Flatulenta

Actualizat: 26 Aprilie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Flatulenta apare in urma inghitirii aerului sau din actiunea normala a bacteriilor asupra substantelor nedigerate din colon. Este normal sa treaca gaze de 6-20 de ori pe zi.

Gazele intestinale sunt formate din oxigen, azot, hidrogen, dioxid de carbon, hidrogen sulfurat, amoniac si metan. Mirosul gazelor este cauzat de obicei de cantitati mici de hidrogen sulfurat, amoniac si metan. Gazele provenite in urma ingestiei de carne si oua miros mai urat, in timp ce gazele provenite din carbohidratii vegetali sunt de obicei inodore.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Tratament

Cauze

Cauzele obisnuite sunt:
- inghitirea aerului;
- reactii chimice in intestinul gros produse de actiunea normala a bacteriilor asupra substantelor nedigerate;
- bauturi carbogazoase

Tratament

Aceasta se poate preveni prin modificarea regimului alimentar. In mod ocazional, flatulenta este un simptom sau o afectiune medicala ce necesita tratament.


Exemple de alimente ce produc emisia de gaze:
- legume cum ar fi: anghinare, broccoli, varza de bruxelles, varza, conopida, castraveti, piper verde, ceapa, mazare, ridichi, cartofi cruzi, fasole;
- fructe cum ar fi: caise, banane, pepene, piersici, pere, prune si mere crude;
- grau si tarate de grau;
- oua;
- bauturi carbogazoase, de fructe, bere si vin rosu;
- mancaruri grase sau prajeli;
- zahar sau substituenti;
- lapte sau alte produse lactate, mai ales la persoanele cu intoleranta la lactoza (principalul glucid din lapte);
- alimente ambalate ce contin lactoza, cum ar fi fainoase, cereale si sosuri de salate.


Suplimentele dietetice cum ar fi Beano pot ajuta la prevenirea flatulentei.
Unele persoane scapa de flatulenta folosind medicamente ce contin simethicone ce dizolva bulele de gaz. Medicamente pe baza de simethicone care pot fi luate fara prescriptie medicala .


Citeste si despre:

Despre balonare, eructatii si flatulenta Flatulenta excesiva si alimentatia Consumul de fibre si flatulenta excesiva Flatulenta – alimente si remedii Remedii si solutii pentru tulburarile stomacale Intoleranta la gluten Uleiul de menta - beneficii pentru sanatate Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat De ce postbiotice, ci nu probiotice? Intestinul iritabil la copil Giardioza Balonarea, eructatia si gazele intestinale: cum pot fi evitate? Alimente pentru combaterea flatulentei Sindromul de colon sau intestin iritabil - diagnostic si tratament Rezectia de intestin subtire sau enterectomia Cancer de intestin subtire