Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Specialistii din domeniul medical recomanda efectuarea periodica a investigatiilor medicale pentru evaluarea statusului morfologic si functional al organismului. Aceste teste sau analize medicale efectuate anual sau mai des in functie de recomanarile medicului, se adreseaza atat persoanelor care sunt cunoscute cu anumite afectiuni medicale, precum si persoanelor aflate in stare de sanatate aparenta cu scopul de a decela din timp daca au aparut sau nu modificari ale bunei functionari a organismului.
De rutina, cele mai frecvente investigatii medicale solicitate sunt analizele de sange. Acest produs biologic recoltat in laboratorul de analize medicale cu respectarea anumitor conditii, prin elementele sale componente poate pune in evidenta modificari ale hematiilor, leucocitelor sau ale plachetelor sanguine, permite dozarea nivelului de glucoza sanguine (glicemia), deviatii ale ionogramei de la valorile normale sau modificari de natura inflamatorie (viteza de sedimentare a hematiilor -VSH, proteina C reactiva -PCR, fibrinogen).
Totodata, modificarile descoperite cu ajutorul analizelor de sange vor ghida mai departe necesitatea efectuarii urmatoarelor investigatii serologice si/sau imagistice, dupa caz, pentru confirmarea unui diagnostic suspicionat sau excluderea unor patologii care pot fi confundate cu cea care a cauzat simptomatologia pentru care pacientul s-a prezentat in serviciul medical.
Este necesara o buna corelatie intre tabloul clinic prezentat de catre pacient, semnele afectiunii medicale de care poate suferi acesta , simptomele pe care le acuza si rezultatele analizelor medicale obtinute. De obicei, programul de recoltare pentru probele de sange este dimineata intre orele 7:30-10:00, cu mici variatii in functie de fiecare laborator in parte.
De asemenea, recoltarea analizelor de sange poate fi efectuata in regim de programare conform intervalului mentionat anterior sau in situatii de urgenta. In ceea ce priveste regimul de urgenta, in mod inevitabil nu se mai poate respecta o anumita pregatire inaintea prelevarii probelor biologice, iar statusul biochimic al pacientului trebuie evaluat pentru determinarea investigatiilor medicale si al tratamentului care trebuie abordat mai departe.
Daca analizele de sange sunt efectuate pe baza de programare, de obicei, probele de sange sunt recoltate de dimineata, a jeun si trimise la laborator intr-un timp cat mai scurt posibil. Exista analize care nu sunt influentate de regimul alimentar, aici incadrandu-se grupa de sange si Rh-ul pacientului.
Dieta sau consumul de alcool pot influenta insa, o serie de analize medicale care includ profilul lipidic (colesterol total, HDL colesterol, LDL colesterol, trigliceride), nivelul glucozei in sange si dozarea insulinei. De aceea se recomanda ca ultima masa sa fie luata cu mai mult de 12 ore inainte de prelevarea probelor de sange pentru analize pentru ca rezultatele, in special cele care vizeaza glicemia si lipidograma, sa nu fie influentate.
Evitarea efortului fizic sustinut, a stresului emotional si a fumatului sunt si acestea recomandate inaintea efectuarii analizelor medicale.
Un alt aspect important de care trebuie tinut cont inainte de recoltarea probelor de sange sau de alte materiale biologice pentru analizele medicale este consumul cronic sau ocazional de medicamente. Antibioticele, medicamentele anticonceptionale, antidepresive, corticosteroizii sau medicatia anticoagulanta interfera cu parametrii evaluati in cadrul analizelor de sange. Prin urmare, interpretarea rezultatelor obtinute in urma analizelor medicale trebuie sa tina cont de tratamentul medicamentos urmat de catre pacient si de faptul ca unele substante active din componenta unor medicamente pot determina oscilatii fata de valorile reale ale glicemiei, electrolitilor sau ale elementelor figurate ale sangelui.
Medicamentele eliberate fara reteta medicala (OTC) sau suplimentele alimentare, mineralele si vitaminele pot contribui la modificarea rezultatelor analizelor. Spre exemplu, sucul de grapefruit si citrice sau ceaiul de sunatoare administrate concomitent cu medicamente precum anticonceptionale sau anticoagulante pot determina interactiuni enzimatice in urma carora efectul acestora din urma poate fi redus.
Valori modificate ale rezultatelor analizelor medicale apar frecvent in cazul pacientilor care iau medicamente antihipertensive si diuretice pentru reglarea tensiunii arteriale, corticosteroizi care pot creste nivelul glicemiei si al sodiului seric, anticonvulsivante, antidepresive, anticonceptionale sau substitutie hormonala estro-progestativa. Asa cum am mentionat anterior, inclusiv suplimentele alimentare, vitaminele si mineralele administrate inainte de recoltarea pentru analize medicale pot influenta rezultatele obtinute.
Medicamente precum Penicilamina, Cefalosporinele, Propanololul sau Metilprednisolonul pot cauza cresterea numarului de trombocite, in timp ce administrarea de Amoxiciclina, Aspirina sau Amiodarona vor duce la scaderea acestora.
Leucocitele pot fi influentate in sensul scaderii numarului acestora de catre medicamente precum diureticele, anticonvulsivantele, antibioticele, medicatia chimioterapica sau cea antialgica. Scaderea numarului de neutrofile poate fi indusa de utilizarea medicamentelor antibiotice beta-lactamice, antitiroidiene, Penicilina sau Carbamazepina.
In ceea ce priveste valorile ionogramei, exista medicamente care influenteaza aceste rezultate. Potasiul seric va avea valori crescute peste limita normala in cazul intoxicatiei cu digitalicele utilizate in cazul aritmiilor si insuficientei cardiace (Digoxin) si va scadea sub valoarea minima in cazul administrarii de diuretice care nu economisesc potasiu. Administrarea de diuretice poate contribui la cresterea sodiului seric.
Rezultatele analizelor medicale pentru decelarea unui/ unor agenti patogeni in cazul suspiciunii unei infectii vor fi eronate daca pacientului i se administreaza tratament antibiotic, astfel incat, cauza deteriorarii starii de sanatate va fi mai dificil de identificat.
Acest aspect se va discuta cu medicul dumneavoastra care v-a prescris analizele pe care trebuie sa le efectuati. Este necesar sa il informati cu privire la medicamentele pe care le luati la domiciliu, iar acesta va va spune daca este necesar sa opriti administrarea medicatiei respective inainte de recoltarea probelor de laborator, care este intervalul de timp anterior recoltarii in care acestea vor fi oprite si cand veti relua tratamentul respectiv.
Obtinerea unor rezultate reale pentru parametrii investigati necesita oprirea medicamentelor antibiotice, anticonceptionale sau anticoagulante cu 5-14 zile anterior recoltarii probelor biologice, interval care va fi adaptat in functie de fiecare caz.
Efectuarea analizelor medicale are mai multe scopuri, si anume evaluarea de rutina a starii de sanatatea, stabilirea unui diagnostic pentru adoptarea tratamentului corespunzator, dar si evaluarea raspunsului organismului la terapia respectiva.
Probele biologice (sange, urina, exudat nazo-faringian, sputa etc.) sunt recoltate si analizate in cadrul unui laborator. Rezultatele obtinute in urma analizelor pot fi artefactate de factori externi care tin de regimul alimentar si consumul de alimente si/sau bauturi (dulci, alcoolice) anterior recoltarii cu mai putin de 12 ore, efort fizic, stress emotional, fumat, dar si de o gama larga de medicamente, inclusiv cele eliberate fara prescriptie medicala (OTC – aspirina, ibuprofen) sau suplimente alimentare.
Mentionati medicului dumneavoastra despre tratamentul medicamentos pe care il urmati la domiciliu atunci cand acesta va prescrie efectuarea unui set de analize medicale pentru a evita interferentele care pot sa apara intre acesta si rezultatele obtinute. Daca din propria initiativa efectuati analize de rutina precum cele de sange, precizati si in aceasta situatie care este tratamentul medicamentos pe care il urmati cronic sau cel pe care ati fost nevoiti sa il urmati recent.
Bibliografie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34628877/
https://www.nhs.uk/conditions/blood-tests/
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/complete-blood-count/about/pac-20384919
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.