Liposuctia

Actualizat: 01 Noiembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Karina Ilonca
Consultant medical:

Dr. Karina Ilonca
Medic specialist dermatolog

DERMAESTETICS

Ce este liposuctia


Liposuctia este o procedura chirurgicala care implica o tehnica speciala de aspiratie pentru a indeparta grasimea din anumite zone ale corpului, cum ar fi abdomenul, coapsele, soldurile, fesele sau bratele. O varietate de noi denumiri au fost legate de liposuctie: liposculptura, liposculptura "tumescenta" si liposuctia superficiala. Procedura era la inceput destinata conturarii corpului sau remodelarii depozitelor de grasime si nu ca o forma de pierdere in greutate, asa cum este tendinta actuala.

Compozitia grasimii depinde de un numar de factori:
- dieta;
- factori genetici;
- factori hormonali;
- exercitiul fizic.

Toti acesti factori pot determina cantitatea si locul unde grasimea se depune pe corp. Distribuirea grasimii are un rol important in rezultatul final al conturului siluetei. Cresterea sau scaderea in greutate modifica dimensiunea adipocitelor nu numarul acestora care ramane constant.

Liposuctia, in schimb, reduce numarul adipocitelor pe o anumita zona a corpului, putand modifica distributia grasimii si fiind astfel foarte utila pentru modificarea conturului siluetei. Schimbarile conturului siluetei sunt in general permanente, atat timp cat greutatea corporala ramane stabila. Totusi, liposuctia nu va ajuta la ameliorarea neregularitatilor de pe suprafata pielii, precum cele din celulita. La fel, liposuctia nu elimina vergeturile.

Indicatii

Cele mai frecvente zone in care se foloseste liposuctia sunt soldurile si coapsele. Alte suprafete asupra carora se foloseste aceasta tehnica sunt abdomenul, gatul si genunchii. Este folosita frecvent in chirurgia sanilor, a gatului si a abdomenului pentru a imbunatati conturul acestor zone. Trebuie reamintit totusi ca forma siluetei este determinata de muschi si de culoarea pielii, nu numai de distribuitia grasimii.

Liposuctia se raporteaza direct numai la unul dintre acesti factori. La acei pacienti la care ceilalti factori sunt problematici, alte proceduri ar putea fi folosite pentru un rezultat cat mai bun. Aceasta nu este o alternativa pentru liftingurile faciale sau abdominale - acestea fiind operatii adresate problemelor specifice pe care liposuctia nu le poate remedia singura.

Liposuctia le poate fi utila persoanelor ce nu pot slabi doar prin dieta si exercitiu fizic. Totusi, pot exista si anumite contraindicatii pentru liposuctie, cum ar fi utilizarea de medicamente ce cresc riscul de sangerare, supraponderabilitatea, obezitatea, bolile cronice de sanatate (de exemplu diabetul, anumite boli cardiovasculare, tromboza venoasa profunda sau epilepsia). Chiar si existenta unui sistem imunitar slab poate face ca interventia de liposuctie sa fie contraindicata.

Este important de stiut faptul ca liposuctia se poate face nu doar in scopuri cosmetice, ci si pentru tratarea unor anumite afectiuni de sanatate, precum:

- Limfedemul - Edemul si inflamatia produse de acumularile de limfa din testuturi pot fi diminuate cu ajutorul liposuctiei. In general, edemul apare la nivelul bratelor sau picioarelor. In plus, liposuctia poate fi folosita uneori si pentru a reduce disconfortul si durerea;

- Ginecomastia - Liposuctia poate fi de ajutor cand se doreste reducerea cantitatii de grasime ce se acumuleaza la nivelul sanilor unui barbat;

- Sindromul lipodistrofiei - Liposuctia poate imbunatati aspectul pacientului, oferind o distributie cu aspect mai natural a grasimii corporale;

- Lipoame - Lipoamele sunt formatiuni tumorale benigne, formate din celule adipoase. In unele cazuri, liposuctia poate fi de ajutor in gestionarea acestor formatiuni.

Tehnica chirurgicala

Inainte de procedura de liposuctie, chirurgul poate marca zonele corpului interesate cu markere speciale. De asemenea, pot fi facute fotografii, astfel incat imaginile de dinainte si cele de dupa interventie sa poata fi comparate. Procedura se desfasoara de obicei sub anestezie generala. Cateodata se face sub anestezie locala cu sedarea pacientului (care-l face sa se simta adormit) si ocazional doar cu anestezie locala (doar suprafata operata va fi anesteziata). Modul in care se efectueaza procedura de liposuctie depinde de tehnica specifica utilizata. Chirurgul va selecta tehnica adecvata in functie de particularitatile fiecarui pacient, cum ar fi zona corporala asupra careia trebuie sa se intervina, istoricul medical si obiectivele avute. In general, sunt efectuate foarte mici taieturi de bisturiu in zone ascunse pentru a permite introducerea instrumentelor medicale fara a se putea observa micile cicatrici care raman dupa procedura.

Stratul de grasime este fluidizat prin injectarea unui amestec de substante care ajuta la indepartarea grasimii iar apoi aparatul de aspirat este introdus in acest strat si cantitatea dorita de grasime este indepartata.

Tratament postoperator

Majoritatea pacientilor pot si sunt intr-adevar incurajati sa se ridice si sa faca miscare odata cu disparitia efectelor anestezicului, deci in aceeasi zi cu interventia. Este recomandat ca cei care au avut cantitati mari de grasime inlaturata sa stea internati peste noapte in spital, dar acest lucru nu este necesar in majoritatea cazurilor.

Un anumit tip de pansament strans aplicat inveleste zona supusa operatiei, aceasta ajutand la stabilizarea noului contur, impiedica sangele si alte fluide sa se acumuleze in zona aspirata si previne caderea. Aceasta imbracaminte se poarta continuu doua saptamani si apoi pentru inca o luna in majoritatea timpului. Efortul fizic trebuie evitat in acest timp.

Durerile, edemul si echimozele sunt efecte la care pacientii trebuie sa se astepte dupa interventia chirurgicala. Medicii vor prescrie medicamente pentru a controla durerea, dar si antibiotice pentru a reduce cat mai mult riscul de infectii postoperatorii. De asemenea, pot fi necesare tuburi de dren temporare ce vor ajuta la evacuarea acumularilor de lichide de la nivelul tesuturilor.

Complicatii

In general sunt putine complicatii care pot aparea, cum ar fi:
- sangerarea si acumularea de fluide la locul operatiei; imbracamintea dupa operatie are rolul de a impiedica acest lucru; daca totusi apare aceasta problema, plaga postoperatorie trebuie drenata si imbracamintea modificata pentru a se potrivi corect;
- infectia - apare foarte rar si trebuie tratata cu promptitudine;
- modificari de sensibilitate - manifestate in mod particular la pacientii cu volum mare de grasime aspirat, dar aceasta complicatie este temporara, revenind la normal dupa cateva saptamani sau luni;

- embolie grasoasa - fragmente mici de grasime se pot desprinde in urma interventiei si pot migra catre vasele de sange de la nivelul creierului sau plamanilor. Embolie grasoasa reprezinta o urgenta medicala si necesita interventie prompta;
- iregularitati - liposuctia poate cauza unele neregularitati in tesutul moale la locul operatiei; ele trebuie rezolvate uneori cu unele proceduri operatorii secundare; purtarea corecta a imbracamintii post-operatorii ajuta la eviterea problemei;
- decolorarea pielii - de obicei este temporara si dispare cu timpul.

Trebuie inteles faptul ca liposuctia prezinta anumite riscuri, la fel ca orice alta interventie chirurgicala, iar acestea pot varia de la persoana la persoana. Riscurile de complicatii cresc daca medicii chirurgi lucreaza pe suprafete intinse ale coprului sau efectueaza un numar mai mare de proceduri in timpul aceleiasi operatii. Asadar, inainte de interventie este foarte importanta consultarea cu medicul cu privire la potentialele complicatii ce ar putea sa apara.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Liposuctia, o metoda mai usoara de prevenire a bolilor de inima Liposuctia: riscuri si beneficii Ridicarea coapselor Ridicarea feselor Liftingul gatului Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Ce trebuie sa stiti inainte de efectuarea unei interventii estetice Avantajele si riscurile chirurgiei plastice si reconstructive Liftingul membrelor superioare (brahioplastia) Reducerea sanilor 10 operatii estetice despre care nu stiati ca exista