Ingrijirea dentitiei de lapte

Actualizat: 23 August 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Mariana Smadu
Medic primar stomatolog, medic primar ortodont, cu competenta pe radiodiagnostic

Eruptia dentara


Dintii incep sa se formeze inca din timpul vietii intrauterine.

Chiar daca inca nu au erupt, ei au la nastere un anumit procent de smalt format, care va continua sa se defineasca ulterior.

Desi radacina nu este complet formata, intr-un an de zile procesul va fi complet.

Eruptia dintilor variaza de la copil la copil. Astfel, primii dinti apar in jurul varstei de 6 luni.

De obicei, primii doi dinti care erup sunt incisivii centrali (cei 2 dinti din fata).

Apoi, apar alti 4 dinti din fata, dupa care restul incep sa apara usor, de obicei in perechi, pana la cei 20 de dinti (10 pe maxilar, 10 pe mandibula) intre varstele de 2 ani si jumatate-3 ani.

Viteza de formare si mineralizare a dintilor este mare, in schimb rezistenta la carii si uzura este mai mica.

Dintii temporari sunt mai mici, cu exceptia celei de-a doua masele, molarul de lapte, culoarea este alb-albastrie, data de subtirimea stratului de smalt, iar eruptia dentitiei temporare se realizeaza mai devreme la fete decat la baieti.

La scurt timp dupa varsta de 4 ani, maxilarul si oasele faciale ale copilului incep sa creasca, creand spatii intre dintii temporari.

Este un proces de crestere normal, deoarece se formeaza un spatiu necesar pentru dintii permanenti care vor erupe si care sunt mai mari.

Astfel, intre 6 si 12 ani, va exista o mixtura intre dintii de lapte si cei permanenti.

Dintii permanenti erup intre 6 si 12 ani, cu exceptia molarului de minte, care apare intre 18 si 35 de ani sau nu apare niciodata.

In cadrul dentitiei temporare, grupele de dinti apar cam din 6 in 6 luni. In cazul ambelor dentitii, dintii inferiori preced, cu mici exceptii, eruptia celor superiori.

Cronologia eruptiei dentitiei temporare


DINTELE

FORMAREA TESUTULUI TARE DENTAR
ERUPTIA DENTARA
FORMAREA COMPLETA A RADACINII
PIERDEREA DINTILOR DE LAPTE
MAXILAR
Incisivi centrali
4 luni intrauterin
7 luni
1 an
de la 6 la 7 ani
Incisivi laterali
4 luni intrauterin
9 luni
2 ani
de la 7 la 8 ani
Canini
5 luni intrauterin
18 luni
3 ani
de la 10 la 12 ani
Primul molar
5 luni intrauterin
14 luni
2 ani
de la 9 la 11 ani
Al doilea molar
6 luni intrauterin
24 luni
3 ani
de la 10 la 12 ani
MANDIBULA
Incisivi centrali
4 luni intrauterin
16 luni
1 an
de la 6 la 7 ani
Incisivi laterali
4 luni intrauterin
17 luni
1 an
de la 7 la 8 ani
Canini
5 luni intrauterin
16 luni
3 ani si 3 luni
de la 9 la 12 ani
Primul molar
5 luni intrauterin
12 luni
2 ani si 3 luni
de la 9 la 11 ani
Al doilea molar
6 luni intrauterin
20 luni
3 ani
de la 10 la 12 ani

Simptome ale eruptiei dentare

- salivatie abundenta;

- usoara inrosire a mucoasei gingiei la locul respectiv;

- durere discreta la atingere;

- usoara senzatie de mancarime la locul respectiv, fapt pentru care copilul simte nevoia de a-si introduce in gura degetul sau niste jucarii;

- cel mic este intr-o continua cautare de obiecte pe care sa si le introduca intre gingii;

- este posibil ca micutul sa faca febra si sa devina irascibil; este o stare de nervozitate care se observa chiar si in cazul copiilor linistiti; uneori se pot manifesta simptome de pierdere a apetitului, diaree sau voma.

Eruptia dentara este fenomenul fiziologic caracterizat prin migrarea dintilor din profunzimea osului maxilar, unde au inceput sa se formeze inca din timpul vietii intrauterine, pana la aparitia lor pe arcada dentara.

Sfaturi pentru parinti

Profilaxia postnatala cuprinde, in principal, doua perioade: cea preeruptiva si cea posteruptiva; rolul important il au parintii, medicul de familie, stomatologul si asistentul de profilaxie.

In perioada preeruptiva, mama trebuie sa acorde o atentie permanenta igienei orale, care se realizeaza prin bandajari ale mucoasei si crestei alveolare cu ceai de musetel dupa fiecare alaptare.

Profilaxia posteruptiva este efectuata la inceput cu parintii, acestia supervizand procesul de curatare a dintilor.

Cu timpul, ingrijirea orala trebuie sa devina o deprindere a copilului, astfel incat periajul sa fie realizat cat mai corect.

Eruptia dentara este conditionata genetic pentru ordinea de eruptie si varsta biologica a individului, fiind un fenomen biologic complex, cu importanta hotaratoare asupra dezvoltarii intregului aparat dento-maxilar.

Igiena orala a dintilor temporari este foarte importanta deoarece, prin metodele de profilaxie, se evita pierderea precoce prin carii.

O importanta deosebita trebuie acordata deprinderii periajului dentar, care apare in jurul varstei de trei ani si se consolideaza intre trei si sase ani.

Perioada prescolara (gradinita) are o mare insemnatate pentru insusirea periajului.

De asemenea, alimentatia trebuie sa fie adecvata fiecarei perioade de varsta.


Citeste si despre:

Tratamentul in caz de traumatism sau dislocare a dentitiei Dentitia la copii Alaptarea Caria de biberon Avantajele alaptatului prelungit Cand trebuie sa mergem cu copilul la ortodont? Igiena orala De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Despicatura valului palatin (Palatoschizis) Sarcina: confruntarea cu disconfortul produs de sarcina Pedodontie - Dentitia copiilor Implantologia-posibilitatea unei a III-a dentitii Alimentatia cu dulciuri poate distruge dentitia copilului tau Suptul degetului Estetica in stomatologie - o abordare interdisciplinara