlul medical dermatologic, pentru a exclude aparitia unor leziuni cutanate maligne (recomandat de cel putin 2 ori pe an). Exista mai multe tipuri de terapii complementare folosite in tratamentul psoriazisului.
Acestea includ:
- extracte de plante;
- vitamine;
- diete speciale;
- metode de reducere a stresului;
- climatoterapia (expunerea rationala la soare si apa de mare).
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.