Ecografia Doppler vasculara

Actualizat: 07 Iunie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Cacovean Adrian
Medic primar chirurgie cardiovasculara

Dr. Cacovean Adrian

Este o ecografie ca nici una alta. De fapt este tot o ecografie, avand particularitati care o fac ceva mai speciala. Se bazeaza tot pe principiul sonarului, al detectarii in apa a obiectelor de care s-ar putea lovi un vas marin (vapor sau submarin) sau care se indreapta spre acel vas si il ameninta.

Spre deosebire de celelalte ecografii, cea Doppler vasculara ofera medicului informatii nu doar asupra morfologiei (formei) structurilor examinate (particular vasele de sange), dar si date functionale, impactul acestor modificari (de obicei infundari si/sau curgeri in sens invers sau cu parametri modificati, mai rar particularitati anatomice de dezvoltare sau vindecari gresite) si poate oferi medicului avizat o informatie extrem de utila organizarii tratamentului cu medicamente sau chirurgical, justificandu-l si fiind proba neutra pentru actul medical.

De obicei aceasta investigatie, care poate confirma, infirma, justifica, urmari, certifica un tratament medical sau chirurgical, este efectuata de un medic care se ocupa doar de aceasta investigatie.

Medicul ecografist vascular, de obicei cardiolog, dar poate fi si specialist in imagistica medicala, internist, in alte tari doar specialist in ecografie vasculara, nu are ocazia, de obicei, sa verifice aspectul real, intraoperator, al imaginilor si parametrilor masurati la ecografie.

Examenul ecografic Doppler vascular ofera medicului atat imaginea structurilor investigate, dar si felul cum curge sangele prin vasul examinat, parametrii fluxului sangvin si efectul modificarilor anatomopatologice ale vaselor asupra curgerii sangelui prin vase.

Ecografia Doppler vasculara se efectueaza:

- tintit, asupra arterelor sau venelor si pe segmente (membre inferioare, membre superioare, carotide si vertebrale, aorta abdominala, aorta toracica, iliace, renale, cava superioara, cava inferioara, ramurile viscerale ale aortei abdominale etc.);
- in scop diagnostic;
- in scop terapeutic (sclerozari de pachete varicoase, sclerozare endoluminala pentru tratamentul cu laser sau radiofrecventa a varicelor, canulari de vene centrale sau de artere periferice etc.);
- pentru verificarea eficientei unor tratamente (anticoagulant in tromboze, restabiliri de flux arterial etc.) sau pentru stabilirea duratei acestora (cand oprim anticoagularea in cazul unei tromboze venoase profunda a membrelor inferioare de ex.);
- preoperator, intraoperator, postoperator.

Dupa cum se vede din enumerarea precedenta, exista multe feluri de ecografii vasculare si numeroase circumstante in care se apeleaza la aceasta investigatie.

Fiecare dintre acestea necesita timp (aproximativ 45 minute), mult mai lung decat durata celorlalte ecografii (abdominala, cardiaca etc.). Zambesc cu intelegere de fiecare data cand am de examinat ecografic un pacient care vine din proprie initiativa si cere o ecografie Doppler vasculara (un “eco Doppler”) si care, atunci cand il intreb unde anume vrea sa fac ecografia (la artere sau la vene, la picioare sau la cap etc.), imi spune ca vrea una la toate vasele.

Apoi sunt nevoit sa insir toata povestea de mai sus si sa-i spun ca ecografia asta vasculara generala va fi foarte lunga, va dura toata ziua si toata noaptea, se va termina probabil a doua zi si va costa destul de mult.

Abia atunci pacientii respectivi accepta faptul ca ecografia vasculara trebuie efectuata la indicatia unui medic, cu un anumit scop si in cazul in care pacientul nu vine cu o trimitere de la un alt medic, atunci mult mai util este un examen al specialistului si apoi, daca este nevoie, pentru un anumit motiv constatat de medicul examinator, se poate face si o ecografie cu scop, tintita conform constatarilor spre un anumit segment considerat cu probleme.

Conform celor expuse anterior, pentru ecografia Doppler vasculara este necesara o trimitere din partea unui medic, in care sa fie specificat un diagnostic, motiv, scop si segmentul anatomic de examinat, altfel programarea doar pentru ecografie din initiativa pacientului ma obliga la explicatii care pot fi uneori mai lungi decat cele expuse anterior pentru a face inteles faptul ca un consult prealabil poate fi mai util si cu siguranta mai ieftin decat o examinare ecografica efectuata la cererea pacientului.

De cele mai multe ori, dupa consultatie, examenul ecografic isi pierde indicatia sau atunci cand constat ca ar trebui efectuat, zona examinata si tipul vasului difera de solicitarea initiala a pacientului.

In plus, mai adaug faptul ca examenul ecografic vascular este inregistrat ca descriere de parametri anatomici si functionali si uneori imagini de pe ecran printate, care sunt mai putin intelesi chiar si de catre medici si pacientul face destul de putin asocierea cu alte examene imagistice (radiografii, arteriografii, cateterisme cardiace, coronarografii, examene CT sau RMN etc.) sau biologice-biochimice (analize de laborator).

Daca medicul de laborator nu are contact cu pacientul, medicul radiolog are contact cu pacientul in cursul examinarii si poate deloc in momentul in care pacientul vine dupa rezultat (de obicei a doua zi), ecografistul vascular elibereaza rezultatul pe loc si pacientul poate fi nedumerit de faptul ca ecografia Doppler vasculara este o examinare imagistica si nu o consultatie si nerabdator sa afle “cum sta treaba”, cat de grave sunt cele constatate, tratamentul si prognosticul.

In realitate ecografia Doppler vasculara este o examinare paraclinica imagistica si constatarile ecografice sunt interpretate de medicul curant, care stabileste ce este de facut in baza celorlalte date pe care le are despre dv. si in baza carora va facut chiar trimiterea spre ecografia la care ati venit.

Pentru mine, chirurg cardiovascular, ecografia Doppler vasculara imi ofera posibilitatea de a examina ecografic pacientii pe care ii tratez (chirurgical sau medical). Daca la inceput aveam o oarecare teama sa nu gresesc ecografic diagnosticul, cu timp am capatat siguranta prin verificarea intraoperatorie a diagnosticului si acum fac bypass-uri bazate exclusiv pe ecografia facuta de mine.

Ecografia Doppler vasculara este o metoda de investigatie extrem de utila, nenociva si accesibila in orice moment pentru afectiunile vasculare. Multumesc Doamnei Profesor Doctor Arsenescu Ileana pentru calitatea cursului si standardele ridicate impuse pentru acordarea competentei in ecografia Doppler vasculara si sotiei pentru sustinerea in efortul obtinerii acestei competente.


Citeste si despre:

Ischemia arteriala periferica Accidentul ischemic tranzitor Boala arteriala periferica a membrelor inferioare Anevrismul - localizare, simptome si tratament Boala cerebrovasculara De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Edemul Sindromul metabolic: Sindromul X metabolic; sindromul de rezistenta la insulina Analize in evaluarea hepatica Varicele - cauze si simptome Ecografia fetala