Afla daca risti sa faci apnee de somn

Actualizat: 30 Mai 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Apneea de somn este o afectiune a aparatului respirator, care se caracterizeaza prin intreruperea fluxului de aer, timp de cateva minute, in timp ce o persoana doarme.

Barbatii sunt mai predispusi la aceasta afectiune, spre deosebire de femei.

Desi afectiunea poate aparea la orice varsta, riscul de imbolnavire creste pe masura ce o persoana inainteaza in varsta.

De asemenea, un istoric familial de apnee de somn creste riscul pentru aceasta afectiune. Persoanele care sufera de alergii sunt si ele mai predispuse.

Tensiunea arteriala ridicata, factor de risc

Aproximativ jumatate din persoanele care au apnee de somn au fost diagnosticate si cu hipertensiune arteriala.

De asemenea, aceasta problema de sanatate este legata de fumat, de sindrom metabolic, diabet si insuficienta cardiaca. Rasa umana joaca si ea un rol in dezvoltarea acestei boli.

S-a constatat ca persoanele care fac parte din rasa neagra, hispanicii si cei care locuiesc in Insulele Pacificului au risc mai ridicat de imbolnavire. Totodata, afro-americanii dezvolta apnee de somn la varste mai mici decat persoanele din rasa alba.

Si menopauza are un rol in aparitia apneei

Mai multe cercetari in domeniu au aratat ca apneea de somn este mai frecventa la femeile aflate la menopauza, insa cercetatorii nu au inteles care sunt mecanismele care determina apneea.

Factori care contribuie la aparitia acestei probleme

Persoanele care consuma frecvent alcool sunt mai predispuse la apnee de somn. Acest lucru se intampla deoarece alcoolul duce la o relaxare a muschilor utilizati cand respiram.

Dupa aceasta relaxare musculara caile aeriene superioare se ingusteaza, aparand pauza in respiratie.

Daca esti supraponderal, gradul de risc pentru apnee de somn creste. Excesul de kilograme, mai ales cand dormi pe spate, poate sa duca la apnee.

Si excesul de grasime de la nivelul gatului exercita o compresie asupra cailor respiratorii, care se ingusteaza. Statisticile arata ca mai mult de jumatate dintre cei care sufera de aceasta afectiune sunt obezi.

Semne si simptome

Unul dintre cele mai frecvente semne de apnee este sforaitul cronic, puternic. Pauzele de respiratie pot sa apara in timpul sforaitului.

Sforaitul, de obicei, este cel mai puternic atunci cand o persoana doarme pe spate si poate sa scada in intensitate atunci cand se intoarce pe o parte sau cand doarme pe burta.

Se intampla frecvent ca persoana care sforaie sa nu constientizeze ca are probleme de sanatate, cel care observa fiind partenerul de viata.

Insa nu toate persoanele care sforaie au apnee de somn, cel care va identifica problema fiind medicul.

Un alt semn comun de apnee de somn este lupta cu starile de somnolenta in timpul zilei, la locul de munca sau in timp ce o persoana se afla la volan. Aceasta somnolenta apare fiindca o persoana nu se odihneste suficient, din cauza apneei.

Aproximativ jumatate dintre cei diagnosticati cu aceasta boala s-au plans de dureri de cap, care apar dimineata, imediat dupa trezire. Alti pacienti s-au confruntat cu arsuri stomacale si cu un gust acru in gura.

O persoana care are aceasta afectiune are si un somn agitat, se zvarcoleste pe timpul noptii de mai multe ori si nu isi gaseste locul.

Afectiunea poate sa apara si la copii. Acestia sforaie, respira pe gura, au un somn agitat si se trezesc de mai multe ori pe parcursul noptii.


Citeste si despre:

Vorbitul in timpul somnului sau somnilocvia Tulburarile de somn si inaintarea in varsta 5 afectiuni care ne tulbura somnul Tulburarile de somn: hipersomnia Tulburarile de somn Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Somnul si tulburarile de somn: mit si adevar Pierdeti in greutate in timpul somnului Privarea de somn Cauzele obezitatii la barbati Simptome pe care barbatii nu ar trebui sa le ignore