Oboseala si anemia se afla deseori in stransa legatura, intrucat cea din urma este o cauza foarte frecventa a starilor de epuizare care persista si nu se explica prin depunerea unui efort considerabil sau prin privarea de somn. De altfel, oboseala cronica apare in randul simptomelor multor afectiuni, prima dintre acestea fiind anemia.
Toate tipurile de anemie se manifesta prin stari accentuate de oboseala, intrucat afectiunea apare atunci cand corpul nu mai are suficiente celule rosii pentru a transporta oxigenul catre organe si tesuturi. Cand vreti sa aflati daca suferiti de anemie, puteti sa corelati si alte simptome specifice, atunci cand oboseala inexplicabila va trezeste o suspiciune.
Primul semn al instalarii anemiei este oboseala accentuata si slabiciunea corporala, determinate de efectele bolii asupra corpului. In cazul acestei afectiuni, aparute pe fondul unei deficiente acute in fier, celulele rosii ale sangelui pot avea mai putina hemogloblina decat in mod normal.
Hemoglobina este o proteina bogata in fier, care se regaseste in celulele rosii ale sangelui. Aceasta ajuta la asigurarea cantitatii necesare de oxigen la nivelul plamanilor, celorlalte organe vitale si al tesuturilor corpului. In conditiile privarii organismului de oxigen, apar stari de
- slabiciune corporala generalizata;
- stari de ameteala;
- dureri de cap;
- temperatura scazuta a membrelor superioare si inferioare;
- paloare a pielii;
- dureri toracice;
Lipsa hemoglobinei obliga inima sa pompeze cu mai multa forta pentru a ajuta sangele oxigenat sa circule in corp, ceea ce poate conduce la batai cardiace neregulate (aritmii), suflu sistolic sau chiar insuficienta cardiaca, in cazuri foarte grave.
In cazul copiilor, semnele anemiei mai pot fi lipsa apetitului alimentar, incetinirea cresterii si a dezvoltarii sau problemele comportamentale. La adulti, pot sa apara si tulburari cognitive, precum dificultatile de concentrare, memorare si invatare.
Semnele si simptomele anemiei mai pot include unghiile care se exfoliaza, umflarea sau sensibilitatea limbii, crapaturi aparute in colturile gurii, splina marita sau aparitia de infectii in mod frecvent.
Persoanele care sufera de anemie mai pot avea pofte alimentare iesite din comun, pentru gheata, pamant sau vopsea. De asemenea, suferinzii de anemie pot dezvolta si Sindromul Picioarelor Nelinistite, o afectiune care declanseaza o nevoie puternica de miscare a picioarelor, simptom care afecteaza in mare masura somnul.
In cazul in care banuiti ca ati putea suferi de anemie, intrucat va afecteaza starea continua de oboseala, consultati medicul. Oboseala cronica are multe alte cauze care nu implica anemia, asadar nu va grabiti sa presupuneti ca starile de extenuare se datoreaza fara discutie acestei boli.
- Anemia prin deficit de fier. Este cauzata de carentele organismului in fier, intrucat maduva osoasa are nevoie de acest mineral pentru a produce hemoglobina. Acest tip de anemie este provocat de regula de pierderi importante de sange (pe fondul unei menstruatii abundente, ulcerului, cancerului sau consumului prelungit de aspirina si alte medicamente antiinflamatorii).
- Anemia prin deficit de vitamine. In afara de fier, organismul mai are nevoie de acid folic si vitamina B12, pentru a produce un numar optim de celule rosii sanatoase. Dieta care nu include acesti nutrienti-cheie poate sa scada productia de celule rosii, ajungandu-se la privarea organelor vitale de oxigen si la aparitia oboselii cronice si a altor simptome ale anemiei.
- Anemia bolilor cronice. Anumite afectiuni cronice, precum cancerul, HIV/SIDA, artrita reumatoida, boala Crohn etc., pot interfera cu productia celulelor rosii, provocand anemie cronica. Insuficienta renala se numara si ea pe aceasta lista.
- Anemia aplastica. Aceasta forma rara de anemie, cu potential letal, este cauzata de scaderea capacitatii maduvei osoase de a produce celule rosii. Cauzele bolii sunt infectiile, unele tratamente medicamentoase si bolile autoimune.
- Anemia asociata cu bolile maduvei osoase. O varietate de boli grave, precum leucemia sau mielodisplazia, provoaca anemie prin impiedicarea productiei de sange in maduva osoasa. Efectele acestor boli canceroase sau similare cancerului variaza de la alterarea usoara a productiei sanguine, pana la incetarea ei aproape totala, situatie in care viata este pusa in pericol.
- Anemia hemolitica. Acest grup de anemii se dezvolta atunci cand celulele rosii sunt distruse mai repede decat reuseste maduva osoasa sa le inlocuiasca. Aceste afectiuni pot fi ereditare sau se pot dezvolta pe parcursul vietii.
- Anemia celulelor in secera. Aceasta anemie, de regula mostenita, este cauzata de o forma defectuoasa a hemoglobinei, care forteaza celulele rosii din sange sa isi modifice forma normala, in una de secera. Din acest punct, celulele incep sa moara prematur, instalandu-se deficienta in hematii.
Lasate netratate, toate tipurile de anemie pot provoca numeroase complicatii, precum
- Oboseala severa. Stadiile avansate de anemie pot impiedica suferindul sa se ocupe de sarcinile zilnice obisnuite, chiar si de cele mai usoare dintre ele. Epuizarea accentuata obliga in general pacientii la repaus.
- Afectiuni cardiace. Anemia poate sa produca aritmii cardiace, care forteaza inima sa pompeze mai mult sange, pentru a compensa lipsa de oxigen din sange. Aceasta suprasolicitare a cordului este deosebit de periculoasa, conducand chiar si la insuficienta cardiaca.
- Deces. Unele tipuri de anemii ereditare, precum anemia celulelor in seceta, pot provoca o serie de complicatii care sa puna viata in pericol. Pierderea unei cantitati semnificative de sange, intr-un timp foarte scurt, se concretizeaza in anemie acuta, ce poate fi fatala.
Prevenirea anemiei se poate realiza prin respectarea unei diete bogate in vitamine si nutrienti, din care sa nu lipseasca fierul, acidul folic, vitamina B12 si vitamina C. Tratamentul anemiei se realizeaza in functie de cauzele care au produs-o.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.