Tensiunea arteriala oscilanta si riscurile acesteia

Actualizat: 18 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Leipnik Adriana Maria
Consultant medical:

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Cabinet Cardiologie Rocordis

Generalitati


In cadrul vizitei la medic, deseori, examenul clinic implica si masurarea tensiunii arteriale care poate relata multe aspecte despre sanatate. Valorile scazute sau crescute ale tensiunii arteriale pot sugera diferite probleme potentiale.

Modificarile majore ale tensiunii arteriale intre vizitele la medic pot fi, de asemenea, un semn ce indica afectiuni de sanatate.

Valorile normale ale tensiunii arteriale, la adulti nu ar trebui sa depaseasca 135/85mmHg.

Tensiunea arteriala este reprezentata de presiunea cu care sangele apasa pe peretii arterelor atunci cand trece prin sistemul circulator. Valorile tensiunii arteriale variaza in mod natural de mai multe ori pe zi. Cele mai multe modificari sunt normale si previzibile.

Cand valorile tensiunii arteriale variaza in mod normal, este posibil sa nu existe semne si simptome. Aceste fluctuatii pot fi scurte si trecatoare.

Cu toate acestea, daca se observa ca valorile sunt foarte ridicate sau foarte scazute si variaza periodic, este recomandat consultul unui medic specialist. Cand sunt observate aceste oscilatii, este recomandata notarea valorilor tensiunii arteriale intr-un jurnal.

Pe langa valorile tensiunii arteriale, in jurnal trebuie notat si cat timp a durat pana la normalizarea valorilor si daca modificarile au aparut in urma efortului. Aceste informatii vor ajuta medicul in stabilirea diagnosticului si oferirea suportului necesar.

Cauze

Tensiunea arteriala oscilanta poate fi cauzata de mai multi factori:

Stresul

Stresul emotional si anxietatea pot creste temporar tensiunea arteriala. In timp, excesul de stres poate avea un impact negativ asupra sistemului cardiovascular si ar putea duce la probleme permanente, precum oscilatii ale tensiunii arteriale.

Sindromul de halat alb

Sindromul de halat alb sau hipertensiunea de halat alb se caracterizeaza prin cresterea valorilor tensiunii arteriale in momentul consultului medical. In acest caz, este posibil ca valorile tensiunii arteriale sa fie normale la domiciliu, iar in cabinetul medicului sa fie crescute. Pentru diagnostic, se poate utiliza inregistrarea Holter TA/24h care masoara valorile tensionale intr-un interval de 24h si ofera o imagine de ansamblu.

Acest lucru nu inseamna neaparat ca persoanele cu acest sindrom sunt hipertensive, dar au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arteriala.

Medicamentele

Anumite medicamente, precum diureticele si antihipertensivele scad valorile tensiunii arteriale. Alte medicamente, cum ar fi anticonceptionalele, medicamentele pentru raceala si gripa sau cele pentru alergii pot creste tensiunea arteriala.

Activitatea fizica

Exercitiile fizice, vorbitul, rasul si chiar activitatea sexuala pot provoca oscilatii ale tensiunii arteriale.

Mancarea si bautura

Mancarea si bautura pot influenta valorile tensiunii arteriale. Alimentele bogate in tiramina pot creste tensiunea arteriala. Aceste alimente sunt reprezentate de:
• Alimente fermentate;
• Alimente murate;
• Alimente in saramura;
• Mancaruri cu continut ridicat de sare;
• Bauturile ce contin cafeina pot creste temporar valorile tensiunii arteriale.

Afectiuni ale glandelor suprarenale

Cand glandele suprarenale sunt epuizate, productia de hormoni scade. Consecinta consta in scaderea tensiunii arteriale. In cazul hiperfunctiei glandelor suprarenale, tensiunea arteriala poate sa creasca brusc.

Feocromocitom

Feocromocitomul reprezinta un tip rar de cancer, dezvoltat in glandele suprarenale, ce are impact asupra secretiei hormonale. Feocromocitomul poate provoca frecvente fluctuatii ale tensiunii arteriale.

Factori de risc

Urmatorii factori pot duce la cresterea ratei de aparitie a tensiunii arteriale oscilante:
- Niveluri ridicate de stres;
- Anxietate;
- Tratament ineficient al hipertensiunii sau hipotensiunii arteriale;
- Consumul de tutun;
- Consumul excesiv de alcool;
- Munca in tura de noapte.

Anumite conditii de sanatate cresc riscul de aparitie al tensiunii arteriale oscilante. Aceste conditii includ:
- Diabetul;
- Sarcina;
- Deshidratarea;
- Diferite boli cardiovasculare;
- Hipertensiune sau hipotensiune arteriala netratata;
- Apnee obstructiva in somn;
- Afectiuni renale;
- Afectiuni tiroidiene;
- Boli ale sistemului nervos.

-Utilizarea anumitor medicamente;

Tratament

Tensiunea arteriala oscilanta nu necesita neaparat tratament, decat daca este cauzata de o anumita afectiune sau boala. De aceea, tratamentul pentru tensiunea arteriala oscilanta consta in trei componente principale. Acestea sunt:

Monitorizarea regulata a tensiunii arteriale. Valorile anormale ale tensiunii arteriale pot prezice anumite probleme viitoare. Este indicata notarea valorilor tensiunii arteriale pentru a le putea compara si arata medicului.

Efectuarea unor schimbari sanatoase in stilul de viata. Modurile de viata sanatoase pot ajuta la evitarea problemelor cardiovasculare.

Urmarea tratamentului in mod corespunzator. Medicul poate prescrie medicamentatie pentru reglarea tensiunii arteriale. Acest tratament trebuie urmat asa cum a indicat medicul.

De asemenea, exista anumite metode de imbunatatire a stilului de viata, ce pot ajuta la gestionarea tensiunii arteriale. Din aceste metode fac parte:

Mentinerea unui indice de masa corporala ideal

Persoanele supraponderale sunt predispuse la probleme ale tensiunii arteriale. Din acest motiv este indicata scaderea in greutate si mentinerea unei greutati optime.

Practicarea regulata a exercitiilor fizice

Cate o sesiune de 30 de minute de exercitii fizice moderate, timp de 5 zile pe saptamana, poate ajuta la controlarea tensiunii arteriale. Exercitiile la intensitate ridicata pot fi periculoase, mai ales la persoanele cu afectiuni cardiovasculare.

Introducerea unor obiceiuri alimentare sanatoase

Consumarea unor alimente sanatoase este indicata pentru mentinerea unor valori normale ale tensiunii arteriale. Este recomandat consumul cerealelor integrale, al legumelor, al fructelor si al laptelui cu continut scazut de grasimi.

Reducerea consumui de sodiu

Un aport crescut de sodiu duce la hipertensiune arteriala. Din acest motiv este indicata reducerea consumului de sodiu in alimentatie. In cazul adultilor, este recomandat consumul zilnic a 2,5 grame de sodiu.

Evitarea stresului

Exista diferite metode sanatoase de a face fata stresului zilnic. Aceste metode pot sa includa exercitii fizice, yoga, tehnici de respiratie sau terapie prin vorbire.

Limitarea consumui de alcool si cafeina

Cafeina poate creste valorile tensiunii arteriale, in timp ce alcoolul poate sa le scada. Aceste substante pot, de asemenea, sa creasca riscul de afectiuni cardiace si renale.

Oprirea fumatului

Medicul poate recomanda diferite programe de renuntare la fumat. Fumatul poate afecta buna functionare a aparatului cardiovascular, producand oscilatii ale valorilor tensiunii arteriale.

Complicatii

Fluctuatiile tensiunii arteriale nu sunt intotdeauna indicatii ale unor probleme de sanatate. Totusi, daca oscilatiile tensiunii arteriale sunt frecvente, pot fi un semn de avertizare a unor potentiale complicatii, de exemplu:

Hipertensiune arteriala. Aceasta afectiune nu se dezvolta rapid, dar este foarte frecventa in randul pacientilor cu tensiune arteriala oscilanta.

Afectare cardiaca. Studiile au demonstrat ca persoanele cu tensiune arteriala oscilanta au un risc mult mai mare de a dezvolta insuficienta cardiaca , infarct miocardic sau accident vascular cerebral, fata de persoanele cu valori normale ale tensiunii arteriale.

Dementa. Un studiu din Japonia a constatat ca persoanele cu fluctuatii ale tensiunii arteriale prezinta un risc de doua ori mai mare de a dezvolta acest declin mental decat persoanele cu tensiune arteriala normala.

Afectare renala. Boala cronica de rinichi este des intalnita la pacientii hipertensivi si poate fi tinuta sub control prin masuri corespunzatoare.

Afectare oculara. Retinopatia hipertensiva poate evolua nefavorabil atunci cand aderenta la tratamentul hipotensor este scazuta.

Concluzii

Fluctuatiile tensiunii arteriale sunt adesea normale si previzibile. Activitatile de zi cu zi, cum ar fi exercitiile fizice sau mersul pe jos pot afecta valorile tensiunii arteriale.

Cu toate acestea, oscilatia frecventa a valorilor tensiunii arteriale poate fi un semn al unor probleme posibile, deci este foarte importanta monitorizarea valorilor tensiunii arteriale si colaborarea cu un medic in vederea gestionarii acestora.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Neoclinic
Tel: 0256225252
Timisoara, Calea Dorobanților 3, Timișoara 307200
MEDINST DIAGNOSTIC
Tel: 0319902
Bucuresti, Strada Sfânta Vineri Nr. 29, Sector 3, București.

Medici

specialist Catana Nicu
Cardiologie - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902
primar Rizea Olguța
Radiologie-imagistica medicala - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902
specialist, Doctor în medicină Guță Andrada
Cardiologie - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902

Citeste si despre:

Hipertensiunea arteriala maligna Hipertensiunea arteriala - HTA Tratati hipertensiunea arteriala cu tratamente naturiste 12 modalitati de a scadea tensiunea arteriala in mod natural Hipertensiunea arteriala in sarcina Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Hipertensiunea arteriala si stilul de viata Cartofii mov sau violeti scad tensiunea arteriala Hipertensiunea arteriala secundara - ucigasul discret si tacut Legatura dintre tensiunea arteriala, dieta si greutatea corporala Cum sa iti monitorizezi tensiunea arteriala acasa la tine