Alegerea modului in care urmeaza sa va alaptati nou nascutul este una dintre primele decizii importante pe care le veti lua in calitate de proaspat mamica. Este o alegere personala, de aceea este important sa nu va lasati influentate de parerile oamenilor din jur care nu cunosc prea multe detalii despre subiect.
Documentati-va despre beneficiile si dezavantajele alaptatului la san vs. utilizarea formulelor de lapte pentru a putea decide care varianta va este mai potrivita. Nu ezitati sa apelati la sfatul medicului sau al moasei, care va pot indruma inspre cea mai buna optiune pentru dumneavoastra si micutul dumneavoastra.
Nu exista o alegere corecta sau gresita, ci doar cea mai sanatoasa optiune pentru dumneavoastra si copil. Inainte de a stabili cum veti proceda, iata cateva lucruri care v-ar putea ajuta in alegerea pe care urmeaza sa o faceti.
Alaptarea este actiunea de hranire a bebelusului cu lapte matern, de obicei direct de la san.
Organizatiile de sanatate din intreaga lume, precum Academia Americana de Pediatrie (AAP) sau Colegiul American de Obstetricieni si Ginecologi, recomanda cu tarie alaptarea exclusiva la san pentru primele 6 luni de viata ale bebelusului si continuarea acesteia dupa introducerea alimentelor solide, pana cel putin la varsta de 1 an.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea pana la varsta de 2 ani sau chiar si dupa. Poate parea mult, dar exista motive intemeiate pentru aceste recomandari.
Majoritatea expertilor sunt de acord ca alaptarea este cel mai bun mod pentru nou-nascuti si sugari de a obtine o nutritie echilibrata si multe avantaje pentru sanatate. Alaptarea inca din primele ore de viata aduce beneficii uriase copilului, care tocmai se adapteaza la viata extrauterina.
Cat de des ar trebui sa va alaptati bebelusul depinde de preferintele si necesitatile acestuia. Sunt copii care prefera mese scurte si dese si altii care prefera sa petreaca o perioada mai lunga la san, dar de mai putine ori pe zi. Aceste obiceiuri se vor schimba pe masura ce copilul dumneavoastra creste. Nou-nascutii doresc adesea sa fie hraniti la fiecare 2-3 ore. Dupa 2 luni, hranirea va avea loc la fiecare 3-4 ore, iar dupa sase luni, majoritatea bebelusilor au nevoie de lapte la fiecare 4-5 ore.
Nu uitati! Dumneavoastra si bebelusul sunteti unici, astfel ca daca nu va incadrati in tipare nu inseamna ca este si ceva gresit implicat la mijloc.
Unul dintre cele mai comune moduri in care bebelusul dumneavoastra va va spune ca ii este foame este sa planga. Insa copilasii mai au si alte feluri de a transmite mamei ca sunt gata pentru a fi hraniti. Iata cateva semne
• isi ling buzele sau scot limba
• Sunt agitati. isi misca gura, capul, in cautarea sanului
• isi baga manuta in gura
• Imita gestul de supt, sau cauta sa isi suga degetelele
1. Laptele matern asigura nutritia ideala pentru bebelus
Majoritatea profesionistilor din domeniul sanatatii recomanda alaptarea exclusiva pentru cel putin 6 luni.
Laptele matern contine tot ce are nevoie copilul in primele 6 luni de viata, in proportiile potrivite. Compozitia sa se modifica in functie de nevoile in schimbare ale bebelusului, in special in prima luna de viata.
In primele zile dupa nastere, sanii produc un fluid gros si galbui numit colostru. Acesta are un continut ridicat de proteine, un continut scazut de zahar si multi alti compusi benefici. Este cu adevarat o hrana minunata pentru micuti si nu poate fi inlocuita cu nicio formula.
Colostrul este primul lapte ideal si ajuta la dezvoltarea tractului digestiv imatur al nou-nascutului. Dupa primele cateva zile, sanii incep sa produca cantitati mai mari de lapte pe masura ce stomacul bebelusului creste. Singurul lucru care poate lipsi din acest lapte aproape magic este vitamina D, de aceea suplimentele de vitamina D sub forma de picaturi sunt recomandate bebelusilor pentru o crestere armonioasa.
2. Laptele matern contine anticorpi
Laptele matern este incarcat cu anticorpi care il ajuta pe bebelus sa lupte impotriva virusurilor si bacteriilor, ceea ce este esential in acele luni fragede, timpurii.
Acest lucru se aplica in special colostrului, primul lapte. Colostrul furnizeaza cantitati mari de imunoglobulina A (IgA), precum si alti cativa anticorpi.
IgA protejeaza bebelusul de imbolnavire formand un strat protector in nasul, gatul si sistemul digestiv al copilului.
Formulele de lapte nu pot oferi anticorpi copiilor. Numeroase studii arata ca bebelusii care nu sunt alaptati sunt mai vulnerabili in fata anumitor afectiuni precum pneumonia, diareea si infectiile.
3. Alaptarea poate reduce riscul de boala
Alaptarea exclusiva, ceea ce inseamna ca sugarul primeste doar lapte matern, este deosebit de benefica.
Poate reduce riscul copilului de a dezvolta multe boli, inclusiv:
Infectii ale urechii medii. Alaptarea, in special cea exclusiva si cat mai indelungata, poate proteja impotriva infectiilor urechii medii, gatului si sinusurilor chiar si dupa perioada copilariei.
Infectii ale tractului respirator. Alaptarea poate proteja impotriva multiplelor boli acute respiratorii si gastro-intestinale.
Raceala si infectii. Bebelusii alaptati exclusiv timp de 6 luni pot avea un risc mai mic de a avea raceli grave si infectii ale urechii sau gatului.
Infectii intestinale. Alaptarea este legata de o reducere a infectiilor intestinale.
Afectarea tesutului intestinal. Hranirea cu lapte matern a bebelusilor prematuri este legata de o reducere a incidentei enterocolitei necrozante.
Sindromul mortii subite a sugarului (SIDS). Alaptarea este legata de un risc redus de SIDS, mai ales atunci cand alaptati exclusiv.
Boli alergice. Alaptarea este reduce riscul de aparitie al astmului, dermatitei atopice si eczemelor.
Diabet. Alaptarea contribuie la reducerea riscului de dezvoltare a diabetului de tip 1 si a diabetului non-insulino-dependent (tip 2).
Se crede chiar ca reduce riscul de aparitie al anumitor tipuri de cancer, dar sunt necesare mai multe cercetari pentru a demonstra aceste aspect.
4. Laptele matern promoveaza cresterea armonioasa a bebelusului
Alaptarea favorizeaza cresterea sanatoasa in greutate si ajuta la prevenirea obezitatii la copii.
Anumite studii au aratat ca alaptarea pentru mai mult de 4 luni a contribuit semnificativ la reducerea sanselor ca un copil sa devina supraponderal sau obez.
Acest lucru se poate datora dezvoltarii diferitelor bacterii intestinale. Copiii alaptati au cantitati mai mari de bacterii intestinale benefice, care interfera in mecanismul de depozitare a grasimilor.
Bebelusii hraniti cu lapte matern au, de asemenea, mai multa leptina in sistemele lor decat bebelusii hraniti cu formule. Leptina este un hormon cheie pentru reglarea poftei de mancare si depozitarea grasimilor.
5. Laptele matern contribuie la o dezvoltare emotionala si afectiva optima
Alaptarea a fost legata de scoruri IQ mai mari in copilaria ulterioara, dupa anumite studii. Mai mult decat atat, apropierea fizica, contactul piele pe piele dintre mama si copil, precum si contactul vizual ii ajuta pe bebelus sa isi creeze o legatura afectiva puternica fata de mama si sa se simta in siguranta.
1. Alaptarea va poate ajuta sa slabiti
Alaptarea arde calorii suplimentare, deci va poate ajuta sa pierdeti mai repede in greutate. Totusi exista si unele femei care se ingrasa in timpul acestei perioade, dar altele par sa slabeasca fara efort.
Dupa 3 luni de alaptare, veti avea probabil o accelerare a arderii grasimilor in comparatie cu mamele care nu alapteaza.
2. Alaptarea ajuta uterul sa revina la formele initiale si reduce riscul de sangerare si de aparitie al anumitor afectiuni
In timpul sarcinii, uterul creste imens, extinzandu-se de la dimensiunea unei pere pana ce umple aproape intreaga cavitate abdominala.
Dupa nastere, uterul trece printr-un proces numit involutie, care il ajuta sa revina la dimensiunea sa anterioara. Oxitocina, un hormon care creste pe tot parcursul sarcinii, ajuta la stimularea acestui proces.
Corpul mamei secreta cantitati mari de oxitocina in timpul travaliului pentru a ajuta la nasterea bebelusului si pentru a reduce sangerarile.
Totodata, oxitocina creste si in timpul alaptarii. incurajeaza contractiile uterine si reduce sangerarile, ajutand uterul sa revina la dimensiunea sa anterioara.
Studiile au aratat, de asemenea, ca mamele care alapteaza au, in general, mai putine pierderi de sange dupa nastere si o involutie mai rapida a uterului.
Alaptarea reduce, de asemenea, riscul de cancer mamar si ovarian si riscul de aparitie al osteoporozei.
3. Mamele care alapteaza au un risc mai mic de depresie
Depresia postpartum este un tip de depresie care se poate instala la scurt timp dupa nastere.
Conform unui studiu din 2012, femeile care alapteaza au sanse semnificativ reduse sa dezvolte depresia postpartum, comparativ cu mamicile care aleg formulele de lapte pentru hranirea bebelusilor lor.
Privind din alta perspectiva, femeile care sufera de depresie postpartum imediat dupa nastere sunt, de asemenea, predispuse sa aiba probleme in ceea ce priveste alaptarea si perioada in care pot alapta.
Daca va confruntati cu aceasta depresie, nu ezitati sa ii spuneti medicului dumneavoastra cat mai curand posibil.
4. Economisiti timp si bani
Ultimul dar nu cel din urma argument pentru care alaptarea la san este cea mai buna varianta, este faptul ca aceasta metoda este gratuita si mereu pregatita sa satisfaca nevoile bebelusului, fara a mai fi nevoie sa sterilizati sticlutele si sa incalziti formule de lapte.
Aceste sfaturi, va vor ajuta pe dumneavoastra si copilul dumneavoastra sa va simtiti confortabil in timpul procesului de alaptare:
1.Constientizare. Aveti grija la semnalele micutului care va transmite ca ii este foame. Aceasta metoda se numeste hranire „la cerere”. in primele cateva saptamani, este posibil sa alaptati de opt pana la 12 ori la fiecare 24 de ore. Copiii flamanzi isi misca mainile spre gura, fac zgomote de supt sau miscari ale gurii sau se indreapta spre sanul dumneavoastra. Nu astepta sa planga bebelusul. Acesta reprezinta un semn ca deja este foarte infometat.
2.Rabdare. Tineti copilul la san atata timp cat acesta doreste sa suga. Nu va grabiti, ci bucurati-va de moment. Sugarii petrec de obicei in jur de 10 pana la 20 de minute la fiecare san.
3.Confort. Aceasta este cheia. Relaxati-va in timp ce alaptati, iar procesul va deveni mult mai usor. Asezati-va confortabil, utilizati perne pentru a gasi pozitia potrivita si pentru a va sustine bratele, capul si gatul. De asemenea, puteti utiliza un suport pentru a va sustine picioarele in timp ce alaptati.
In cateva situatii, alaptarea ar putea fi contraindicata, putand provoca anumite afectiuni copilului. Cu toate acestea, daca va confruntati cu o asemenea situatie, medicul va va informa si sfatui in privinta optiunilor pe care le aveti pentru a va hrani bebelusul.
Iata cateva motive pentru care nu se recomanda alaptatul la san:
• Sunteti HIV pozitiva. Puteti transmite virusul HIV copilului dumneavoastra prin laptele matern.
• Aveti tuberculoza activa, netratata.
• Veti primi chimioterapie pentru cancer.
• Folosesti un drog ilegal, cum ar fi cocaina sau marijuana.
• Bebelusul dumneavoastra sufera de o afectiune rara numita galactozemie si nu poate tolera zaharul natural, numit galactoza, din laptele matern.
• Luati anumite medicamente eliberate pe baza de reteta, cum ar fi anumite analgezice, tratamentul bolii Parkinson sau al artritei.
Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incepe sa alaptati daca luati medicamente sau intentionati sa luati pe perioada alaptarii.
Decizia de a-ti alapta copilul la san sau cu formula de lapte ramane alegerea dumneavoastra individuala. Cu toate acestea, laptele matern este, fara indoiala, cea mai buna metoda de hranire pe care o puteti oferi bebelusului, cu beneficii suplimentare pentru mama.
Laptele matern contine anticorpi si alte elemente care va protejeaza copilul de boli si ii asigura o crestere armonioasa. Este cel mai bun inceput in viata pe care i-l puteti oferi.
In plus, este gata oricand bebelusul cere, asigurandu-i o masa pe care nicio formula de lapte nu o va putea inlocui in intregime.
Bibliografie:
https://www.webmd.com/parenting/baby/nursing-basics#6
https://www.australianunity.com.au/health-insurance/existing-members/wellplan-online/childrens-health/advantages-of-breastfeeding
https://www.healthline.com/health/parenting/breastfeeding-pros-and-cons
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.