Lecitina

Lipid fosforat, lipsit de sulf continand azot (care-i confera un caracter amfoter); este constituit dintr-un trialcool (glicerina) care are 2 functii esterificate cu acizi grasi (oleic, stearic,etc) iar a 3-a functie este esterificata cu o baza organica fosforilata. Dupa pozitia gruparii ester cu acidul fosforic al bazei organice se deosebesc forme alfa si beta ale lecitinelor. Lecitinele intra in compozitia chimica a mai multor tesuturi. Aproape 60% din lipidele plasmei sanguine si 40% din acelea ale hematiilor sunt formate din compusi de lecitina. Lecitina este stimulanta a nutritiei, activeaza schimburile azotate si favorizeaza fixarea fosforului - are actiune favorabila in anemii, covalescenta, neurastenie, tulburari de crestere.

Citeste si despre:

Vezica biliara (colecistul): boli specifice Mit si realitate despre uleiul de peste Nucile pot preveni cancerul de colon Consumul de nuci inlatura depresia Dieta pentru hipoglicemie Creierul, cel mai solicitat organ al omului contemporan Suplimentele nutritionale Aditivii alimentari Cum putem invinge celulita?