Intoleranta alimentara

Reactia patologica ce se produce in cursul consumului anumitor alimente. Sub termenul generic de intoleranta alimentara sunt grupate un anumit numar de reactii patologice ca diferitele alergii alimentare sau de intolerante la anumite nutrimente din cauza unui deficit enzimatic al aparatului digestiv sau unor tulburari metabolice.
- intoleranta la gluten, constituent al graului, secarei, orezului si orzului, este responsabila de boala celiaca
- intoleranta la lactoza este consecinta unui deficit, congenital sau dobandit, intr-o enzima specifica mucoasei intestinale, lactaza, necesara hidrolizei lactozei (transformarea ei in glucoza si galactoza), principalul glucid din lapte. Ea se manifesta printr-o diaree lichida siprin dureri abdominale in urma consumului de lapte sau de produse care contin lactoza. tratamentul consta in excluderea lactozei din alimentatie.

Citeste si despre:

Intoleranta alimentara: interviu cu Dr. Maria Florea Diferenta dintre alergie si intoleranta alimentara Intoleranta alimentara - boala ascunsa declansata de alimentele preferate Intolerante alimentare versus alergii alimentare Intoleranta si alergiile la alcool Aditivii alimentari Regimul alimentar in cancer Intoleranta la fructoza Alimentatia sanatoasa la persoanele cu intoleranta la lactoza
Cere sfatul medicului ×