Modalitati de a preveni depresia prenatala

Actualizat: 28 Octombrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generaliati


Depresia prenatala este o tulburare a starii afective care conduce la aparitia unor trairi de tristete si pierdere a sperantei in cazul femeilor care urmeaza sa aduca pe lume un copil. Teama de necunoscut, factorii biologici specifici sarcinii si lipsa de sprijin emotional sunt elementele care declanseaza de regula instalarea acestei afectiuni psihice frecvente. Prin urmare, adoptarea unor modalitati pentru a preveni depresia prenatala este deosebit de utila viitoarelor mame. Pregatirea temeinica pentru graviditate, nastere si intervalul dificil postpartum constituie cea mai eficienta strategie de lupta impotriva depresiei asociate cu maternitatea.

Introspectia

Intrucat componenta psihologica a sarcinii ofera femeii o noua identitate - cea de mama - identificarea in prealabil cu noul statut este de maxima importanta. Stabilirea masurii in care gravida este sau nu pregatita sa fie parinte, cunoasterea aptitudinilor proprii de a oferi o crestere si o educatie corespunzatoare si creionarea unor asteptari realiste de la viitor pot preveni un soc emotional care s-ar putea declansa ulterior.

Analiza familiala

Ranile netratate ale copilariei influenteaza comportamentul de parinte in mod semnificativ. Prin urmare, constientizarea eventualelor traume ramase din relationarea cu parintii sau fratii si rezolvarea lor pe cat posibil ajuta la preintampinarea problemelor similare in raport cu noul-nascut.

Satisfacerea nevoilor proprii

Intocmirea unei liste de necesitati pentru intregul an de maternitate si imaginarea situatiilor cu care femeia insarcinata se va confrunta ajuta la acomodarea treptata cu noua etapa a vietii si favorizeaza identificarea lucrurilor la care viitoarea mama va renunta odata cu venirea pe lume a bebelusului.

Relatia de cuplu

Cei doi factori principali asociati cu depresia gravidelor sunt problemele de cuplu si sarcina nedorita. Daca relatia dintre parinti este dezechilibrata, partenerul nu este implicat cu adevarat in proces, ba chiar pare ca bate in retragere,sansele declansarii unei crize postpartum sunt extrem de mari.

Consilierea

Vreme de secole intregi, procesul de a deveni mama a fost intru totul subestimat de omenire. Sprijinul emotional este la fel de important ca orice alta pregatire pentru nasterea si cresterea copilulul,desi este in continuare neglijat. Femeile care se simt confuze, speriate, anxioase si intr-o stare de apatie crescanda isi pot restabili echilibrul psihic si afectiv cu ajutorul unui psihoterapeut.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CLINICA RENIA
Tel: 0748662662
Bucuresti, Str. Dr. Nicolae Turnescu, Nr. 11, București, Sector 5
Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Poate un tatic sa aiba depresie postnatala? Cele mai bune surse alimentare de vitamina C Caracteristicile bolii SIDA si ale persoanelor seropozitive Alaptarea Sarcina - Luna a II-a Depresia perinatala – cum poate fi recunoscuta si ce masuri trebuie luate Care este legatura dintre alcool si depresie? Memoria si dificultatile de concentrare Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Sindromul oboselii cronice in timpul sarcinii Omega 3 Semnele autismului in timpul sarcinii Nasterea in timpul pandemiei de COVID-19 Starile de iritabilitate ale bebelusului 10 moduri prin care iti poti creste nivelul de serotonina Sarcina, consumul de droguri si substante cu potential periculos