Lucruri pe care sa nu le faceti inainte de analizele medicale

Actualizat: 10 Mai 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Analizele medicale sunt singurele proceduri de depistare exacta a unei probleme de sanatate, de aceea pregatirea corecta inainte de efectuarea lor este cruciala pentru obtinerea unor rezultate corecte. Exista o serie de lucruri care pot compromite analizele medicale si, implicit, diagnosticul stabilit de specialist.

Greseli care pot compromite rezultatele analizelor medicale

Cateva erori aparent minore, precum consumul de alimente sau administrarea unor medicamente inainte de efectuarea analizelor medicale, sunt suficiente pentru compromiterea rezultatelor. Cele mai noi cercetari spun ca simpla miscare gresita a bratului poate sa conduca la o masurare eronata a presiunii arteriale.

Un studiu publicat in Analele Medicinei Interne spune ca schimbarea pozitiei bratului din partea lateral-frontala (cea corecta) prin intinderea bratului in fata, poate reduce valoarea presiunii arteriale reale cu pana la 10%, o proportie suficient de mare, incat interpretarea riscului de boli cardiace sa se incadreze in alta categorie decat cea corecta.

Ce trebuie evitat inainte de analizele de sange

Analizele de sange sunt solicitate de catre medici pentru evaluarea starii generale de sanatate, precum si pentru stabilirea unui diagnostic in cazul in care o anumita afectiune este suspectata. In vederea obtinerii de rezultate valide, este foarte important sa evitati urmatoarele erori comune

- Consumul de alimente. Mancatul cu mai putin de 14 ore inainte de efectuarea unei analize de sange va compromite intotdeauna valorile probei de laborator, in special ale colesterolului si glicemiei. In cazul in care consumati alimente cu putin timp inainte de prelevarea mostrei de sange, mai ales produse cu zahar sau alcool, riscati sa primiti rezultate gresite.

- Administrarea de medicamente. Anticonceptionalele, estrogenul, anticonvulsivele, medicamentele pentru reglarea presiunii arteriale, diureticele, corticosteroizii, antidepresivele sau niacina (vitamina prescrisa pentru reducerea nivelului de colesterol) sunt substante care interfereaza intotdeauna cu rezultatele unei probe de sange si pot influenta in special valorile colesterolului. Informati medicul cu privire la urmarea unui tratament medicamentos.

- Stresul fizic. In cazul in care va aflati intr-o perioada de stres fizic, cauzat de o boala acuta sau de o infectie, analizele de sange vor inregistra un nivel mai mic de colesterol bun HDL si un nivel ridicat al trigliceridelor.

- Consumul de bauturi. In cazul analizelor de sange care urmaresc masurarea nivelului lipidelor si al glucozei, doar apa este permisa pentru consum cu 14 ore inainte de efectuarea analizelor de sange. Multe bauturi contin zahar si grasimi (inclusiv laptele), de aceea pot influenta rezultatele testelor sangvine.

- Guma de mestecat. Evitati guma de mestecat, inclusiv sortimentele fara zahar, inainte de analizele de sange. Pot avea acelasi efect de compromitere, precum consumul de alimente.

- Exercitiile fizice sustinute. Orice forma de efort fizic este interzisa cu 8 ore inainte de analizele de sange, intrucat exercitiile fizice solicitante modifica nivelul real al glucozei in sange.

- Fumatul. Substantele nocive din tigarete ajung cu rapiditate in sange, de aceea fumatul este strict interzis cu cel putin 14 ore inainte de efectuarea testelor de sange.

- Administrarea de vitamine si suplimente alimentare. Vitaminele, mineralele si suplimentele din plante trebuie sa fie evitate inainte de analizele medicale de sange, mai ales daca se urmareste masurarea nivelului de plumb la nivel sangvin.

Ce trebuie evitat inainte de testul Papanicolau

Testul Papanicolau este cea mai importanta metoda de depistare timpurie a cancerului de col uterin, cauza principala de deces a femeilor in secolul XXI. Simpla prezentare la cabinetul medicului ginecolog nu este suficienta pentru obtinerea de rezultate corecte. Este nevoie de respectarea unor reguli prealabile, care asigura obtinerea de rezultate valide.

- Intretinerea de raporturi sexuale. Contactul intim este interzis cu cel putin 24 de ore inainte de control.

- Folosirea produselor de igiena intima medicamentoase. Spalaturile vaginale, cremele, lubrifiantul, tampoanele sau medicamentele (ovulele pentru tratarea candidozei, de pilda) pot ascunde sau pot creste numarul de celule cu aspect anormal de la nivelul colului uterin, facand rezultatele de laborator dificil de interpretat.

- Controlul ginecologic in timpul menstruatiei. Orice control ginecologic, mai ales pentru testul Papanicolau, trebuie sa fie efectuat inainte sau dupa menstruatie. Sangele menstrual va compromite de fiecare data rezultatele unui control de acest tip.

Ce trebuie evitat inainte de testul pentru hemoragii oculte in fecale

Intrucat testul medical de depistare a sangelui in materiile fecale poate fi influentat de foarte multi factori fiziologici, este necesara si aici respectarea unor reguli care sa asigure obtinerea de rezultate valide.

- Perioada de menstruatie. Hemoragiile oculte in fecale nu se pot depista in mod corect, in perioada menstruatiei.

- Consumul anumitor alimente. Carnea rosie, napii, conopida, broccoliul, bananele, pepenele galben, sfecla rosie, ridichiile si suplimentele alimentare cu vitamina C sau fier pot conduce la obtinerea unui rezultat fals pozitiv, ceea ce obliga medicul specialist sa solicite efectuarea inutila a unei colonoscopii sau sigmoidoscopii.

- Administrarea medicamentelor antiinflamatorii. La fel de important pentru obtinerea unui rezultat corect in urma testului pentru hemoragiile oculte in fecale este sa evitati administrarea medicamentelor antiinflamatorii sau a mai mult de o doza de aspirina pe zi, in saptamana in care urmeaza sa efectuati aceasta analiza medicala.

Ce trebuie evitat inainte de efectuarea unei mamografii

Medicii specialisti recomanda femeilor sa planifice efectuarea unei mamografii cu 14 zile dupa data la care este anticipata prima zi a ciclului menstrual. Sanii vor fi mai putin sensibili la atingere, ceea ce permite o evaluare superioara a tesutului mamar.

Inainte de mamografie, este interzisa utilizarea deodorantului, a pudrei de talc sau a altor lotiuni in zona axilei si a bustului, intrucat urmele acestor produse de ingrijire pot fi interpretate ca formatiuni de calciu.


Citeste si despre:

Sfatul medicului - 5 ponturi sanatoase pentru corp, minte si inima Preparate culinare care nu determina arsuri stomacale Simptome pe care femeile nu ar trebui sa le ignore 10 schimbari in programul zilnic care va pot aduce beneficii majore Cum sa va alegeti medicul cardiolog Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cum sa vorbiti cu medicul despre medicamente? Respiratie greoaie si dificila? Care sunt cauzele aparitiei acestor simptome Factori care pot declansa lipotimia(lesinul) Prescurtari si termeni folositi de catre laboratorul de analize medicale Exprimarea rezultatelor si valori normale ale analizelor medicale