Exercitiile fizice - beneficiu pentru organism si piele

Actualizat: 25 Mai 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


A ridica greutati, a face aerobic si stretching in cadrul unui program, toate acestea constituie beneficii atat pentru piele cat si pentru intreg organismul. Cel mai frecvent, efectuarea exercitiilor fizice creeaza imaginea de pierdere in greutate, intarire a musculaturii si de sculptare a musculaturii coapselor. In prezent, medicii specialisti au demonstrat ca alte parte a corpului beneficiaza de pe urma exercitiilor fizice regulate, si anume pielea.

Intr-adevar, de la reducerea episoadelor acute de acnee pana la lupta impotriva imbatranirii, medicii specialisti afirma ca efectuarea de exercitii fizice regulate joaca un rol important in mentinerea aspectului sanatos si tanar al pielii.

"Nu este un secret ca efectuarea exercitiilor fizice are importante beneficii pentru intregul organism. Foarte multe persoane nu stiu ca pielea este cel mai mare organ al corpului, deci beneficiile pot fi enorme, afirma Audrey Kunin, medic dermatolog si autoarea manualului "The DERMAdoctor Skinstruction".

Beneficii aduse pielii

Dintre beneficiile care pot aparea face parte cresterea circulatiei si furnizarea nutrientilor la nivelul celulelor pielii si indepartarea toxinelor potential nocive. Un alt beneficiu il constituie crearea conditiilor optime pielii pentru a produce colagen, fibra de suport ce previne aparitia ridurilor de expresie si de varsta.

Reducerea acneei

Cel mai mare beneficiu al exercitiilor fizice regulate apare in cazul puseelor de acnee. Medicii specialisti afirma ca efectuarea de exercitii fizice regulate determina curatarea tenului. Cum apare acest lucru? Efectuarea de exercitii fizice determina productia de hormoni asemanatori testosteronului ca dihidroepiandrosteron sau dihidrotestosteron.


"Exista foarte multe dovezi care demonstreaza ca efectuarea de exercitii fizice regulat poate diminua nivelul stresului. Glandele suprarenale vor produce o cantitate mai mica din hormonii care sunt implicatii in declansarea episoadelor de acnee", afirma David Berman, director medical si chirurg dermato-cosmetolog la Institutul Dermatologic Berman, California, si fost sef de sectie al Spitalului Santa Clara.

Acest lucru poate fi demonstrat daca ne gandim la perioadele cu nivel crescut de stres, de exemplu cand trebuie sa predam o lucrare sau terminam la timp un proiect, in aceste perioade fiind mai frecvente eruptiile de acnee. "Majoritatea persoanelor prezinta episoade de agravare sau de aparitie a acneei in perioadele de stress, dar acest lucru este mult mai evident la persoanele ce prezinta deja acnee", afirma Berman.

Efectuarea de exercitii fizice regulate, afirma Berman, poate ajuta la ameliorarea episoadelor de acnee. "Reducerea stresului determina scaderea secretiei glandelor suprarenale. Scade cantitatea de hormoni ai stresului, determinand ameliorarea acneei", afirma Berman.
Dermatologul David Goldberg afirma ca efectuarea de exercitii fizice regulate determina cresterea transpiratiei, care la randul ei determina eliberarea porilor, avand un efect pozitiv asupra acneei.

Pe termen lung, persoanele care efectueaza exercitii fizice regulate prezinta beneficii pe toate planurile. Persoanele care prezinta acnee vor observa ameliorarea acesteia in urma exercitiilor fizice, cele care prezinta episoade ocazionale, vor face eruptii mult mai rar, vindecandu-se mult mai repede", afirma Goldberg - director al Clinicii de Chirurgie Dermatologica si profesor in dermatologie la Centrul Medical Sinai din New York

Efect benefic asupra parului

Kunin afirma ca efectuarea de exercitii fizice are efecte benefice si asupra parului, actionand pe aceleasi cai discutate mai sus.
"Orice activitate care controleaza cantitatea de hormoni masculini secretata de organism, poate avea impact atat asupra pielii, cat si asupra alopeciei androgenetice. Orice activitate prin care este scazuta secretia acestor hormoni, va avea efecte benefice atat asupra pielii cat si asupra parului, afirma Kunin.

Stimularea productiei de colagen

Desi atunci cand efectuam exercitii fizice, nu ne gandim ca ar avea un efect antiimbatranire specific, expertii au demonstrat contrariul.
Unul dintre efectele antiimbatranire consta in modificarea productiei naturale de colagen, un tip de tesut conjunctiv care intra in constitutia tegumentului si confera acea senzatie de piele tanara.


"Fibroblastele, celulele implicate in productia de colagen de la nivelul tegumentului, scad cantitativ si isi diminua activitatea odata cu inaintarea in varsta", afirma Kunin. Pielea devine mai putin ferma, uscata si ridata.


Prin efectuarea de exercitii fizice in mod regulat, pielea va fi perfuzata corespunzator cu oxigen si nutrientii corespunzatori. Acestia asigura conditiile ideale pentru o productie adecvata de colagen.
"Asigura-i pielii tale conditiile adecvate pentru o buna functionare si aceasta va arata mai tanara si se va comporta mai bine, afirma Kunin.

Reducerea si prevenirea celulitei

In ceea ce priveste aspectul estetic al pielii, Kunin afirma ca efectuarea de anumite exercitii fizice pot ajuta la indepartarea celulitei - aspect de coaja de portocala intalnit frecvent pe coapse, fese si partea superioara a membrelor. Acest lucru apare, afirma Kunin, atunci cand legaturile de tip fibros de la nivelul pielii sunt prea stranse, determinand aparitia de tractiuni la nivelul tesutului adipos.


Prin tonifierea si tractionarea musculaturii prin exercitii fizice de tipul Pilates sau prin fitness, Kunin afirma ca tensiunea va disparea, reducand aspectul de coaja de portocala.
Acesta este un secret pe care instructorii de yoga il cunosc de foarte multi ani. Prin cresterea tonusului si intarirea musculaturii, pielea atasata de aceasta musculatura devine ferma si frumoasa, afirma Vasanthi Bhat, fondator al Centrului Vasantha de Fitness si Sanatate prin exercitii Yoga din Santa Clara, California.

Reducerea si prevenirea ridurilor

Bhat afirma ca efectuarea de exercitii de intindere musculara, asociate cu exercitii de respiratie, ajuta la tonifierea intregului organism, incluzand si musculatura faciala. Acestea pot da rezultatea asemanatoare unui lifting facial.

"Exercitiile efectuate culcat pe spate de tipul - pestele, camila sau cobra - au efectul unui lifting facial daca sunt efectuate regulat, in timp ce exercitiile din pozitia aplecat in fata, ca de exemplu pozitia copilului mic, pozitia arcuit si exercitiile pentru gat, cresc circulatia la nivel cerebral", afirma Bhat.


Prin efectuarea de exercitii fizice se poate influenta varsta la care apare imbatranirea pielii, afirma Goldberg.
"La inceput, efectuarea de exercitii fizice determina tonifierea si intarirea musculaturii, un muschi tonifiat este foarte pliabil, deci va inmagazina mai putina tensiune", afirma Goldberg. Cand efectuam exercitii fizice, intregul organism se relaxeaza, incluzand si musculatura fetei, afirma acesta.
"Expresia de manie sau de tristete se estompeaza. Se recomanda prevenirea formarii altor expresii similare. Deci prin efectuarea de astfel de exercitii fizice, expresia fetei va arata mult mai tanara", afirma Goldberg.

Indepartarea toxinelor

In afara de faptul ca se obtine relaxarea musculaturii, specialistii afirma ca majoritatea exercitiilor de aerobica, ca de exemplu mersul pe jos sau pe bicicleta, de asemenea determina efectul de piele "curata". Acestea ajuta la indepartarea toxinelor care agreseaza pielea, ca fumatul, poluarea atmosferica, chiar si unele substante toxice intalnite in produse cosmetice ca spuma de par, deodorante sau gel de dus.


"Cu cat circulatia sanguina este imbunatatita, lucru posibil prin efectuarea de exercitii fizice aerobice, cu atat toxinele vor fi indepartate mai usor, iar pielea va arata mai sanatoasa si mai curata", afirma Goldberg.
Persoanele care efectueaza exercitii fizice periodic prezinta o pielea frumos colorata - un roz stralucitor, in contrast cu pielea palid-verzuie sau gri mata a celor care nu practica sport", afirma aceasta.

Hidratare

Cum mai poate fi ajutata pielea? Prin hidratarea organismului inainte si dupa efectuarea de exercitii fizice.
"In cazul in care se asigura o hidratare adecvata in timpul efectuarii de exercitii fizice, se va asigura o buna perfuzie sanguina la nivelul pielii, ceea ce favorizeaza eliminarea toxinelor care altfel s-ar acumula la nivelul tegumentului, afirma Berman. Acest lucru este valabil mai ales in cazul persoanelor care fac excese in ceea ce priveste consumul de alcool, droguri sau chiar mancare de tip fast-food."
"O hidratare adecvata - in special cu apa - poate creste perfuzia cutanata, permitand astfel eliminarea toxinelor, in consecinta tegumentul va arata nu numai bine, dar si sanatos", afirma Berman.

Exercitii care nu ajuta pielea

Expertii sunt de parere ca exerciile pentru musculatura faciala, miscarile efectuate specific pentru intarirea musculaturii fetei, nu vor ajuta tenul. Ele sunt efectuate de obicei cu dispozitive de determina o rezistenta progresiva, dispozitive tinute in gura, sau alte "dispozitive pentru frumusete", folosind miscari specifice ale musculaturii faciale, efectele fiind foarte bune pe termen scurt, afirma specialistii.


"Stimularea musculaturii faciale cu astfel de exercitii va determina modelarea si intarirea ei, insa acest lucru nu dureaza. Musculatura faciala care atarna este determinata prin efectul gravitatiei. Poti sa o intaresti cat de mult vrei, insa efectul nu este durabil, afirma Goldberg.
Kunin afirma: "Nu musculatura faciala mentine pielea intinsa, ci tesutul adipos subcutanat. Nu poti sculpta obrazul la fel cum faci cu musculatura bratului.
De asemenea, Kunin ne avertizeaza ca efectuarea de exercitii la nivelul musculaturii faciale, poate determina aparitia mai rapida a ridurilor sau cute la nivelul tenului, prin accentuarea celor deja existente.


"Uitati de exercitiile facile si exersati intreaga musculatura a corpului. Numai atunci veti observa niste schimbari spectaculoase legate de aspectul si modul cum iti simti pielea", afirma Kunin.


Citeste si despre:

Beneficiile sportului asupra organismului Prevenirea cancerului de san 13 obiceiuri sanatoase Boala Crohn - inflamatia colonului Sindromul de oboseala cronica Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cancerul mamar Lupusul eritematos sistemic - boala autoimuna Alimentatia sanatoasa Detoxifierea prin post Semne si simptome: ce incearca organismul sa ne transmita?