Analize medicale recomandate femeilor peste 60 de ani

Actualizat: 19 Octombrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Baican Iuliana
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Monitorizarea starii de sanatate


Modificarile aparute la nivelul organismului odata cu inaintarea in varsta atat in ceea ce priveste starea de sanatate fizica, precum si cea psihica sunt ceva normal, insa cu monitorizari regulate si ingrijirea necesara, aceste schimbari pot fi ameliorate, iar patologiile care se pot instala au sansa de a fi prevenite.

In mod fiziologic pe masura trecerii timpului si a solicitarilor la care este supus, organismul sufera procese de deteriorare la nivelul diferitelor sisteme. Metabolismul si functiile celulare incetinesc, apare in timp riscul dezvoltarii de boli cardiovasculare, a diabetului de tip 2, precum si a unor forme de cancer mai des intalnite in randul populatiei inaintate in varsta.

Din acest motiv specialistii din domeniul medical recomanda efectuarea analizelor periodice si a testelor screening pentru depistarea precoce a acestor modificari in vederea unui tratament adecvat sau a prevenirii evolutiei acestora.

Afectiuni frecvente in randul femeilor trecute de 60 de ani

Aparitia bolilor cardiovasculare, sindroamele metabolice, instalarea diabetului zaharat de tip 2, scaderea densitatii osoare care predispune la osteoporoza si aparitia fracturilor osoase la traumatisme minore, formatiunile tumorale instalate la nivel uterin, ovarian sau al tesutului mamar, sunt printre cele de des intalnite patologii in randul femeilor odata cu inaintarea in varsta.

Beneficiile testelor preventive

Timpul joaca un rol major in evolutia anumitor afectiuni, prin urmare depistarea precoce a unei probleme medicale poate beneficia de tratamentul adecvat in scopul obtinerii vindecarii sau a remiterii simptomatologiei, oferind pacientului sansa la o viata obisnuita. Analizele de sange si testele imagistice au fost concepute cu scopul de a sustine aceste nevoi ale pacientilor, prin urmare este in beneficiul lor sa apeleze la ele.

Se stie faptul ca anumite patologii nu dispun de un tablou clinic evident care sa trimita pacientul la medic, au o manifestare silentioasa, insesizabila in timp, iar prezenta lor se face simtita abia tarziu cand sansele de remisie sunt destul de reduse. Aici este si rolul major al testelor screening care fac parte din medicina preventiva.

Teste de screening si analize medicale recomandate

Investigatiile medicale pentru orice varsta incep de cele mai multe ori prin efectuarea analizelor de sange. Hemoleucograma pe care o poate recomanda medicul de familie este un set complet al analizei componentelor sanguine pentru numarul de hematii in vederea excluderii unei anemii, numarul de leucocite si trombocite, viteza de sedimentare a hematiilor (VSH), proteina C reactiva (PCR) si fibrinogenul pentru evaluarea unei eventuale inflamatii.

Se mai evalueaza tot in acest context si nivelul altor elemente precum glicemia si in functie de aceasta se recomanda efectuarea unui test de toleranta la glucoza si dozarea hemoglobinei glicozilate pentru a avea informatii in dimanica despre valorile acesteia cu posibilitatea de a infirma sau confirma instalarea unui diabet zaharat de tip 2. Colesterolul si trigliceridele se monitorizeaza pentru a verifica existenta unui sindrom metabolic.

Se dozeaza creatinina, acidul uric si ureea pentru evaluarea functiei renale, iar din punct de vedere hepatic sunt evaluate transaminazele si bilirubina. Nivelul calciului este de rutina la femeile trecute de o anumita varsta pentru a verifica daca exista riscul de a dezvolta osteoporoza sau scaderea densitatii osoase care poate sa apara odata ce scade sinteza de estrogen care ofera aceasta protectie la nivelul oaselor.

In ceea ce priveste investigatiile imagistice, ecografia abdominala si cea pelvina devin necesare atat pentru evaluarea ficatului, cat si a ovarelor unde pot aparea in timp formatiuni chistice sau carcinoame, structura rinichilor poate fi examinata astfel, patologii silentioase precum emdometrioza detectabile imagistic. Ecografia transvaginala permite evaluarea tractului genital si devine esentiala odata ce apar modificarile hormonale caracteristice varstei, mai ales in cazul femeilor care au avut sarcini multiple si odata cu instalarea menopauzei.

Colposcopia este iarasi o investigatie in vederea prezentei cancerului de col uterin. Testul Babes-Papanicolau pentru excluderea cancerului de col uterin mai usor de tratat depistat in stadiile initiale , mamografia si teste pentru infectarea cu papiloma virus sunt investigatii aflate pe lista celor recomandate femeilor care au trecut de varsta de 60 de ani. Repetarea acestora se va efectua ori de cate ori este necesar in functie de modificarile decelate la analizele precedente si cu urmarea sfaturilor medicului care se ocupa de cazul dumneavoastra.

Din punct de vedere osteo-articular, peste varsta de 60 de ani majoritatea femeilor au probleme cu scaderea densitatii minerale osoase prezentand risc de fracturi la traumatisme minore sau chiar spontan, prin urmare se recomanda efectuarea de radiografii, examene CT si RMN, precum si o evaluare prin examen DEXA pentru evaluarea riscului de osteoporoza la care sunt predispuse femeile in special dupa ce nu mai beneficiaza de efectul protectiv al estrogenului.

Sistemul digestiv trebuie si acesta investigat prin examene de imagistica medicala, endoscopia digestiva superioara si colonoscopia sunt pe lista analizelor de baza recomandate dupa aceasta varsta pentru a exclude afectiuni precum diverticulita si diverticuloza, bolile inflamatorii intestinale sau patologii mai severe cum sunt cancerele colorectale cu prognostic nefavorabil daca ajung sa cunoasca o evolutie rapida si sunt descoperite tarziu.

Se recomanda efectuarea unei ecografieiDoppler, o evaluare non-invaziva a structurilor vasculare prin care se examineaza calibrul vaselor, existenta placilor de aterom si fluxul sanguin la nivelul respectiv. Mentinera unei talii sub 80 de cm pentru femei si limitarea consumului de sare la 5 mg pe zi este importanta pentru reducerea riscului de hipertensiune si boli cardiovasculare. Monitorizarea constanta, cel putin la 6 saptamani a valorilor tensiunii arteriale este necesara.

Afectiuni ale functiei tiroidiene si ale glandei hipofize, de cele mai multe ori pentru ca aici se intalnesc cele mai frecventa patologii trebuie luate in vedere . De asemenea, screeningul pentru cancerul de piele, in special daca exista nevi pigmentari si expunere la radiatiile solare, este recomandat. Se mai recomanda efectuarea consultului oftalmologic pentru evaluarea degenerescentei maculare sau a aparitiei glaucomului, in special in contextul patologiei diabetice sau hipertensive.

Degradarea fizica poate surveni la oricare dintre sistemele care compun corpul uman, fie ca este vorba despre sistemul osteoarticular, functia hepatica sau cea renala, sistemul cardiovascular si sistemul nervos. Un set standard de analize recomandate in functie de varsta nu exista, insa dupa 40 de ani, dat fiind faptul ca anumite patologii se dezvolta cu precadere dupa aceasta perioada, clinicienii propun investigatii care vizeaza factorul reumatoid, proteina C reactiva (PCR), fibrinogenul, viteza de sedimentare a hematiilor (VSH). Electoforeza proteinelor, enzimele hepatice (ALT, AST, gama-GT), bilirubina totala, directa si indirecta se cer pentru evaluarea functiei hepatice, iar din punct de vedere renal se analizeaza creatinina, acidul uric si ureea.

Concluzii

Prevenirea unei afectiuni este cea mai sigura modalitate in mentinerea starii de sanatate. Daca acest lucru nu se poate realiza, depistarea precoce a instalarii acesteia este un pas important in initierea unui tratament prompt, adecvat patologiei respective, cu sanse mari pentru vindecarea pacientului. Prin urmare efectuarea periodica a analizelor de sange, a testelor de screening recomandate pentru depistarea afectiunilor frecvent intalnite in randul femeilor care au trecut de varsta de 60 de ani reprezinta un aspect esential in ameliorarea modificarilor degradante pe care le sufera organismul in mod inevitabil odata cu trecerea timpului.

Bibliografie:

https://www.health.harvard.edu/medical-tests-and-procedures/mammography-a-to-z
https://www.health.harvard.edu/a_to_z/cervical-cancer-a-to-z
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32800099/


Citeste si despre:

Sfaturi utile pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta 10 teste medicale care iti pot salva viata Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani Analiza urinei (analiza caracterelor fizice si chimice ale urinei, analiza calculilor urinari, analiza microscopica a urinei) Recuperarea unghiei: abordari moderne in gestionarea onicomicozei Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de peste Greselile legate de sanatate ale femeilor Teste si analize in sarcina Teste si analize esentiale de care orice femeie are nevoie Efectele diabetului asupra organismului - bolile cardiovasculare