Te trezesti aratand mai obosita decat inainte de culcare? Colegii iti spun ca arati ca si cand ar fi timpul sa te duci in vacanta chiar in ziua reintoarcerii la serviciu? Daca raspunsul la aceste intrebari este unul afirmativ, cel mai sigur ai pungi sub ochi, ochii umflati sau ai cearcane. Acestea te pot face sa arati mai obosita si mai in varsta decat in realitate.
Expertii in dermatologie si cosmetologie sustin ca nu este un lucru neobisnuit ca o persoana de 20-30 de ani sa aiba aceste probleme; mai mult, ei avertizeaza ca acest aspect se poate inrautati odata cu trecerea timpului.
Chiar si specialistii in chirurgie plastica apeleaza la ajutor medical pentru a indeparta acest aspect, uneori chiar foarte devreme, la varsta de 30 de ani, si considera ca acest lucru le imbunatateste considerabil aspectul fizic. Ei spun ca imbunatatirea estetica este atat de clara, incat acum lumea nu ii mai intreaba daca au pierdut o noapte, sau de ce arata obositi cand de fapt realitatea este cu totul alta.
Desi chirurgia plastica este o optiune (care va fi detaliata in cele ce urmeaza), ea nu este singura alternativa: mai sunt si alte metode de a trata pungile de sub ochi, cearcanele si aspectul de ochi umflati. Inainte insa de a ne ocupa de toate aceste metode de tratament, este insa important sa stim de ce apar aceste probleme, pentru a le putea preveni.
Debutul pungilor de sub ochi se face insidios, incetul cu incetul; initial puteti observa o mica „pernuta” imediat sub pleoapa inferioara. In lipsa tratamentului, aceasta se poate mari, astfel incat odata cu trecerea timpului sa se transforme intr-o umflatura inestetica a pielii.
Dar din ce cauza si cum anume apar aceste umflaturi? O cauza este, dupa parerea expertilor, procesul natural de imbatranire. Specialistii sustin ca in mod normal exista o cantitatate de grasime in zona de sub ochi, care este tinuta in loc de ligamente. Odata cu imbatranirea, aceste ligamente devin mai laxe si se detensioneaza, permitand grasimii de sub ochi sa inainteze spre suprafata pielii, formand pungutele de sub ochi.
Odata cu trecerea timpului, punga aceasta creste, odata cu pierderea elasticitatii pielii, care formeaza un aspect de saculet. Expertii ne spun ca momentul la care apar aceste modificari depinde de foarte multi factori, incluzandu-l aici si pe cel genetic, anume daca parintii au avut sau nu pungi sub ochi. Un rol foarte important il are mostenirea genetica, putand fi vorba despre niste defecte anatomice, structurale si ereditare care pot face ca unele persoane sa dezvolte aceste pungi mai devreme decat altele.
Dar nu este vorba doar despre ereditate: si stilul de viata are un rol decisiv. Te culci tarziu? Mananci fructe de mare deseori? Faci prea putine exercitii fizice? Expertii sustin ca toate acestea pot determina formarea timpurie a pungilor de sub ochi. Uneori o sinuzita cronica sau o rinita alergica pot duce la formarea de umflaturi ale pielii de sub ochi. Aceasta umflare repetata conduce la pierderea elasticitatii pielii si la aparitia pungilor de sub ochi. De aceea daca aveti nasul infundat si simtiti dureri la nivelul arcadelor sau la nivelul obrajilor, este important sa consultati un medic alergolog. Utilizarea unei perne in plus la culcare poate fi de asemenea de folos; se faciliteaza in acest mod drenajul sangelui si acest lucru poate face ca ochii sa nu mai fie atat de umflati dimineata.
Folclorul face referire la foarte multe remedii impotriva ochilor umflati. Printre cele mai populare metode se afla si acoperirea zonei umflate cu pliculete de ceai inghetate, felii de castravete sau partea bombata a unei lingurite reci; aceste metode au intr-adevar un grad de eficienta. In majoritatea cazurilor este vorba despre efectul de reducere a edemului prin simpla actiune a temperaturii locale scazute.
Dermatologii sunt de parere ca o eficienta mai mare o are aplicarea de pliculete de ceai verde. Acest efect se pare ca s-ar datora unui antiinflamator natural continut de ceaiul verde, numit EGCG, care se pare ca reduce acumularea de fluid la nivelul zonelor umflate.
Specialistii in machiaj sunt de parere ca preparatul H, un tratament utilizat de obicei pentru hemoroizi, poate duce la dezumflarea pleoapelor. Se pare ca acest preparat ajuta la intinderea pielii pentru perioade scurte de timp, dar acest lucru doar sub forma de crema; preparatul H sub forma uleioasa poate inrautati aspectul pungilor de sub ochi.
Expertii avertizeaza si asupra riscului de patrundere a substantei in ochi, motiv pentru care recomanda precautie maxima la aplicarea preparatului H la nivelul pleoapelor. O solutie temporara care insa dureaza mai mult timp este injectarea de fillere, substante care umplu ridurile, precum Restylane sau Juvederm.
Filler-ul este injectat imediat sub punga de sub ochi pentru a netezi aspectul pielii si a atenua marginile umflaturii. Ulterior Botox-ul poate fi utilizat pentru a netezi ridurile. Efectul total este un aspect intinerit, dar de cele mai multe ori trebuie repetate tratamentele la fiecare 8-9 luni, ducand la costuri ridicate de-a lungul timpului.
Pentru rezultate care dureaza peste 20 de ani se recomanda interventia chirurgicala de blefaroplastie (liftingul pleoapei). Acest lucru presupune inserarea unei canule electronice de dimensiuni reduse care sa topeasca grasimea. La persoanele tinere simpla topire a grasimii este suficienta pentru un rezultat estetic foarte bun, insa la cele in varsta este necesara si indepartarea excesului de piele de la nivelul pleoapei inferioare.
In ambele cazuri rezultatul interventiei este un aspect de piele intinsa, intinerita. Blefaroplastia este o procedura ce nu necesita internare si dureaza in jur de o ora; este necesara doar anestezia locala si o usoara sedare urmand ca in urmatoarele doua saptamani recuperarea in urma interventiei sa fie completa. Pacientii pot iesi afara din casa dupa o saptamana si cu un pic de machiaj, interventia poate trece neobservata. Desi costul unui lifting al pleoapelor poate fi ridicat, rezultatele sunt bune si de durata, uneori dovedindu-si eficienta chiar si dupa 25 de ani de la interventie.
Cu sau fara pungi sub ochi, multe persoane prezinta cearcane; acestea au grade variate de intunecime si pot face si cea mai vesela persoana sa para obosita si imbatranita. Specialistii spun ca exista o afectiune medicala propriu-zisa manifestata prin prezenta cearcanelor, dar aceasta este destul de rara, ce este insa frecvent si deseori confundat cu cearcanele fiind umbrele intunecate care apar ca urmare a procesului de imbatranire.
Ei adauga ca muschii si ligamentele situate de o parte si de cealalta a nasului, la nivelul canalului lacrimal, pot slabi in decursul timpului. Odata ce aceasta structura de rezistenta dispare, pielea incepe sa se afunde conducand la aparitia unei „streasine” care confera aspectul de umbra intunecata in jurul ochilor.
Astfel, daca simpla intindere a pleoapei inferioare duce la disparitia aspectului de contur intunecat este vorba mai degraba despre o iluzie optica decat despre o modificare reala de culoare a pielii sau despre cearcane. In aceste cazuri administrarea unei injectii speciale de tratare a ridurilor determina disparitia acestor zone intunecate. Daca totusi intinderea cu degetele a pielii pleoapei inferioare lasa un contur colorat, atunci intr-adevar este vorba despre cearcane.
O cauza frecventa a acestora este subtierea pielii, ca parte a procesului natural de imbatranire. Cand acest aspect devine vizibil, lasa sa se vada o retea fina de vase de sange sub piele, ca niste liniute rosii sau albastre.
Cea mai frecvent intalnita solutie este tratamentul cu anumite tipuri de laser sau cu lumina intens pulsata (IPL) . Aceste tratamente utilizeaza caldura pentru a vaporiza vasele de sange situate sub piele astfel incat modificarea culorii sa fie cat mai putin vizibila. Pe de alta parte, daca exista si o problema de pigmentare, medicii pot prescrie creme depigmentante cu acid kojic sau hidrochinona pentru ca zonele in cauza sa nu mai fie atat de vizibile.
Cum ramane insa cu vitamina K, cea care era initial considerata tratamentul cel mai potrivit impotriva cearcanelor? Din pacate nu exista cercetari suficiente in aceasta directie. Un studiu al unui gel cu vitamina K efectuat in anul 2004 a aratat ca 47 % dintre femeile care l-au utilizat au observat usoare rezultate favorabile; avand in vedere insa ca acest gel continea si vitaminele C , E si retinol specialistii au considerat ca este dificil sa se stabileasca care dintre ingrediente este raspunzator de efectul favorabil.
Mai mult, vitamina K inregistreaza actualmente si un interes in scadere din partea utilizatorilor de produse cosmetice. Machiajul corect in cazul cearcanelor, al umbrelor din jurul ochilor si al umflarii pleoapelor Desi solutiile de durata sunt reprezentate de tratamentele medicale, exista si mici trucuri care pot fi utilizate la machiaj. Ingrijirea pielii si machiajul pot imbunatati considerabil aspectul tenului.
Expertii ne impartasesc cateva dintre aceste secrete:
- Utilizati un fard de culoarea piersicii cand acoperiti cearcane rosii sau albastre. Nu utilizati bej sau alb intrucat nu vor face decat sa dea o tenta de gri culorii initiale;
- Cand doriti sa ascundeti umflarea pleoapelor nu aplicati o culoare deschisa sau care sa reflecte lumina pe zona respectiva. Culorile deschise scot in evidenta volumul, astfel incat zona in cauza va arata si mai umflata decat este in realitate. Puteti utiliza in schimb, o pensula de nylon in loc de una de par natural pentru aplicarea unui strat subtire de fard deschis in zona de sub punga de sub ochi si la nivelul canalului lacrimal; folositi apoi pe pleoapa inferioara un fard cu unu sau doua tonuri mai inchis decat fondul de ten pentru a „reduce” volumul zonei;
- Aplicati intotdeauna fond de ten inainte de fard, o data pentru ca se poate intampla sa aveti nevoie de mai putin fard decat credeti, si in al doilea rand pentru ca aplicarea de fond de ten peste fard il va sterge pe acesta din urma;
- Incepeti machiajul cu un primer pentru fardul de ochi; acesta va netezi aria din jurul ochiului si va oferi suport de prindere pentru fardul ce va fi aplicat ulterior;
- Daca observati inchiderea culorii din jurul ochilor sau aspectul de pleoape umflate dupa aplicarea machiajului, este bine sa aveti in vedere si faptul ca unele produse cosmetice in sine pot cauza sau accentua aceste probleme ale pielii. In acest caz este indicat sa cautati produsele care nu contin parfum (uneori acest component poate fi de vina) si sa evitati produsele care contin acid glicolic sau salicilic. Acestea din urma pot fi iritante pentru zona delicata din jurul ochilor si pot cauza inrosirea pielii sau umflarea acesteia.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.