Schimbari ce apar la o mama imediat dupa nastere

Actualizat: 06 Decembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Schimbarile aparute dupa nastere


Desi de multe ori perioada imediat dupa nastere poate fi privita ca un moment magic in care mama este doar alaturi de puiul ei, schimbarile pe care acest eveniment al nasterii le aduce pot fi privite de unele femei ca fiind ceva neasteptat. Haideti sa descoperim impreuna si sa invatam din acest articol cateva din lucrurile pe care prietenele sau membrii familiei nu ti le vor povesti (de rusine, sau pentru ca le privesc ca fiind subiecte tabu).

De la transpiratii urat mirositoare pana la caderea incontrolabila a parului (fara sa mentionam anxietatea sau starile emotionale vesnic schimbatoare), perioada postpartum poate fi surprinzatoare atat din punct de vedere fizic, dar si mental.

Oricat de mult ai citi inainte despre, oricat de mult ti-ar povesti alte mamici, oricat ti-ai imagina, este foarte greu sa stii exact cum va decurge travaliul si nasterea. Mai mult de atat, nicio mama proaspata nu stie sigur cum va arata viata ei dupa o zi, o saptamana sau chiar luni dupa momentul primirii noului membru al familiei.

Reactiile bizare ale corpului

1. Frisoane

Imediat dupa nastere asteptati-va sa aveti cele mai neobistuine si puternice frisoane. Moasele sau personalul medical care va va sta la dispozitie va pot asigura ca este vorba despre o descarcare de adrenalina (un raspuns normal al corpului la durerile din timpul travaliului, dar si dat de intalnirea copilului mult asteptat). Sfat: incearcati sa va relaxati. Nu incercati sa va opriti din tremurat, acest lucru doar va inrautati frisoanele.

2. Durerile din furia laptelui

In cazul in care alegeti sa nu alaptati (din motive medicale sau nu), veti trece totusi prin perioade cu sani angorjati si durerosi. Chiar daca in cele din urma secretia de lapte se va opri si acest fenomen va inceta, pana la momentul ablactatiei puteti lua antiiinflamatoare la recomandarea medicului sau sa incercati sa puneti o compresa rece pentru 15 minute in fiecare ora sau la nevoie.

3. Transpiratii abundente

In primele cateva saptamani postpartum este posibil sa experimentati transpiratii abundente. Nivelul scazut de estrogen si incercarile corpului de a scapa de lichidele acumulate in exces pot declansa transpiratii neasteptate dupa nastere. Pentru a ajuta corpul sa nu piearda mai multe lichide decat ar trebui hidratati-va corect si incercati din rasputeri sa va relaxati (puteti incerca meditatia sau tehnicile de respiratie profunda)

4. Incontinenta urinara

Este posibil sa nu aveti un control bun al vezicii urinare dupa nastere. Daca va loviti de aceasta problema, incercati excercitiile de intarire a planseului pelvin.

5. Vindecarea cicatricilor

In cazul nasterilor naturale, laceratiile pot sa apara (laceratiile pot fi impartite in mai multe grade, iar gradele 3 sau 4 presupun o ruptura care se prelungeste spre anus). Pentru femeile primipare, nasterea naturala poate sa le provoace un grad de ruptura de perineu atunci cand capul/corpul copilului ajunge sa destinda zona aceea. Laceratiile de grad 1 nu au nevoie de asistenta medicala si se vor vindeca de la sine in decursul urmatoarelor 7-10 zile, fara complicatii. Rupturile mai mari vor avea nevoie de obicei de suturi si se vor vindeca putin mai greu. Acestea vor avea nevoie de mai mult timp pana la vindecarea completa, iar durerea si disconfortul care le vor acompania trebuie luate in calcul. Din nou, exercitiile de tip Kegel pot ajuta in aceasta situatie, imbunatatind circulatia si scazand gradul de inflamatie si durerea.

6. Par cret-par drept

Parul care a fost mereu carliontat poate incepe sa creasca drept dupa nastere si isi poate reveni la normal dupa incetarea alaptarii? Desigur! Hormonii precum estrogenul pot influenta textura firului de par dupa nastere. Puteti trece de la Cher a anilor 80 la par indreptat cu placa intr-o clipita.

7. Caderea parului

Parul care nu mai este cret nu ar fi o problema atat de mare, dar parul care incepe sa cada (in cantitati mari) poate deveni o problema. Caderea parului in perioada postpartum este influentata tot de fluctuatiile de estrogen si se va rezolva in timp.

Cat timp? Pentru unele proaspete mamici perioada poate fi de 6 luni, pentru altele de un an. Daca acesta problema persista insa, puteti sa va adresati medicului pentru a descoperi daca nu cumva sunt si alte probleme de sanatate la mijloc precum hipotiroidismul sau anemia prin deficit de fier.

8. Gusturi diferite sau pierderea apetitului

Pierderea poftei de mancare poate fi o problema intalnita in randul mamelor. Pentru altele, unele mancaruri care inainte de nastere pareau delicioase numai cand se gandeau la ele, nu mai prezinta deloc interes in perioada postpartum. Atat schimbarile hormonale, cat si depresia postpartum pot fi invinuite pentru aceste schimbari. Totusi, daca pofta de mancare nu revine dupa 7-10 zile de la nastere, incercati sa va adresati unui medic.

9. Sangerari profuze

Lauzia presupune perioada de aproximativ 6 saptamani dupa momentul nasterii. Pentru unele mamici ea se traduce prin oboseala extrema, disconfort, nopti nedormite si sangerari abundente.

De ce sangerari? Pentru ca lohiile trebuie eliminate, iar aceasta presupune sangerare. Si nu vorbim despre sangerarile de tip menstruatie, ci despre sangerari abundente care pot porni brusc, fara niciun semn, chiar daca inainte cu 2-3 ore pareau ca s-ar fi oprit de tot. Fiti intotdeauna pregatite si nu va speriati in cazul in care se inampla. Cu toate acestea, daca pierdeti o cantitate insemnata de sange si pentru o perioada mai mare de timp, incercati sa luati legatura cu medicul curant.

10. Prolaps genital

Cu siguranta nimeni nu se asteapta la prolapsul genital cand ia in considerare nasterea unui copil. Cu toate acestea, prolapsul este foarte real. El presupune coborarea organelor genitale (precum uterul, iar in cazurile severe este implicat si vaginul) dincolo de limitele lor anatomice normale. Aceasta poate avea un impact negativ in viata femeilor. Pentru prolapsul de grad I, tratamentul nu este intotdeauna necesar sau indicat, presupunand exercitii de tip Kegel, sau purtarea unui pesar.

Vestea buna este ca nu toate femeile care au nascut un copil pe cale naturala vor avea neaparat prolaps genital!

11. Transpiratii urat mirositoare

Ei bine, din nou schimbarile hormonale sunt cauza pentru acest „efect” al postpartumului. Totusi, daca se intampla ca traspiratia sa aiba un miros mult mai puternic in perioada imediat dupa nastere, investiti intr-un deodorant bun, sau incercati variantele naturale (lamaie sau bicarbonat de sodiu).

12. Probleme legate de alaptare

Mameloane de silicon, pompe de san s.a.m.d

Alaptarea, desi este un lucru cat se poate de natural, ne poate lua prin surprindere. Cu toate ca este in practica de mult timp, cu toate ca exista carti si articole despre cum ar trebui sa se ataseze copilul la san, totusi alaptarea nu este usoara pentru toata lumea. Unele mamici pot reusi din prima incercare sa isi ataseze copului corect la san, pe cand alteleau nevoie de cineva care sa le arate si sa le explice din nou si din nou. Nici toti nou-nascutii nu sunt la fel. Desi se nasc cu reflexul de supt, nu toti copilasii se vor atasa usor la san. Pentru unii este nevoie de foarte multa rabdare si ingaduinta.

Eh, si daca nu reusesc sa pun copilul am tot timpul alternativa pompei electrice sau manuale. Sau nu? Pentru unele femei pompele de san nu sunt deloc comode, iar exprimarea manuala poate parea ciudata, desi poate fi mai comoda decat o pompa.

Daca aveti vreuna dintre problemele enumerat mai sus, nu ezitati sa apelati la un consultant in alaptare!

13. Contractii si dupa nastere?

Este posibil sa aveti contractii chiar si dupa nastere, in momentul in care alaptati sau cand sangerati. Este un lucru normal, pentru ca uterul trebuie sa isi revina la dimensiunile dinainte de sarcina. In momentul alaptarii, corpul va produce oxitocina, care este desi va va da o senzatie de dragoste infinita pentru copilasul abia nascut, va poate produce si contractii uterine.

14. Trecand peste parerile celorlalti

Desi lumea va fi foarte dispusa sa va ofere sfaturi chiar daca nu le cereti, nu trebuie sa le faceti tuturor pe plac! Este important sa aveti grija de dvs si sa va puneti pe primul loc.
Recomandarea de alaptare data de OMS este valabila, dar mai important decat alaptarea in sine este ca mama sa aiba o stare buna de spirit si sa poate avea grija de ea si de micutul ei. Un copil hranit la biberon cu formula de lapte nu inseamna ca ati esuat ca mama, ci ca ati gasit alternative.

Schimbari emotionale

15. Lacrimi si anxietate

Oglinda poate sa va fie un dusman in postpartum, iar sentimentul ca ceva lipseste din corpul dvs poate sa existe. Vorbiti cu un psiholog despre ce simtiti. Daca va simtiti in stare, luati nou-nascutul in brate si simtiti-i pielea moale si calduta.

16. Depresia postpartum

Depresia postpartum este reala si nimeni nu pare ca vorbeste despre ce se intampla de fapt. Faptul ca suferiti de depresie postpartum nu inseamna ca va urati copilul. Poate ca uneori nu va doriti nimic mai mult decat sa il luati in brate si sa va ascundeti impreuna de tot restul lumii. Daca credeti ca suferiti de despresie, nu va feriti sa vorbiti cu un doctor despre ce simtiti. Puteti obtine un plan individualizat de tratament care sa va ajute.

17. Anxietatea postpartum

Desi poate nu sunteti la primul copil, se intampla ca anxietatea sa loveasca la al doilea sau chiar la al treilea copil. Nu este nevoie sa fiti lipsita de experienta neaparat, pentru ca si anxietatea postpartum este tot un dezechilibru hormonal si poate fi declansata de un eveniment neasteptat (cum ar fi o perioada mai lunga petrecuta in spital cu nou-nascutul sau poate chiar o problema neprevazuta de sanatate a micutului care poate ajunge intr-o alta maternitate cu grad mai mare decat cea in care s-a nascut in vederea primirii ingrijirilor avansate). Si anxietatea ca si depresia trebuie adresate unui medic specialist sau unui psiholog.

18. Putina iubire de sine

Ingrijirea pe care o acordati nou-nascutului nu trebuie sa excluda ingrijirea nevoilor si neglijarea propriei persoane. Este normal ca o mama sa se ocupe de copilul ei, dar asta nu presupune ca ea sa fie uitata. Aveti grija de dvs si nu va lasati pe ultimul loc. Pentru un copil, mama este cea mai importanta persoana, iar ca acest lucru sa poata fi valabil, mama are si ea nevoie de timp si spatiu personal. Nu ezitati sa cereti ajutorul celorlalti membri ai familiei sau prietenilor. Meritati odihna, timpul necesar vindecarii si tot ajutorul!

19. Opinii si opinii

Nu acordati atata greutate opiniilor celorlalti. Trebuie sa invatati ca majoritatea opiniilor si a feed-back-ului negativ primit din partea oamenilor (prieteni, vecini bagaciosi) sunt provenite din propriile lor neimpliniri si insecuritati.

In propria-ti piele

20. Imaginea schimbata

Este posibil ca, desi multa lume reuseste sa arate exact ca inainte de sarcina imediat dupa ce copilul implineste 5-6 luni, dupa ce perioada de vindecare a trecut si viata le revin, acesta sa nu fie cazul tuturor proaspetelor mamici. Desi nu putem sa oprim lumea care ne intreaba cand vom arata ca inainte, putem sa alegem sa nu ii auzim.

Important este sa ne simtim bine in pielea noastra, cu cine am devenit. Si cel mai important este ca statutul ni s-a schimbat iar de acum avem pe cineva care depinde de noi, de bunastarea noastra.

Mesaj de luat acasa

Orice experienta este diferita, asa cum orice om este diferit. Nu exista experiente similare din toate punctele de vedere: emotional, fizic, mental. Modul in care fiecare trece prin schimbarile pe care le aduce o sarcina si apoi nasterea difera, iar acest lucru nu este ceva care trebuie sa ne sperie.

Oricat de ciudate ar fi experientele pe care le veti trai dupa nastere, cat de complicate ar fi lucrurile sau cat de usoare, puteti sti cu siguranta ca nu sunteti singura care trece pe aici.

Si nu este un motiv de ingrijorare sau o rusine in a cere ajutorul celor dragi, al prietenilor sau al cadrelor medicale atunci cand probleme ne depasesc!


Citeste si despre:

Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani Sarcina gemelara si nasterea gemenilor Depresia postpartum Cand este necesar consultul ginecologic? Alaptarea Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Hemangioamele Sarcina Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat? Sarcina, nasterea si perioada postpartum
Cere sfatul medicului ×