Analize medicale recomandate barbatilor peste 40 de ani

Actualizat: 12 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Baican Iuliana
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Monitorizarea starii de sanatate


De cele mai multe ori, barbatii se prezinta la medic daca organismul lor le transmite semnale de alarma ca trebuie sa faca acest lucru fara sa acorde importanta cuvenita analizelor si testelor screening pe care ar fi indicat sa le efectueze anual mai ales dupa ce au trecut de o anumita varsta.

Exista numeroase patologii care pot fi depistate in faze incipiente cu ocazia vizitelor medicale periodice astfel incat sa poata fi prevenita evolutia lor si sa poata fi efectuat tratamentul adecvat pentru recuperarea starii de sanatate a pacientului.

Afectiuni frecvente in randul barbatilor trecuti de 40 de ani

Verificand periodic care este starea de sanatate a organismului pot fi depistate la timp sau chiar prevenite afectiuni precum infarctul miocardic acut (IMA), accidentul vascular cerebral (AVC), diabetul zaharat de tip 2 sau cancerul de colon si cel de prostata, patologii frecvent intalnite in randul populatiei masculine trecute de varsta de 40 de ani. Prin controale regulate insa, diabetul zaharat poate fi tinut sub control cu medicatia adecvata administrata in mod corect, iar complicatiile asociate cum ar fi boala cardiovasculara, insuficienta renala si pierderea vederii, pot fi prevenite.

Monitorizarea tensiunii arteriale, evaluarea permeabilitatii vaselor de sange si riscul de dezvoltare a evenimentelor ischemice ajuta la prevenirea infarctului miocardic acut sau a accidentului vascular cerebral, afectiuni pentru care timpul de interventie este destul de limitat, iar consecintele sunt nefaste in multe cazuri fie ca vorbim de deces sau de sechele ulterioare.

Patologia gastrica, in special cea de natura tumorala localizata la nivelul colonului sau a altor segmente ale tubului digestiv, are o evolutie nefavorabila si rapida, prin urmare este importanta prevenirea acesteia sau depistarea precoce pentru initierea prompta a tratamentului care sa permita vindecarea.

Evaluari medicale recomandate

De rutina, indiferent de varsta, se recomanda efectuarea analizelor de sange. Hemoleucograma ofera indicii pentru evaluarea starii de sanatate orientand spre alte investigatii necesare. Pot fi depistate astfel posibile anemii, sindroame inflamatorii sau prezenta unor infectii, se dozeaza nivelul glucozei in sange pentru excluderea instaurarii diabetului zaharat de tip 2.

Glicemia masurata „a jeun” si dozarea hemoglobinei glicozilate (HbA1C) care permite evaluarea glucozei in sange in ultimele 3 luni sunt teste in dinamica ce ofera indicii pentru depistarea unui sindrom metabolic. Tot pentru evaluarea profilului metabolic se efectueaza un panaou lipidic cu dozarea colesterolului si a trigliceridelor din sange.

Utilitatea acestor teste se regaseste in evaluarea riscului de boala cardiovasculara pentru prevenirea unor posibile accidente ischemice fie la nivelul cordului, fie la nivel cerebral, stiut fiind faptul ca dupa varsta de 40 de ani, prin depunderea de placi ateromatoase la nivelul vaselor de sange, barbatii prezinta predispozitie pentru aparitia infarctului miocardic acut sau a accidentului vascular cerebral. Este important ca aceste evaluari sa fie efectuate o data la cinci ani pana la implinirea varstei de 40 de ani, iar dupa acesta este recomandat sa fie repetate anual.

Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH), proteina C reactiva (PCR), fibrinogenul ajuta la depistarea inflamatiilor sau a unor infectii. Transaminazele (ALT, AST, gama-GT) ofera indicii cu privire la functia hepatica si pot fi corelate si cu afectiuni ale inimii sau prostatei. Este utila dozarea sideremiei (nivelul fierului in sange) si a homocisteinei pentru predictia unor boli cardiovasculare sau sistemice. Nu trebuie sa lipseasca nici dozarea ureei, a creatininei si a acidului uric pentru evaluarea functiei renale, de asemenea, se poate recomanda si efectuarea unei uroculturi si a sumarului de urina.

Dupa varsta de 40 de ani, dozarile hormonale ale testosteronului si ale hormonilor tiroidieni sunt indicate pentru orice barbat. In jurul varstei de 40 de ani, secretia hormonilor sexuali masculini, in special testosteronul sufera un declin, iar in consecinta poate aparea cresterea ponderala, oboseala, iritabilitate si anxietate, scaderea masei musculare si pierderea libidoului sau stari depresive. Sinteza hormonilor tiroidieni poate scadea si ea, simptomele fiind similare. Este de preferat ca aceste dozari hormonale sa fie repetate la cinci ani pentru aparitia eventualelor modificari.

Tensiunea arteriala este important sa fie monitorizata periodic, mai ales daca pacientul prezinta factori de risc pentru boala cardiovasculara cum ar fi excesul ponderal, consumul de alcool si tutun, antecedente heredocolaterale de boala cardiaca, arteriala sau dislipidemie familiala. Ecografia Doppler permite examinarea vaselor sanguine pentru predictia riscului de a dezvolta anevrisme, blocaj renal si accidente vasculare.

Ecografia abdominala, o metoda non-invaziva permite evaluarea colecistului, a ficatului si a cailor biliare, pancreasul, splina, rinichii si poate evidentia posibile formatiuni chistice, nodulare, polipi, litiaza biliara sau renala.

Colonoscopia este recomandata barbatilor trecuti de varsta de 40 de ani, investigatia aceasta fiind necesara pentru excluderea riscului de cancer colorectal frecvent intalnit in randul acestora, patologie care conduce rapid la deces. Se indica a fi efectuata o data la 5-10 ani sau mai frecvent daca exista in familie antecedente de cancer colorectal pana la varsta de 40 de ani, alterior chiar anual. Hemoragiile oculte pot fi rezultatul unor astfel de procese tumorale, iar pentru acestea se poate efectua testul FOBT (testul pentru sange ocult in materiile fecale).

Cancerul de prostata sau cel testicular se depisteaza prin PSA (antigen specific prostatic), alaturi de efectuarea unui tuseu rectal si a ecografiei transrectale, de asemenea, cu indicatia de a fi repetate anual si aceste investigatii dupa varsta de 40 de ani.

Exista si posibilitatea efectuarii de teste genetice predictive pentru a aprecia posibilitatea dezvoltarii diferitelor tipuri de formatiuni tumorale sau boli cronice la pacientii cu istoric familial de astfel de patologii.

Beneficiile testelor de screening dupa numite varste

Analizele de rutina si testele screening recomandate de specialistii in domeniul medical in functie de varsta, istoricul familial al pacientului si starea de sanatate a acestuia, sunt elemente cheie in prevenirea unor probleme de sanatate a caror evolutie poate fi stopata la timp.

Vizitele regulate la medic, analizele de sange efectuate anual si testele screening recomandate de specialistii in domeniul medical sunt metode eficente de prevenire a aparitiei unor probleme de sanatate sau depistarea acestora in faze incipiente care sa permita initierea terapiei specifice. Se reduce astfel riscul aparitiei complicatiilor si cresc sansele de vindecare daca aceste monitorizari se fac regulat.


Bibliografie:

https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/Screening_for_cancer_Testicular_and_prostate_cancer
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/testicular-exam/about/pac-20385252
https://www.health.harvard.edu/a_to_z/sleep-apnea-a-to-z
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/psa-test/in-depth/prostate-cancer/art-20048087
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cholesterol-test/about/pac-20384601
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/liver-function-tests/about/pac-20394595


Citeste si despre:

10 teste medicale care iti pot salva viata Analiza urinei (analiza caracterelor fizice si chimice ale urinei, analiza calculilor urinari, analiza microscopica a urinei) Teste si analize esentiale de care orice femeie are nevoie Rezultatele testelor de sange – ce nu va spun medicii? Analize si investigatii de rutina. Medicii MedLife explica ce trebuie sa faci ca sa stii ca esti bine De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Infertilitatea la barbati - generalitati 12 indicii ca veti trai pana la 100 de ani Top 8 forme de cancer la barbati Sfatul medicului - 5 ponturi sanatoase pentru corp, minte si inima Analiza materialului seminal (spermograma)