Va simtiti din ce in ce mai obosita? 7 cauze posibile

Actualizat: 03 Martie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Dormiti suficient si totusi va simtiti extenuat/a?
Inainte de a va acuza de orele petrecute peste program la serviciu sau de stilul de viata agitat si de cele mai multe ori dezordonat, aflati mai multe informatii despre potentialele cauze ale extenuarii inexplicabile.

Suntem in plina criza globala de energie, insa elementul lipsa nu are nici o legatura cu petrolul; problema majora este oboseala inexplicabila.
"Sunt atat de obosit/a; pur si simplu nu ma mai simt in stare sa fac ceea ce obisnuiam in trecut"
"Mi-ar placea sa ies, dar ma simt total lipsit/a de energie"
"Sex? acum? dar trebuie sa ne odihnim"

Pentru o buna parte dintre oameni, oboseala se datoreaza, pe buna dreptate, realizarii zilnice de taskuri multiple, lipsei somnului sau vietii agitate. Conform specialistilor, doar 5-6 ore de somn pe noapte, in timp, isi vor spune cuvantul, indiferent de varsta. In situatia in care perioada de odihna este de 7-8 ore pe noapte iar starea de oboseala persita in mod inexplicabil pentru o perioada mai lunga de o saptamana, sunt necesare investigatii suplimentare pentru determinarea cauzelor.

Cauza nr. 1: Anemia

Daca va aflati in perioada reproductiva (20 - 38 ani) si va confruntati cu dureri menstruale, tumori fibroide sau polipi uterini, sau daca ati nascut recent, sangele pierdut poate conduce la dezvoltarea anemiei - cauza principala de oboseala la femei. Sangerarea conduce la aparitia deficitului de hemoglobina, proteina a globlelor rosii care transporta oxigenul de la plamani catre celelalte parti ale organismului; atunci cand tesuturile si organele nu primesc suficient oxigen, apare senzatia de slabiciune.

Alte cauze ale anemiei includ sangerarea interna sau carentele de fier, acid folic, sau vitamina B12. Anemia mai poate fi provocata de o afectiune cronica a rinichiului, spre exemplu. Simptomele includ vertij, senzatie de frig si iritabilitate.

Pentru tabilirea diagnosticului de anemie sunt necesare analize de sange. Tratamentul este de regula bazat pe suplimente de fier (in cazul anemiei feriprive) si pe alimente bogate in fier: spanac, brocoli si carne rosie. Cu tratament adecvat, senzatia de slabiciune trebuie sa dispara in interval de aproximativ 30 de zile.

Cauza nr. 2: Hipotiroidismul

Daca, in general, va simtiti lipsit/a de viata, demoralizat/a sau chiar putin deprimat/a, problema poate fi cauzata de o functionare lenta a tiroidei, afectiune cunoscuta sub denumirea de hipotiroidism. Tiroida este o glanda de dimensiuni mici, sub forma de fluture, localizata la baza gatului, cu rol de control asupra proceselor metabolice.

Conform specilistilor, una dintre cele mai frecvente afectiuni medicale nediagnosticate - la femei, este dereglarea glandei tiroidei; pana la varsta de 60 de ani, aproximativ 17% din populatia feminina prezinta o afectiune a tiroidei, fara a lua cunostinta de acest lucru. Cea mai comuna cauza este Tiroidita lui Hashimoto - afectiuni autoimuna caracterizata prin distrugerea celulelor responsabile de producerea tiroxinei si a altor hormoni secretati de glanda tiroida de catre propriul sistem imunitar. Rezultatul acestor actiuni de autodistrugere il reprezinta hipotiroidismul sau metabolismul lent.

Valorile hormonilor tiroidieni se pot identifica prin analize de sange: T3 (triiodotironina) si T4 (tiroxina). Valorile crescute ale acestor hormoni indica dereglari ale glandei; odata cu cresterea acestora, hormonii sintetici cresc nivelul de energie al organismului iar starea de sanatate se imbunatateste rapid.

Cauza nr. 3: Infectia tractului urinar ITU

Nu toate femeile prezinta simptome evidente ale infectiei tractului urinar (ITU); desi multe femei asociaza infectiile tractului urinar cu durere, arsuri sau poliurie (cresterea numarului de mictiuni zilnice), in unele situatii, extenuarea este singurul semn de boala. In cele mai multe cazuri, ITU sunt cauzate de bacterii ale tractului urinar, contactate din cauza unei igiene necorespunzatoare. Actul sexual poate creste riscul de infectie, bacteriile fiind directionate din vagin in uretra.

Pentru stabilirea diagnosticului este necesar un sumar de urina. Tratamentul este rapid si usor si, de regula, consta in administrarea antibioticelor pe cale orala. Dupa tratarea infectiei, senzatia de slabiciune dispare in cel mult o saptamana. Daca simptomele revin, este recomanda repetarea analizelor, deoarece, in unele situatii, infectiile tractului urinar pot fi cronice.

Cauza nr. 4: Excesul de cafeina

In momente de oboseala, prima masura adoptata este servirea unei cafele, a unei bauturi energizate sau a unei bauturi carbogazoase care contine cafeina, insa, conform specialistilor, efectul nu este mereu cel asteptat. Cafeina este intr-adevar un bun stimulent, insa consumata in exces conduce tocmai la aparitia efectului contrar - instalarea starii de slabiciune; cu cat doza de cafeina este mai ridicata, cu atat slabiciunea este mai pronuntata.
Solutia: eliminarea sau cel putin reducerea produselor ce contin cafeina din dieta zilnica: cafea, ciocolata, ceai, suc.

Cauza nr. 5: Intoleranta alimentara

Desi ne hranim pentru a dobandi enegia necesara desfasurarii tuturor activitatilor zilnice, unii medici considera ca intoleranta neidentificata la anumite alimente poate crea un efect opus. Consumarea zilnica a alimentelor la care organismul manifesta intoleranta poate conduce la prelungirea, nelimitata, a starii de extenuare.
Evidentele medicale indica toleranta medicala ca fiind semnalata de slabiciune; slabiciunea poate fi primul semn al intolerantei alimentare. Medicii recomanda excluderea din dieta zilnica a produselor care conduc la aparitia starii de somn dupa 10-30 de minute de la consumare.

Cauza nr. 6: Apneea de somn

Lipsa unui program adecvat de somn poate motiva aparitia starii de oboseala si slabiciune de pe parcursul zilei. Cu toate acestea, exista afectiuni care conduc la aparitia tulburarilor de somn si pe care individul nu le constientizeaza - apneea de somn este o afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii repetate, frecvente in timpul somnului; fiecare pauza intrerupe ciclul de somn, fara a fi constientizata.

Principalul indiciu al acestei afectiuni este oboseala zilnica, inca de la primele ore ale diminetii, indiferent de timpul de somn. Apneea de somn se manifesta in special in randul persoanelor supraponderale sau obeze iar, deseori, sforaitul este un simptom al apneei. In cazul persoanelor care sufera de acesta tulburare de somn se recomanda renuntarea la fumat si scaderea in greutate (acolo unde este cazul). Tratamentul implica utilizarea unor dispozitive care au scopul de a largi fosele nazale pentru a creste fluxul de aer. In cazuri extreme, este necesara interventia chirurgicala.
Netratata, apneea de somn poate creste riscul de infarct.

Cauza nr. 7: Boli cardiovasculare

Daca apare starea de slabiciune in urma desfasurarii unor activitati care in trecut pareau putin antrenante, este posibil sa fie necesar un control cardiologic.
Conform specialistilor, daca starea de extenuare apare dupa terminarea sau in timpul unor taskuri ce necesita depunerea unui minim de efort: aspirarea podelei, gradinaritul sau drumul de la serviciu-acasa, este necesar consultul medical.

Cu toate acestea, nu trebuie sa intrati nin panica oridecate ori apare starea de oboseala. Oboseala nu este un simptom principal al bolilor cardiovasculare, insa daca este semnificativa, nemotivata, si apare dupa cel mai mic efort in conditiile unei bune stari de sanatate, trebuie luata in calcul o posibila afectiune cardiovasculara.
Aplicarea tratamentului corespunzator reduce starea de slabiciune si restabileste nivelul optim de energie al organismului in scurt timp.


Citeste si despre:

Simptome mai putin cunoscute ale lipsei de nutrienti Reconstructia zambetului: fatetele dentare din portelan Produsele organice sunt mai sanatoase Cele mai bune biberoane pentru bebelusi 7 preparate culinare care sunt mai sanatoase gatite in casa Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Sinuzita: simptome mai putin cunoscute ale bolii Cum sa te concentrezi mai bine, acasa si la serviciu Zaharul din nuca de cocos si efectele acestuia asupra organismului Motivele anxietatii la trezirea din somn Oboseala constanta - cauze posibile