Eritrodermie

Afectiune caracterizata printr-o eruptie cutanata rosie generalizata, asociata cu o alterare a starii generale a organismului. Eritrodermiile au o cauza precisa in mai mult de 10% din cazuri: boala cutanata preexistenta (psoriazis, eczema), administrare de medicamente (antibiotice, barbiturice, litiu, antiinflamatoare, anticoagulante), infectie. Pielea, afectata de un eritem rosu aprins, este uscata, se descuameaza sau, din contra, zemuieste, se ingroasa si apoi se pigmenteaza; mancarimile sunt mai mult sau mai putin intense. Semne generale se adauga semnelor precedente, astfel ca o febra ridicata, frisoane, sensibilitate la frig, pierdere in greutate, precum si aparitia de numerosi ganglioni, a maririi in volum a ficatului si splinei.

Tratamentul, adesea efectuat in mediu spitalicesc, este mai intai cel al simptomelor; el cuprinde odihna la pat, aplicatii si bai cu substante antiseptice si active fata de mancarimi. Tratamentul eritrodermiei nu trebuie sa fie intreprins decat daca reactia eritrodermica a fost jugulata.

Citeste si despre:

Tipuri de psoriazis Psoriazis - o noua optiune terapeutica Psoriazisul - evolutie si complicatii Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Cum se trateaza dermatita in functie de severitatea afectiunii Psoriazisul - cauze, simptome, tratament Scabia - Raia Boli de piele autoimune Sindromul paraneoplazic Psoriazisul si legatura lui cu depresia