V-ati simtit deprimat timp de cateva saptamani dupa un eveniment stresant? Simtiti ca nu mai puteti face fata stresului? Va este greu sa faceti lucrurile pe care obisnuiati sa le faceti inainte de eveniment?
Depresia este una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate mintala. Depresia situationala, care se mai numeste si depresie de scurta durata, este diferita de tulburarea depresiva majora (depresia clinica).
Depresia situationala poate fi cauzata de o serie de evenimente stresante, cum ar fi problemele de relatii sau schimbarile mari in viata, cum ar fi mutarea intr-un loc nou. Atunci cand se petrec lucruri pline de stres, este normal sa te simti foarte trist pentru perioade lungi de timp.
Depresia situationala este un tip de depresie care apare din cauza unui anumit factor de stres sau eveniment. Uneori este numita depresie pe termen scurt sau depresie temporara, deoarece nu dureaza mult timp, asa cum ar fi cazul tulburarii depresive majore.
"Tulburare de adaptare cu dispozitie depresiva" este denumirea oficiala pentru depresia situationala.
Depresia situationala este considerata o tulburare de adaptare deoarece simptomele dispar de obicei odata ce persoana s-a obisnuit cu schimbarea care a cauzat depresia sau cand factorul de stres a fost indepartat. De asemenea, este posibil sa constatati ca simptomele dispar dupa ce a trecut o perioada lunga de timp.
Atat adultii, cat si copiii pot avea depresie situationala.
Depresia situationala poate aparea daca sunteti supus unui stres foarte mare si va este greu sa faceti fata acestuia. S-ar putea sa reusiti sa va adaptati la factorul de stres si sa va simtiti mai bine cu ajutorul abilitatilor de adaptare si al tratamentului.
Depresia situationala se poate manifesta in moduri diferite si la niveluri diferite de severitate pentru diferite persoane. Dupa un eveniment stresant, acestea ar putea fi semne de depresie situationala:
• Apetit scazut sau consum excesiv de alimente
• Daca nu dormiti suficient sau dormiti prea mult, este posibil sa va simtiti fara speranta, neajutorat sau fara valoare.
• Probleme in relatii
• Dificultati in a avea grija de tine insuti, lipsa de energie si de motivatie
• Idei cu caracter suicidar
• Tristete
• Plans mai mult decat de obicei, pierderea interesului pentru lucruri care inainte erau placute, probleme de concentrare sau izolare sociala.
Daca ati trecut printr-un eveniment traumatic si aveti ganduri si sentimente puternice si deranjante, acest lucru ar putea fi un semn de tulburare de stres acut sau de tulburare de stres posttraumatic (PTSD), mai ales daca simptomele dureaza mult timp dupa eveniment.
Acest lucru ar putea insemna sa aveti flashback-uri, sa stati departe de lucrurile care va amintesc de trauma sau sa va simtiti distant fata de alte persoane.
Mai multe evenimente de viata pot provoca depresia situationala. Unele lucruri comune care pot provoca stres si pot duce la depresie situationala sunt: stresul relational, divortul si problemele legate de bani, probleme de sanatate si dezastre naturale, decesul fulgerator al unei persoane dragi.
Manualul de diagnostic si statistica a tulburarilor mentale, editia a cincea (DSM-5), spune ca o suferinta normala nu este un semn de depresie situationala. Asadar, oricine poate trece prin lucrurile enumerate mai sus fara a avea depresie situationala. Dar unii oameni o fac, iar acest lucru poate fi greu de gestionat.
Spre deosebire de depresia clinica, depresia situationala nu dureaza de obicei mult timp. De cele mai multe ori, depresia situationala dispare atunci cand v-ati obisnuit cu factorul de stres care a cauzat simptomele.
In cazul depresiei situationale, raspunsurile emotionale si comportamentale la factorul de stres apar in decurs de 3 luni de la aparitia acestuia. Cand aveti depresie situationala, este posibil sa va simtiti mult mai suparat decat merita stresorul.
Depresia situationala se poate intampla la unele persoane, dar altele pot avea simptome care sa le ingreuneze viata de zi cu zi. Un factor de stres este intotdeauna cauza depresiei situationale.
De obicei, simptomele depresiei situationale dispar in termen de 6 luni de la aparitia factorului de stres. Dar, uneori, este posibil sa simtiti depresia situationala pentru mai mult timp decat atat.
Depresia situationala este adesea tratata rapid, in timp ce depresia clinica necesita de obicei interventii psihoterapeutice pe termen mai lung.
De asemenea, unele persoane cu depresie clinica pot avea simptome de psihoza, cum ar fi halucinatii, idei delirante si paranoia. De obicei, aceste simptome nu sunt prezente in depresia situationala. Un profesionist calificat in domeniul sanatatii mintale poate diagnostica depresia situationala sau clinica.
Depresia situationala este adesea tratata printr-o combinatie de:
Psihoterapie, abilitati de coping si, uneori, medicamente.
Terapiile precum terapia cognitiv-comportamentala (TCC) si terapia centrata pe gasirea solutiilor pot ajuta in cazul depresiei situationale prin invatarea strategiilor de adaptare si a modalitatilor de gestionare a emotiilor legate de factorul de stres.
TCC analizeaza modul in care gandurile, sentimentele si actiunile sunt toate conectate. Cu ajutorul TCC, puteti invata sa reformulati tiparele de gandire inutile care duc la modalitati gresite de a face fata situatiilor.
Terapia centrata pe solutii este un tip de terapie pe termen scurt care se concentreaza pe solutii in loc de probleme. S-ar putea sa va ganditi la aceasta ca fiind una dintre optiunile dvs. de tratament.
Unele medicamente, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI), pot ajuta, de asemenea, la tratarea depresiei situationale severe, dar nu toata lumea are nevoie de ele.
Daca va ganditi sa luati medicamente, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra despre ce medicamente ar putea fi potrivite pentru dumneavoastra. Atunci cand vorbiti despre medicamente, poate fi de asemenea util sa ii spuneti medicului dumneavoastra despre orice istoric medical important si sa va descrieti simptomele. Daca puteti vorbi cu medicul dumneavoastra despre istoricul de sanatate si simptomele dumneavoastra, acesta va va putea recomanda medicamentele potrivite.
Daca simtiti depresie situationala, exista masuri pe care le puteti lua pentru a va simti mai bine. Aceasta include:
1. exercitii fizice
2. consumul de mese sanatoase
3. evitati consumul de droguri si alcool
4. gasirea unei persoane de sprijin cu care sa discutati gasirea unor modalitati de a schimba sau de a scapa de factorul de stres
5. practicarea respiratiei profunde
Daca aveti semne de depresie situationala, poate doriti sa vorbiti cu medicul dumneavoastra de familie sau sa gasiti un terapeut in apropierea dumneavoastra. Un consilier sau un psihiatru va poate ajuta sa diagnosticati depresia situationala.
Bibliografie
• Depression. (2018). nimh.nih.gov/health/topics/depression/
• O'Donnell ML, et al. (2019). Adjustment disorder: Current developments and future directions. mdpi.com/1660-4601/16/14/2537
• Depression medicines. (2019). fda.gov/consumers/free-publications-women/depression-medicines
• What Is Situational Depression? (2021) Marrisa Moore – PsychCentral. https://psychcentral.com/depression/situational-depression
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.