Depresia postpartum - de ce apare si cum poate fi invinsa?

Actualizat: 13 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati


Depresia postnatala sau depresia postpartum apare la femei la scurt timp dupa nastere. Simptomele includ tristete inexplicabila, anxietate, insomnie si lipsa poftei de mancare. Psihoterapia si antidepresivele sunt variante de tratament.

Depresia postnatala poate aparea oricand in primul an dupa nastere, insa de obicei survine la aproximativ o saptamana de la nasterea copilului. Simptomele pot fi usoare, nefiind necesar un tratament, sau severe, acestea incluzand chiar si stari suicidare, iar in acest caz sunt necesare atat tratamentul medicamentos, cat si consilierea de specialitate.

Clasificare

Cele mai multe mame experimenteaza dupa nastere asa-numitul “baby blues”. Ulterior, aproximativ una din fiecare zece dintre aceste femei va dezvolta depresie postpartum, iar aproximativ una din o mie de femei dezvolta forma cea mai grava, numita psihoza postpartum.

“Baby blues” reprezinta o stare de tristete si este considerata oarecum normala. Simptomele sunt mai usoare, incluzand plansul fara motiv si senzatia de neliniste, anxietatea si singuratatea. De asemenea, “Baby blues” poate dura de la cateva ore pana la aproximativ o saptamana si nu necesita, de obicei, tratament specializat.

Depresia postpartum apare, de obicei, la cateva zile dupa nastere, dar poate sa apara si dupa cateva luni. De asemenea, poate sa apara la nasterea oricarui copil, nu doar a primului.

Femeia in cauza poate avea sentimente asemanatoare cu cele ale “Baby blues-ului”, dar sunt resimtite mult mai sever. In cele mai multe cazuri, activitatile zilnice sunt afectate, iar tratamentul este necesar, deoarece simptomele se pot agrava.

Psihoza postpartum reprezinta o afectiune psihica foarte grava. Ea survine destul de rapid, in primele trei luni dupa nastere, femeile afectate putand sa piarda contactul cu realitatea.

In cele mai multe cazuri apar halucinatiile, mai ales auditive, dar si delirul. De asemenea, apar tulburari de somn, agitatie, furie si comportamente anormale.

O femeie cu psihoza postpartum are nevoie de tratament imediat, de cele mai multe ori acesta fiind medicamentos. In unele cazuri, internarea in spital este necesara, deoarece aceasta poate reprezenta un pericol pentru propria persoana sau pentru cei din jur.

Cauze

Cauza exacta nu este clara, dar exista anumiti factori care pot contribui la depresia postpartum. Depresia postnatala poate fi declansata de o combinatie de schimbari fizice si stres emotional.

Factori fizici - sarcina si nasterea implica schimbari hormonale importante. In timpul sarcinii, nivelurile de estrogen si progesteron sunt mai mari decat de obicei. La cateva ore de la nastere, nivelurile acestor hormoni isi revin la normal. Aceasta schimbare brusca poate determina instalarea depresiei.

Alti factori fizici pot include: niveluri scazute ale hormonilor tiroidieni, privarea de somn, alimentatie inadecvata, consum de alcool.

Factori emotionali - mamele care in trecut au avut stari depresive au o probabilitate mai mare sa manifeste o depresie dupa nastere sau daca in familia lor au existat cazuri de depresie.

Factorii de stres emotionali pot include: divort recent sau moartea unei persoane iubite, probleme grave de sanatate ale mamei sau ale copilului, izolare sociala, greutati financiare, lipsa suportului afectiv.

Simptome

Desi este normal ca o femeie sa se simta obosita dupa nastere, depresia postpartum merge mai departe de atat. Simptomele sale pot fi severe si pot interfera cu capacitatea de a functiona normal.

Simptomele depresiei postpartum variaza de la persoana la persoana si chiar de la o zi la alta. Printre manifestarile in cazul unei depresii postnatale se numara:

- tristete sau nevoia de a plange fara motiv;
- epuizare;
- insomnie;
- stare continua de somnolenta;
- lipsa poftei de mancare sau, din contra, senzatia continua de foame;
- diverse dureri inexplicabile;
- anxietate, nervozitate;
- oscilatii ale starii de spirit;
- lipsa de autocontrol;
- dificultati in a-si aminti anumite lucruri;
- putere scazuta de concentrare si lipsa de reactie;
- pierderea interesului pentru ceea ce pana acum reprezenta o pasiune, un hobby;
- lipsa atasamentului fata de nou-nascut;
- senzatie coplesitoare, deznadejde;
- stare de vinovatie fata de sentimentele resimtite;
- dorinta de detasare;
- dorinta de autovatamare, ganduri suicidare si de vatamare a nou-nascutului.

Depresia postpartum la tati

Depresia postpartum nu afecteaza doar mamele, chiar si barbatii putand sa dezvolte aceasta conditie. Ei dezvolta, in general, aceeasi simptomatologie ca in cazul mamelor, dar cel mai frecvent se vor simti tristi si obositi.

Tatii tineri si care au mai avut episoade de depresie sunt cei mai predispusi riscului. De asemenea, daca acestia intampina probleme financiare, la locul de munca sau acasa, venirea pe lume a unui nou-nascut ii poate demoraliza complet.

Tratamentele destinate depresiei postpartum paterne sunt similare cu cele ale mamelor.

Tratament

Medicatia antidepresiva este un prim pas spre tratarea depresiei dupa nastere. Aceste medicamente pot controla simptomele, ajutand la recapatarea echilibrului psihic.

Odata stabilizata psihic, mama va fi indrumata catre un psihoterapeut, pentru terapia cognitiv-comportamentala.

In paralel, se recomanda inceperea unui program regulat de exercitii fizice, reprize odihnitoare de somn, masaj de relaxare. De asemenea, suplimentele alimentare, in general cele cu acizi grasi Omega-3, ajuta la intarirea organismului slabit dupa nastere.

Suportul fizic si moral al familiei este esential pentru depasirea cu bine a depresiei postnatale.

In cazul psihozei postpartum, tratamentul poate necesita o combinatie de medicamente, precum antipsihotice, stabilizatori de dispozitie si benzodiazepine.

De asemenea, daca depresia postpartum este extrema si simptomele nu se imbunatatesc sub tratament medicamentos, se recomanda terapia electroconvulsiva.

Totusi, exista cateva metode prin care venirea pe lume a unui copil poate fi mai putin stresanta. Astfel, dupa nastere se recomanda:

• Solicitarea de ajutor – prin permiterea altor persoane apropiate sa ajute, orice mama nu se va mai simti singura, se poate odihni si poate avea un bun partener de discutii;

• Activitate fizica – este un aspect important, dar trebuie tinut cont de restrictiile impuse de medic. Chiar si simplele plimbari pot fi de un real ajutor;

• Urmarea unei diete echilibrate si sanatoase – se recomanda evitarea tutunului, a alcoolului si a cofeinei. Acestea pot stimula starile anxioase;

• Petrecerea de timp cu partenerul – relatia cu partenerul de viata este extrem de importanta, iar nasterea unui copil reprezinta un motiv ca intre cei doi soti sa se realizeze o legatura si mai puternica;

• Evitarea izolarii – legatura cu familia si prietenii trebuie mentinuta. Apelurile telefonice reprezinta o alternativa;

• Urmarea unui program suficient de odihna – chiar daca pare greu de realizat, se recomanda odihna atunci cand bebelusul doarme.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Depresia postpartum Cum poate fi identificata o fractura? Depresia perinatala – cum poate fi recunoscuta si ce masuri trebuie luate Cum poate fi prevenita formarea venelor varicoase Socul termic, cea mai grava problema din timpul verii. Cum poate fi prevenit Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Anovulatia – cum poate fi depistata si tratata Care sunt simptomele infarctului miocardic si cum poate fi acesta prevenit? Cum poate fi redusa febra in cazul bebelusilor? Poate un tatic sa aiba depresie postnatala? Depresia - tristetea patologica