Efectele adverse ale terapiei cu insulina

Actualizat: 31 Ianuarie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Mihaela Posea
Consultant medical:

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Clinica Smart Nutrition

Generalitati


Tratamentul cu insulina face parte din viata tuturor persoanelor care sufera de diabet zaharat tip 1 si , uneori, si din viata pacientilor care au diabet zaharat tip 2. Ca orice medicament, insulina poate veni si cu reactii adverse, acest lucru neinsemnand ca pacientul trebuie sa intrerupa tratamentul recomandat de medicul diabetolog ci doar sa fie constient de cum le poate evita.

Ce este insulina?

Insulina este un hormon care ajuta la reglarea cantitatii de zahar din sange. In mod normal, organismul o poate secreta insa, in cazul diabetului zaharat de tip 1, acest lucru nu mai este posibil deoarece celulele raspunzatoare de acest lucru sunt distru printr-un proces autoimun. In cazul diabetului zaharat de tip 2, pancreasul mai poate secreta insulina (celulele nu sunt distruse) insa, datorita rezistentei la insulina, glicemiile nu pot fi controlate corespunzator. Glicemii cresc atunci cand o persoana mananca ca urmare a faptului ca sistemul digestiv descompune alimentele in glucoza care este preluata in sange.

Pancreasul raspunde la cresterea nivelului de glucoza prin eliberare de insulina. Aceasta determina ca glucoza sa treaca din sange in celule, fiind folosita ca sursa de energie. Organismul stocheaza, de asemenea, o parte din excesul de glucoza in ficat.

Insulina are un antagonist numit glucagon, acesta fiind un hormon care functioneaza in mod opus. Cand gllcemia are valori prea scazute, pancreasul secreta glucagon, determinand ca ficatul sa elibereze glucoza in sange.

Organismul foloseste atat insulina, cat si glucagonul pentru a se asigura ca nivelurile de zahar din sange nu sunt prea mari sau prea mici si ca celulele primesc suficienta glucoza.

Oamenii de stiinta pot realiza insulina sintetica, aceasta fiind utilizata de medici pentru tratarea  persoanelor cu diabet zaharat.

Indicatiile insulinei

Insulina este singurul tratament cu ajutorul caruia pacientul care sufera de diabet zaharat tip 1 poate supravietui. In afara acestui tip de diabet, insulina mai poate fi indicata si in tipul 2 de diabet dar si in diabetul gestational.

Diabetul de tip 1 – apare, de obicei, in copilarie sau la adultii tineri iar persoanele cu aceasta afectiune nu pot produce  insulina. Aceasta forma de diabet este cauzata, de obicei, de sistemul imunitar al organismului, acesta atacand in mod gresit pancreasul, locul de producere a insulinei.

Diabetul de tip 2 – tinde sa se dezvolte mai tarziu in viata, cel mai frecvent afectand persoanele cu varste de peste 45 de ani care au si un exces de greutate. In aceasta forma de diabet, fie pancreasul nu produce suficienta insulina, fie celulele organismului nu raspund corespunzator la acest hormon.

Diabetul gestational – apare in timpul sarcinii si face dificila reactia organismului la productia de insulina. Acest tip de diabet dispare in mod normal dupa nastere, dar, cu toate acestea, creste riscul unei femei de a dezvolta uletrior, pe parcursul vietii, diabet zaharat de tip 2

Diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2 sunt, de obicei, afectiuni ce raman pe viata. Persoanele cu diabet de tip 1 necesita o forma de terapie zilnica cu insulina pentru a ramane sanatoase, dar regimul de tratament va varia de la o persoana la alta.

Pentru multe dintre persoanele care sufera de diabet zaharat tip 2, la inceput, poate fi suficienta o singura injectie de insulina pe zi. Ulterior, daca valorile glicemice nu sunt in tintele dorite, pacientului cu diabet tip 2 ii pot fi recomandate si alte injectii cu insulina (o data, de 2 ori sau de 3 ori pe zi).

In cazul persoanelor cu diabet tip 1, regimul de insulina, initial,  are intotdeauna 4 injectii. Ulterior, acesti pacienti pot utiliza si pompa de insulina, care este un dispozitiv portabil ce ofera automat necesarul de insulina pe tot parcursul zilei, care poate prelua inclusiv datele privind glicemiile inregistrate de catre senzorul de glicemii si ajusta astfel doza in functie de acele informatii.

Medicul poate ajuta o persoana diagnosticata cu diabet zaharat de tip 1 sa gaseasca un regim de terapie cu insulina care sa se potriveasca nevoilor acesteia.

Exista mai multe tipuri diferite de insulina pe care oamenii le pot folosi separat sau in combinatie. Acestea includ:

• Insulina cu actiune rapida – aceasta incepe sa functioneze in decurs de 15 minute si poate dura aproximativ 3-5 ore;

• Insulina cu actiune scurta – dureaza 30-60 de minute pentru a incepe sa actioneze si dureaza aproximativ 5-8 ore;

• Insulina cu actiune intermediara – aceasta incepe sa actioneze dupa 1-3 ore, dar dureaza intre 12 si 16 ore;

• Insulina cu actiune indelungata – functioneaza dupa aproximativ o ora de la administrare si poate dura intre 20 si 26 de ore;

• Insulina premixata – combina de obicei un tip de insulina cu actiune rapida sau scurta cu un tip de insulina cu durata mai lunga de timp.

In cele mai multe cazuri, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 isi pot gestiona starea fara insulina, cu sau fara alte medicamente, alaturi de  modificari ale stilului de viata si ale dietei alimentare.

Cu toate acestea, daca o persoana nu este in masura sa-si controleze nivelurile glicemiei in aceste moduri, medicul poate recomanda terapia cu insulina.

Efectele adverse ale terapiei cu insulina

Efectele secundare pe care o persoana le poate experimenta depind de tipul de insulina administrata. Cu toate acestea, cele mai frecvente efecte adverse includ:


- Hipoglicemie, adica reducerea valorilor de zahar din sange sub nivelul minim; Simptomele de hipoglicemie se instaleaz de obicei brusc. Ele pot include nelinite, confuzie,
palpitaii, transpiraii, vrsturi i cefalee (dureri de cap).
- Eruptii cutanate sau umflaturi in jurul locului de injectare;
- lipodistrofie (anomalie a tesutului adipos subcutanat).

Daca glicemia unei persoane scade prea tare, pe langa simptomele expuse mai sus, se pot intalni si:

- Ameteala;
- Tulburari de vorbire;
- Fatigabilitate;
- Confuzie;
- Paloare;
- Transpiratii;
- Convulsii;
- Pierderea starii de constienta.

Remiterea simptomelor de hipoglicemie, in cazul in care pacientul este constient si poate bea/inghiti se face cu aport de fructe sau sucuri de fructe. De multe ori, aceste simptome pot sa apara dar fara ca glicemia sa fie atat de scazuta, pacientul mananca pentru a corecta o "falsa hipoglicemie" si poate sa apara cresterea in greutate.

Mituri despre terapia cu insulina

Potrivit oamenilor de stiinta, exista diferite mituri cu privire la utilizarea terapiei cu insulina la persoanele cu diabet de tip 2. Oamenii pot auzi din diferite surse anumite afirmatii despre terapia cu insulina, dar nu toate sunt adevarate.

Afirmatii neadevarate despre tratamentul cu insulina includ:

- Insulina provoaca deseori complicatii grave sau deces;
- Terapia cu insulina nu functioneaza;
- Injectiile cu insulina sunt extrem de dureroase;
- Insulina creeaza dependenta.

Administrarea insulinei in conditii de siguranta

Insulina este un medicament care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala. O persoana trebuie sa consulte medicul pentru a putea primi cele mai bune informatii despre urmatoarele aspecte:

• Care este cel mai potrivit tip de insulina;

• Posibilele efecte secundare;

• Cum se poate administra insulina pentru a fi eficienta si pentru a evita complicatiile.

Persoanele cu diabet zaharat care raman insarcinate ar trebui sa discute cu medicul daca terapia cu insulina este ce mai buna alegere pentru acestea.

Femeile insarcinate pot utiliza alte optiuni de tratament pentru a-si controla nivelul de glucoza din sange, cum ar fi medicamentele care nu contin insulina (insa, in Romania, nu sunt inca aprobate) sau modificari ale stilului de viata si ale alimentatiei.

Este esential ca persoanele care iau insulina sa-si monitorizeze in mod regulat glicemia. Utilizarea insulinei in mod inadecvat poate duce la efecte secundare.

De asemenea, este vital ca o persoana cu diabet sa urmeze programul de tratament indicat de medic.

Orice persoana care are efecte secundare produse de terapia cu insulina trebuie sa anunte medicul. Este posibil ca un alt plan de tratament sau un alt tip de insulina sa fie mai potrivite pentru nevoile si stilul de viata al acestor persoane.

Medicul poate, de asemenea, sa indice metodele prin care efectele secundare si complicatiile sa fie prevenite.

Concluzii

Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa isi administreze insulina zilnic pentru a supravietui.

Multe persoane cu diabet zaharat de tip 2 si diabet gestational pot folosi medicamente non-insulinice si modificari ale dietei si ale stilului de viata pentru a-si gestiona afectiunea.

Pot exista diferite efecte secundare ale terapiei cu insulina, dar, cu toate acestea, riscurile scad daca planul de tratament indicat de medic este urmat cu strictete.


Citeste si despre:

Steroizii anabolizanti Coenzima Q10 Guta - cauze, simptome, tratament Vertijul – simptome, cauze si tratament Regimul alimentar in cancer Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Digoxin Dieta pentru copii supraponderali! Acizii grasi omega 3 Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina Rezistenta la insulina