In fiecare moment al zilei, 1 din 10 oameni sufera de stari de oboseala accentuate, fenomenul regasindu-se mai des in randul femeilor, decat al barbatilor.
Oboseala persistenta a devenit un adevarat flagel al vietii moderne, fiind si unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacientii apeleaza la un control medical.
Stilul de viata solicitant, acaparat de tehnologie, stresant si privat de hrana de calitate, conduce in cele din urma la instalarea unei stari generale de oboseala, care nu cedeaza nici macar in urma unui orar de somn prelungit.
Pentru foarte multe persoane, oboseala persistenta devine o problema cronica, care afecteaza in mod sever calitatea vietii si capacitatea de gestionare a sarcinilor zilnice.
Exista multe cauze posibile ale oboselii persistente, deseori aceasta aparand pe fondul alaturarii mai multor factori.
- Somnul insuficient sau de proasta calitate. Privarea organismului de odihna corespunzatoare poate afecta in mod negativ puterea de concentrare si starea de sanatate in general. Atunci cand adultii nu dorm cel putin 8 ore in fiecare noapte, au un somn intrerupt sau nu respecta un program de odihna regulat, sunt susceptibili starilor cronice de oboseala.
- Apneea de somn. Foarte multi oameni cred ca dorm suficient, fara sa realizeze ca starile de epuizare de a doua zi sunt provocate de fapt de apneea in somn. Aceasta tulburare produce intreruperi ale respiratiei timp de cateva secunde, neconstientizate, conducand la privarea de somn a organismului.
- Alimentatia necorespunzatoare. Aportul insuficient de nutrienti poate provoca stari accentuate de oboseala la fel de mult precum o face consumul de alimente nesanatoase, cu valoare nutritiva scazuta. O dieta compusa din proteine slabe, carbohidrati complecsi, fibre, vitamine si minerale mentine nivelul glicemiei stabil si previne instalarea slabiciunii generalizate a corpului.
- Anemia. Una dintre cauzele principale ale oboselii cronice in randul femeilor este anemia, caracterizata prin diminuarea numarului de celule rosii din sange, responsabile cu transportul oxigenului catre tesuturi. Carentele in fier si menstruatiile abundente produc in general anemia, care poate fi prevenita si tratata printr-un consum bogat de alimente care furnizeaza fier, precum carnea macra, ficatul, scoicile, fasolea si cerealele fortificate.
- Depresia. Chiar daca este o tulburare emotionala, depresia are numeroase simptome manifestate la nivel fizic. Oboseala continua, durerile de cap si pierderea apetitului alimentar anunta un posibil episod depresiv. Cand starile de oboseala persista cel putin doua saptamani, controlul medical de specialitate devine necesar.
- Hipotiroidismul. O alta afectiune care se poate afla in spatele oboselii cronice este hipotiroidismul, caracterizat prin incapacitatea glandei tiroide de a mai produce hormonii care pun metabolismul in miscare. Rata metabolica scazuta conduce la privarea organismului de energie si la acumularea de grasimi in tesuturi.
- Abuzul de cofeina. In doze moderate, cofeina poate sa stimuleze starea de concentrare si alerta. Odata ce cantitatea de cofeina depaseste limita normala, rata cardiaca si tensiunea arteriala cresc, aparand senzatiile de tremur si slabiciune corporala. Toate bauturile si alimentele cu cofeina, odata consumate in exces, pot induce o stare de oboseala accentuata si persistenta.
- Infectiile urinare netratate. Infectiile urinare se manifesta de cele mai multe prin senzatii de arsura si durere la eliminarea urinei si prin necesitatea urgenta de a utiliza toaleta de mai multe ori pe zi. In cazuri izolate, infectiile de tract urinar pot avea ca unic simptom oboseala persistenta.
- Diabetul. In organismul unui diabetic, nivelul ridicat de zahar ramane in sange, in loc sa fie absorbit de celulele corpului si transformat in energie. Astfel se explica si nevoia constanta de a manca, dar si starile de oboseala care nu dispar nici in urma aportului caloric suficient.
- Deshidratarea. Privarea organismului de lichide determina instalarea oboselii cronice, deoarece corpul are nevoie de apa pentru a functiona in mod optim si pentru a-si regla temperatura interna. Odata ce apare senzatia de sete, deshidratarea este deja prezenta si justifica lipsa acuta de energie.
- Afectiunile cardiace. Cand oboseala apare imediat dupa depunerea unui efort moderat (urcatul scarilor, menajul domestic etc.), ar putea fi un simptom care anunta prezenta unor afectiuni cardiace nediagnosticate.
- Programul in ture la serviciu. Persoanele care lucreaza in ture de zi si de noapte alternativ sunt afectate deseori de oboseala cronica, intrucat organismul lor nu isi poate regla ceasul biologic. In acest caz, apare senzatia de somn cand odihna nu este posibila si insomnia, atunci cand somnul poate avea loc pe timpul zilei.
- Alergiile alimentare. Intoleranta alimentara la gluten, lactoza sau alte substante din hrana obisnuita produce stari de somnolenta carora este dificil sa li se atribuie o cauza. Acestea apar de regula imediat dupa consumul alimentelor care produc reactii anormale in organism.
- Sindromul de oboseala cronica. Atunci cand oboseala persista zilnic timp de 6 luni consecutiv si perturba desfasurarea normala a activitatilor cotidiene, sindromul de oboseala cronica poate fi boala care se ascunde in spatele epuizarii inexplicabile.
Daca experimentati stari moderate de oboseala, iar ele nu sunt simptomul unei conditii medicale, puteti sa va energizati organismul efectuand exercitii fizice regulate. Studiile de specialitate au demonstrat in repetate randuri ca adultii sanatosi, dar afectati de stari recurente de oboseala, pot deveni mai tonici si mai activi cu ajutorul sportului.
In majoritatea cazurilor, oboseala persistenta poate fi inlaturata prin pasi simpli, care vizeaza micile schimbari sanatoase in stilul de viata
- un program regulat de somn
- o dieta echilibrata
- o igiena corespunzatoare a somnului
- reglarea greutatii corporale
- evitarea curelor de slabire drastice
- evitarea alcoolului si a cofeinei in a doua parte a zilei
- regasirea echilibrului psihic
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.