Depresia postpartum

Actualizat: 17 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati


Depresia postpartum este o boala tratabila care afecteaza aproximativ 13% dintre femei, imediat dupa ce nasc. Depresia postpartum apare oriunde intre cateva saptamani si un an, dar cel mai adesea, boala se manifesta in primele 3 luni dupa nastere.

Depresia postpartum este dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sunt similare cu tristetea care apare dupa nastere - o stare de scurta durata care afecteaza 70% dintre noile mamici.

Depresia postpartum nu este un defect de caracter sau o slabiciune. Uneori, este doar o complicatie psihica rezultata in urma nasterii. Daca suferiti de depresie postpartum, tratamentul prompt va poate ajuta sa gestionati mai bine depresia si sa va bucurati de copilul nou-nascut.

Care sunt cauzele depresiei postpartum

Nu se cunosc cauzele exacte ale depresiei postpartum. Scaderea brusca a nivelurilor celor doi hormoni - estrogen si progesteron - poate declansa boala.

Lipsa de odihna poate contribui, de asemenea, la aparitia manifestarilor de depresie imediat dupa nastere. La unele femei apar dificultati de acceptare a noului statut de mama, a schimbarilor si a noilor responsbilitati din viata lor.

Toate acestea pot avea rolul de factori declansatori ai depresiei postpartum. In general, femeile care au avut depresie postpartum dupa primul copil, au un risc mai mare de a suferi de aceasta conditie si dupa urmatoarele nasteri.

Simptome

Depresia postpartum poate debuta in orice moment pe parcursul primelor doua luni dupa nastere. Simptomele pot include:

- iritabilitate si hipersensibilitate sau furie;

- dificultati de concentrare;

- anxietate;

- dorinta de a plange des;

- sentimente negative, cum ar fi tristete, disperare, neajutorare sau vinovatie;

- pierderea interesului fata de activitatile care inainte de nasterea copilului produceau placere;

- oboseala sau epuizare;

- modificari ale apetitului alimentar;

- dureri de cap, dureri de stomac si spate sau dureri musculare.

- Dispozitie depresiva - este normal sa fiti emotionate dupa nastere. Schimbarile hormonale, lipsa de somn si adaptarea la viata nou-nascutului pot parea dificile. Totusi, daca simti tristete sau vinovatie, starile emotionale se modifica brusc, iar daca durata acestor stari depaseste doua saptamani, este posibil sa suferiti de depresie postpartum.

- Tulburari de somn - ingrijirea nou-nascutilor este solicitanta. Proaspetele mamici trebuie sa hraneasca copilul de mai multe ori pe noapte. Astfel, acestea nu vor avea parte de odihna suficienta, iar acest lucru poate declansa depresia postpartum.

- Modificari ale apetitului - simptome comune ale depresiei postpartum sunt privarea sau excesul de hrana. In timp ce unele femei apeleaza la produsele alimentare pentru a avea o stare de confort atunci cand sunt deprimate, altele isi pierd complet interesul pentru mancare. Nutritia sanatoasa este importanta mai ales pentru femeile care alapteaza. Discutati cu medicul daca intervin schimbari majore in apetitul alimentar.

- Anxietate - modificarile de dispozitie sunt normale dupa ce nasteti. Nu trebuie sa fiti surprinse daca radeti, iar un minut dupa simtiti nevoia sa plangeti. Daca aceste schimbari ale dispozitiei sunt accentuate si persista mai mult de doua saptamani, acestea pot fi semne ale depresiei postpartum.

Nu toate femeile experimenteaza anxietate ca simptom al depresiei postpartum. In schimb, daca va simtiti agitate, speriate sau stresate, poate insemna ca aveti aceasta afectiune.

De asemenea, daca responsabilitatile care vin odata cu micutul va cauzeaza stari de nervozitate, iar capacitatea de a gestiona sarcinile de zi cu zi scade, atunci este timpul sa mergeti la medic, deoarece este posibil sa aveti depresie postpartum.

Este important sa va adresati medicului daca, dupa ce ati nascut:

- aveti o preponderenta trista, deprimata, care dureaza mai mult de doua saptamani;

- simptomele depresiei se inrautatesc;

- aveti dificultati in a ingriji nou-nascutul;

- aveti ganduri de auto-vatamare.

Ce puteti face pentru a trata depresia postpartum?

- Aveti grija de dumneavoastra - asigurati-va ca propriile nevoi de baza sunt satisfacute. Odihniti-va si incercati sa va hraniti bine. Ganditi-va la lucruri pozitive atunci cand aveti sentimente de vinovatie. Doar pentru ca aveti depresie postpartum nu inseamna ca sunteti o mama rea sau ca nu va iubiti copilul. Odata ce va veti simti mai bine, aceste sentimente se vor estompa.

- Cereti ajutor - o mama buna stie cand trebuie sa ceara ajutor. Astfel, nu apare sentimentul de frica atunci cand trebuie sa indeplineasca sarcinile de mama. Ajutorul poate proveni din mai multe surse: prieteni, familie si cadre medicale.

- Impartasiti sentimentele - discutati cu cineva de incredere despre ceea ce simtiti. Intalniti-va cu un prieten sau o prietena. O sa fiti surprinse cat de multe femei se confrunta cu sentimente similare. Cel mai important este sa va asigurati ca partenerul de viata cunoaste sentimentele care va nelinistesc, astfel incat sa va poata ajuta sa treceti mai usor peste depresie.

- Nu va neglijati aspectul fizic - aspectul fizic va poate ajuta sa aveti o stare interioara mai buna. Cereti partenerului sau unui prieten sa aiba grija de copil, incat sa puteti face un dus relaxant. Machiati-va. Mergeti la cumparaturi doar pentru dumneavoastra si cumparati macar un articol vestimentar pentru noua garderoba de dupa nastere. Purtati tinuta preferata in zilele in care nu va simtiti prea bine pentru a va ridica moralul.

- Odihniti-va - rigorile presupuse de ingrijirea a unui nou-nascut va pot epuiza. Din pacate mamele cu depresie postpartum au probleme in a se odihni. Este foarte important, insa sa faceti pauze de odihna, chiar daca acestea nu presupun sa dormiti - puteti citi o revista sau sa va uitati la televizor. Luati in considerare angajarea unei bone cu experienta in ingrijirea nou-nascutilor in primele 2 luni dupa nastere.

- Faceti plimbari in aer libe -. asezati copilul intr-un carucior si mergeti la o plimbare in jurul blocului sau in parc. Intalniti-va cu prietenii sau cu alte mamici. Beti o cafea. Aerul, soarele si conversatiile placute cu alte persoane pot avea un impact pozitiv important asupra simptomelor de depresie.

- Medicatie - medicul dumneavoastra va poate recomanda medicamente antidepresive. Aceste medicamente sunt foarte eficiente in tratarea depresiei postpartum, dar ele nu isi fac efectul peste noapte. Efectul maxim se va observa dupa aproximativ 4-6 saptamani. De asemenea, antidepresivele pot avea efecte secundare nedorite sau pot reactiona cu alte medicamente pe care le luati.

De aceea este recomandat sa fiti monitorizata de un medic specialist psihiatru.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Depresia - tristetea patologica Depresia la femei Diferenta dintre depresia si psihoza postpartum Cum combatem depresia prin alimentatie? Depresia perinatala – cum poate fi recunoscuta si ce masuri trebuie luate Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Modalitati de a preveni depresia prenatala Depresia post-partum Mituri frecvente asociate depresiei Infectia nou-nascutilor cu streptococi de grup B Trusoul nou-nascutului