Intoleranta

Imposibilitatea organismului de a suporta anumiti agenti care nu sunt in mod obisnuit toxici.

intoleranta la fructoza - enzimopatie ereditara cu caracter recesiv, caracterizata prin aparitia de simptome patologice (varsaturi, paloare, transpiratie, tulburari ale senzorului, somnolenta, rareori icter, albuminurie). In sange se observa cresterea concentratiei fructozei si scaderea glicemiei. Cauza bolii este blocajul metabolismului fructozei la etapa fructozo-1-fosfat.

Intoleranta medicamentoasa - imposibilitatea organismului de a suporta o substanta medicamentoasa la doze care nu produc, in mod normal, reactii nedorite. Intoleranta este de obicei de natura alergica, fiind datorita caracterului de antigen sau de haptena a medicamentului care provoaca sensibilizarea. In alte cazuri cauza este genetica, reactiile nedorite fiind cauzate de catre un deficit enzimatic sau altor particularitati metabolice, care scad rezistenta tisulara, cresc toxicitatea medicamentului sau ii modifica procesele de biotransformare.

Citeste si despre:

Intoleranta alimentara: interviu cu Dr. Maria Florea Intoleranta la frig Intoleranta la lactoza Intoleranta la fructoza Intolerante alimentare versus alergii alimentare Intoleranta alimentara - boala ascunsa declansata de alimentele preferate Ce trebuie intrebat medicul despre intoleranta la lactoza? Alimentatia sanatoasa la persoanele cu intoleranta la lactoza Ai intoleranta la lactoza? Afla ce produse din lapte poti manca