Intarirea organismului in conditii de stres si oboseala

Actualizat: 16 Septembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Intarirea organismului


Atunci cand va aflati sub orice forma de stres, fie ca este un stres acut, amenintator de viata, fie ca este iritant, constant, organismul dumneavoastra intra intr-o stare de aparare. Aceasta stare este numita si raspunsul ,,lupta sau fugi’’, si reprezinta modul in care organismul se pregateste pentru un pericol. Modificarile ce au loc la nivelul celulelor si organelor in momentul unui stres cotidian, de zi cu zi, sunt aceleasi modificari ce ar avea loc daca v-ati afla in fata unui leu infometat. Glandele suprarenale sunt activate, tensiunea arteriala creste, digestia incetineste, muschii se contracta.

Stresul ce apare intr-o situatie de urgenta este de scurta durata. Totusi, stresul dat de anxietate, ingrijorari sau furie, mentine organismul in starea de aparare timp de 24 de ore pe zi, in fiecare zi, timp de perioade mai lungi. Astfel putem intelege cat de daunatoare este aceasta stare pentru corpul si mintea umana, care, la un moment dat, obosesc. Organismul devine extenuat, procesele naturale de vindecare incetinesc, si deveniti susceptibil la oboseala intensa, depresie si boli cronice.

Din pacate, o mare parte dintre oameni sunt familiarizati cu sentimentul de extenuare la finalul zilei, un tip de oboseala ce nu trece usor. Totusi, exista multiple activitati si obiceiuri pe care le puteti adopta in perioadele de stres si oboseala, pentru a va creste nivelul de energie si pentru a preveni scaderea imunitatii, respectiv instalarea unor patologii.

Recomandari pentru organism sanatos

Urmatoarele recomandari sunt esentiale pentru viata de zi cu zi, insa pot fi utilizate in special in timpul perioadelor de stres fizic sau psihic.

1. Dormiti mai mult

Atunci cand exista multe lucruri ce trebuie facute, multe sarcini de indeplinit, si timpi limita, multe persoane decid sa ,,economiseasca’’ din orele de somn. Rezultatul insa, va fi contrar asteptarilor si nevoilor. Renuntarea la somn si nerespectarea unui numar suficient de ore de somn va scadea semnificativ nivelul de energie, concentrare si productivitate ale organismului.

Astfel, daca urmeaza o perioada incarcata, asigurati-va ca somnul va fi o prioritate, nicidecum ceva ce poate fi sacrificat. Daca sunteti odihnit, puteti indeplini sarcinile din timpul zilei intr-un timp mult mai scurt decat daca reduceti numarul orelor de somn. Desi acest numar variaza, incercati sa atingeti 7 ore de somn in fiecare noapte, pentru a va asigura randamentul de a doua zi, fara sa suprasolicitati organismul.

Daca aveti tulburari de somn, puteti urma sfaturile expertilor precum respectarea unui program de somn, muzica relaxanta sau cititul, evitarea dispozitivelor electronice in timpul serii, si alegerea unei incaperi intunecate pentru somn.

2. Faceti miscare

Activitatea fizica regulata este importanta pentru a reduce riscul de boli cronice, precum diabetul zaharat, obezitatea si afectiunile cardiovasculare. Prin sport, organismul isi intareste imunitatea, fiind astfel mai pregatit pentru perioadele aglomerate si pentru a lupta cu infectiile, inflamatiile si alte patologii.

Mai mult decat atat, studiile arata ca persoanele ce fac efort fizic regulat, de intensitate usoara sau medie, au mai multa energie decat persoanele sedentare. Activitatea zilnica, precum mersul pe jos sau urcatul scarilor, face o diferenta foarte mare in ceea ce priveste puterea organismului.

3. Renuntati la fumat

Daca sunteti fumator, luati serios in considerare renuntarea la acest obicei. Daca nu sunteti fumator, nu incepeti. Fumatul afecteaza in mod negativ numeroase aspecte ale sanatatii, fiind un factor de risc major in numeroase patologii.

In perioadele de stres si oboseala, cand organismul este deja slabit, nu este nevoie de inca un factor nociv precum fumatul, care ar inrautati starea persoanei afectate. Desi fumatul poate da impresia de stare de bine, aceasta este falsa si de durata foarte scurta. Imediat dupa aparenta stare de bine, se reinstaleaza fatigabilitatea, se accentueaza stresul si scade imunitatea si puterea organismului.

Pentru a renunta la fumat, gasiti o metoda ce functioneaza pentru dumneavoastra, si discutati cu medicul de familie daca este nevoie.

4. Limitati consumul de alcool

Consumul de alcool, atunci cand este in exces, poate avea numeroase consecinte asupra sanatatii. Multe persoane apeleaza la bauturile alcoolice in perioadele dificile, fiind considerate un mod de a induce relaxarea si somnul profund. Totusi, studiile ne spun ca acest consum regulat de alcool scade calitatea somnului, pe termen lung.

Efectele alcoolului asupra organismului sunt nocive oricand, cu atat mai mult in perioadele in care corpul este deja obosit. Desi poate parea o modalitate de reducere a stresului pe moment, pe termen lung, consumatorii de alcool au perioade stresante mult mai indelungate, mai dificile si mai greu de gestionat.
Astfel, este recomandata limitarea alcoolului si evitarea completa a acestuia inainte de somn.

5. Adoptati o alimentatie nutritiva

Daca va simtiti obosit, fara energie, fara pofta de viata, modificarea obiceiurilor alimentare poate face o schimbare enorma. Adoptarea unei alimentatii sanatoase, echilibrate, bogate in nutrienti, scade atat riscul de boli cronice, cat si nivelul de stres si oboseala.

Atunci cand consumati alimente nutritive, care sa va ofere toate vitaminele si mineralele necesare, acesti nutrienti sunt convertiti in energie de calitate, ce dureaza pana la urmatoarea masa, fiind astfel benefice pentru organism. Persoanele ce neglijeaza alimentatia, mananca haotic si aleg alimente lipsite de nutrienti esentiali, nu isi iau energia suficienta din alimentatie.

De asemenea, in special in perioadele stresante, este important sa mancati suficient, conform propriilor nevoi, pentru a avea energie in timpul zilei.

6. Limitati consumul de zahar

Atunci cand sunteti stresat sau obosit, poate fi tentant sa alegeti un aliment dulce, o gustare procesata, care sa va ofere un anumit confort psihologic. Din pacate insa, acea cantitate de zahar va ofera un plus de energie care dureaza foarte putin, iar revenirea la starea de oboseala este mai dura. Astfel, dupa consumul de zahar, va puteti simti si mai obositi decat inainte.

Consumul crescut de zahar implica si un risc semnificativ de a dezvolta afectiuni metabolice si cardiovasculare. Limitarea zaharului are astfel beneficii atat pentru nivelul de energie si randamentul organismului, cat si pentru sanatatea generala.

7. Conectati-va cu cei din jur

In plus fata de toate aspectele ce tin de alimentatie si somn, componenta personala, sociala, este importanta in timpul perioadelor de suprasolicitare. Interactiunile sociale sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii mintale in timpul acestor perioade, si nu numai. Ramaneti conectat cu persoanele apropiate si nu neglijati acest aspect, indiferent de cat de ocupat sunteti.

Izolarea sociala poate da stari negative, poate accentua stresul si oboseala, in special pe masura ce inaintati in varsta.

Concluzie

Atunci cand experiementati perioade incarcate, in care sunteti mai stresat, se instaleaza de cele mai multe ori si oboseala. Desi stresul nu poate fi intotdeauna prevenit, acesta poate fi gestionat, astfel incat sa nu afecteze semnificativ organismul. Prin putina atentie la obiceiurile zilnice, puteti trece de aceste perioade, fara a va distruge sistemul imunitar, metabolismul si sanatatea mentala.

Bibliografie
https://www.gaia.com/article/how-stress-affecting-your-body-and-how-fix-it?gclid=Cj0KCQjw94WZBhDtARIsAKxWG-_cK5Lr7mHMuaoj2dXqssI0FqkFYnZ5gOH_Yp7XXJpOwFibODPKBxQaAkpnEALw_wcB
https://health.clevelandclinic.org/how-to-relieve-stress/


Citeste si despre:

Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate Acupunctura - o optiune terapeutica 7 informatii pe care le transmite parul despre sanatatea ta Hipogonadismul masculin Sindromul Cushing - hipercorticismul Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Motive pentru care trebuie sa te apuci de fitness Durerea in cancer Informatii esentiale despre problemele frecvente ale ochilor Testul de stres la efort Semnale discrete ale stresului