8 factori pe care medicii ii iau in considerare atunci cand va recomanda un antidepresiv

Actualizat: 20 Iulie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Cunoasterea detaliata a evolutiei depresiei poate ajuta medicul sa aleaga medicamentul antidepresiv care va actiona cel mai bine pentru fiecare persoana.

Psihiatrii si alti doctori care prescriu antidepresive vor recomanda doza si tipul substantei medicamentoase in functie de mai multi factori.

Criterii de selectie a antidepresivelor


1. Diagnosticul - Anumite medicamente actioneaza mai bine in cazul unor simptome si tipuri de depresie specifice. De exemplu, unele antidepresive sunt indicate atunci cand insomnia este o problema. Severitatea conditiei sau prezenta anxietatii, obsesiilor, compulsiilor poate dicta alegerea unui medicament in defavoarea altuia.


2. Efecte secundare
- Probabil ca ati dori sa cunoasteti efectele secundare ale unui medicament pentru a le evita. Medicamentele antidepresive pot avea diverse reactii negative cum ar fi tulburarile sexuale, cresterea in greutate sau sedare.


3. Varsta
- Pe masura ce oamenii imbatranesc organismul are tendinta de a descompune tot mai lent medicamentele. Astfel, pacientii in varsta ar putea avea nevoie de doze mai mici de medicamente. In cazul copiilor exista foarte putine medicamente antidepresive care au fost studiate atent.


4. Starea generala de sanatate - Daca aveti anumite probleme de sanatate, cel mai bine este sa evitati unele substante medicamentoase. De exemplu, medicul trebuie sa stie de prezenta bolilor de inima, a celor neurologice, atunci cand recomanda un medicament. Din acest motiv este important sa discutati problemele medicale cu medicul de familie sau psihiatru, inainte de a incepe tratamentul cu antidepresive.


5. Medicamente, suplimente si dieta
- Atunci cand sunt combinate cu anumite medicamente sau substante, antidepresivele s-ar putea sa nu actioneze sau ar putea avea efecte periculoase sau chiar ingrijoratoare.

De exemplu, prin combinatia dintre un ISRS cu un alt tip de antidepresiv, cum ar fi inhibitor al monoaminooxidazei (IMAO), poate fi stimulata serotonina la niveluri periculoase si chiar fatale. De asemenea, amestecarea sunatoarei cu unele medicamente, inclusiv cele care tin sub control infectia HIV, medicamentele pentru tratarea cancerului, anticonceptionale, ar putea reduce eficacitatea celor din urma.


6. Alcoolul sau drogurile - Alcoolul si alte substante pot provoca depresie si diminueaza eficacitatea antidepresivelor. Medicii trateaza deseori dependenta de alcool sau droguri, in primul rand, in cazul in care acestea cred ca ar putea fi cauza depresiei. Deseori se face simultan terapia pentru dependenta si depresie.


7. Sanatatea mentala personala si a membrilor familiei si istoricul medicamentelor folosite - Daca dumneavoastra sau un membru al familiei dumneavoastra ati avut un raspuns pozitiv la un medicament in trecut, aceste informatii ar putea ghida alegerea medicului.

In functie de evolutie si cursul natural al depresiei (inclusiv durata acesteia sau daca este dificil de tratat) poate fi necesara o doza mai mare sau o combinatie de medicamente. Acest lucru poate fi valabil si in cazul in care un antidepresiv nu-si mai face efectul, situatie care poate sa apara atunci cand este utilizat un timp indelungat sau daca a fost oprit si repornit tratamentul cu acesta.


8. Cost - Pentru ca majoritatea antidepresivelor contin aproximativ aceleasi substante active si sunt la fel de eficiente, nu veti risca daca veti incerca intr-o prima etapa un medicament mai convenabil ca pret.


Citeste si despre:

Abuzul si dependenta de medicamente eliberate cu prescriptie medicala Care sunt semnele si simptomele unui supradozaj? Scleroza multipla Durerea cronica Dureri lombare Accidentul vascular cerebral (AVC) Depresia postpartum (dupa nastere) Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Obezitatea la copii Hepatita toxica Durerea cronica pelvina la femei Depresia la copil si adolescent Probleme ale cavitatii bucale Durerea de cap (cefaleea) cauzata de starile de tensiune Antidepresive triciclice - Imipramina, Amitriptilina, etc.