Imunosupresiv

medicament care atenueaza sau suprima reactiile imunitare ale organismului. imunosupresoarele se prescriu, in principal, in cursul unei grefe, cu intentia de a limita fenomenele de rejectie, si in bolile autoimune.

Efecte nedorite - Micsorand raspunsurile imunitare ale organismului, imunosupresoarele il expun la complicatii infectioase virale sau bacteriene, iar pe termen lung, la dezvoltarea afectiunilor maligne (indeosebi limfoame). O supraveghere foarte regulata a bolnavilor tratati cu imunosupresoare este deci indispensabila. In caz de efecte nedorite, se pot diminua dozele, se poate trata afectiunea in cauza sau, daca aceasta nu este posibil, se poate schimba imunosupresorul.
Sinonime: imunosupresor, imunodepresor, imunodepresiv.

Citeste si despre:

Histoplasmoza pulmonara Vaccinarea antivaricela (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Pneumoniile bacteriene si pneumoniile atipice Durerea abdominala acuta Deficitul de substante nutritive - boli si simptome Includerea in tratamentul antiviral pentru hepatitele cronice Vaccinul antituberculoza (BCG) Imunodeficienta comuna variabila Limfomul Hodgkin in timpul sarcinii Informatii esentiale despre transplantul de organe