Analize medicale si controale anuale pe care trebuie sa le faci obligatoriu. Iti pot salva viata!

Actualizat: 06 Iulie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Cand vine vorba despre sanatate, trebuie sa ne luam mereu masuri de preventie deoarece nu toate bolile manifesta simptome.

Foarte multe persoane ajung la medic cu afectiuni grave, in stadiu avansat, cu sanse foarte mici de recuperare si supravietuire.

Indiferent de varsta pe care o aveti, specialistii recomanda sa mergeti la medicul de familie cel putin o data pe an pentru efectuarea analizelor de sange uzuale si a unei examinari clinice.

Aceste analize de rutina, impreuna cu examenul de evaluare generala a sanatatii raman cea mai buna metoda de screening pentru boli frecvente precum anemia, diabetul zaharat, tulburarile de coagulare a sangelui, hepatitele, insuficienta renala, bolile cardiovasculare, infectiile digestive sau urinare.

Analize care trebuie realizate periodic:

Hemoleucograma

Este o analiza utila in identificarea diferitelor tipuri de anemii, infectii, alergii sau leucemii si masoara urmatoarele cantitati:

- Numarul de globule rosii din sange – eritrocite (RBC)
- Numarul de globule albe din sange – leucocite (WBC)
- Cantitatea totala de hemoglobina din sange (HGB)
- Procentul de globule rosii – hematocrit (HCT)
- Media volumului globulelor (MCV) – marimea globulelor rosii
- Media globulara a hemoglobinei (MCH)
- Concentratia medie a hemoglobinei (MCHC)
- Numarul de trombocite (PLT)

Analizele pentru ficat si rinichi

Sunt folosite pentru diagnosticarea hepatitelor si a afectiunilor renale si includ:

- dozarea enzimelor hepatice, a transaminazelor si bilirubinei totale;
- masurarea valorilor ureei si creatininei.

O alta analiza utila este sumarul de urina. Prezenta in sange a unor compusi in cantitati anormale indica un anumit tip de afectiune. De exemplu, cantitatea mare de glucoza poate insemna ca suferiti de o boala endocrina sau diabet zaharat.

Probele de coagulare si inflamatie

Includ testarea timpului de sangerare si a valorilor VSH-ului, indice al unor infectii in sange sau procese inflamatorii.

Ionograma

Se refera la masurarea nivelul de calciu, magneziu si fier si ofera indicii importante in cazul unei carente de minerale in organism sau al unui dezechilibru ionic in corp.

Profilul metabolic si lipidic

Aceasta analiza de sange este foarte utila in screeningul diabetului zaharat precum si al disfunctiilor metabolice de tipul dislipidemiei. Ea permite identificarea valorilor urmatoarelor elemente:

- Glicemie
- Lipide totale
- Colesterol total
- Trigliceride
- HDL-colesterol (“colesterolul bun”)
- LDL-colesterol (“colesterolul rau”)

Controlul cardiac - necesar in fiecare an

Daca ai hipertensiune arteriala sau palpitatii, faceti-va anual un examen clinic si o electrocardiograma, completate de monitorizarea ritmului cardiac cu un holter, o proba de efort si o tomografie computerizata.

Controlul ginecologic anual

Toate femeile, indiferent de varsta, trebuie sa se programeze in fiecare an la ginecolog pentru controlul de rutina, insotit de testul Babes Papanicolau si testul HPV.

Daca aveti sub 30 de ani, trebuie sa faceti o ecografie mamara si o consultatie senologica o data la trei ani. Dupa varsta de 30 de ani, ecografia mamara si cea transvaginala trebuie facute in fiecare an.

Odata ce ati implinit 40 de ani, inlocuiti ecografia mamara anuala cu mamografia si continuati sa va faceti la timp toate celelalte investigatii.


Citeste si despre:

Lucruri pe care sa nu le faceti inainte de analizele medicale Analize medicale necesare inainte de inceperea scolii Analize medicale pe care trebuie sa le faci anual Medicamentele pot influenta rezultatul analizelor medicale? Tipuri de analize medicale si importanta acestora Analize medicale recomandate barbatilor peste 40 de ani Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Uleiul de ficat de cod - un reper pentru sanatatea intregii familii, din 1854 Analize medicale recomandate femeilor peste 40 de ani Analize medicale recomandate femeilor peste 60 de ani Analize medicale recomandate barbatilor peste 60 de ani Analize medicale premergatoare sarcinii Siclemia sau anemia cu celule in secera Tratament naturist pentru anemia nutritionala