Cele mai comune afectiuni ale anotimpului rece - raceala si gripa, pot fi usor ameliorate printr-o alimentatie sanatoasa.
Gripa este insotita adesea de lipsa poftei de mancare si de reducerea cantitatii de alimente consumate; din acest motiv, este foarte important ca in aceasta perioada sa se consume alimente care pot imbunatati starea de sanatate si care pot oferi organismului forta de care are nevoie pentru a lupta impotriva bolii.
Indiferent daca suferiti sau nu de gripa, proteinele sunt intotdeuna necesare pentru un organism puternic. Carnea fara grasimi, pestele, legumele, ouale si alunele sunt surse importante de proteine.
Carne de curcan
Carnea de curcan este bogata in proteine si contine foarte multe substante nutritive. Carnea de curcan ofera organismului energia necesara in lupta impotriva bolii.
Suc de legume
Probabil ca o salata ar fi unul din ultimele lucruri pe care doriti sa le consumati in timp ce aveti gripa. Un pahar de suc de legume va regla nivelul de sodiu, de exemplu.
Va oferi si un nivel ridicat de antioxidanti pentru intarirea sistemului imunitar si va mentine nivelul ridicat de hidratare. Pofta de dulce poate fi redusa cu un pahar cu suc natural din fructe.
Supa de pui
Hranitoare si hidratanta, exista dovezi stiintifice care confirma ca supa de pui poate stimula vindecarea in cazul gripei si are usoare efecte antiinflamatoare. In urma studiilor s-a descoperit ca supa fierbinte de pui creste capacitatea cililor (structuri asemanatoare firului de par, localizate in pasajele nazale), de a proteja organismul impotriva virusurilor si bacteriilor.
Usturoi
Daca il suportati, usturoiul poate fi o alegere buna pentru a condimenta mesele zilnice, inclusiv supa. Se pare ca acesta are proprietati antimicrobiene si imunostimulatoare si poate ameliora congestia.
Ghimbir
Dureri de stomac? Greata? Diaree? Ghimbirul este remediul utilizat deseori pentru calmarea acestor simptome. Unele studii sugereaza ca ar putea ajuta in lupta impotriva inflamatiei. Poate fi adaugat proaspat ras sau sub forma de pulbere in diverse mancaruri sau sub forma de suc.
Ceai cald
Ceaiul verde si cel negru ofera un surplus de antioxidanti importanti impotriva bolilor. In plus, respiratia aburului poate ajuta la ameliorarea congestiei. Daca se adauga o lingura de miere si se stoarce o lamaie, ceaiul isi va face efectul mult mai bine. Daca nu doriti cofeina, optati pentru ceaiuri din plante.
Banana
Piure sau intregi, bananele sunt usoare pentru ficat. Acestea constituie una dintre primele optiuni in cazul diareei, gretei, varsaturilor - simptome care insotesc, adesea, gripa la copii.
Bananele impreuna cu orezul, piureul de mere si painea prajita sunt alimentele care stau la baza dietei BRAT (cea pe care medicii o recomanda in cazul tulburarilor gastrointestinale si diaree).
Paine prajita
Painea prajita sau biscuitii ar putea fi alimente potrivite. Pot insoti o farfurie cu supa de pui si pot calma foamea atunci cand stomacul nu poate tolera prea multe feluri de mancare.
Bauturi proteice
In cazul in care apetitul a revenit, o bautura proteica va oferi atat cantitatea adecvata de substante nutritive, vitamine esentiale, cat si energia de care aveti nevoie. Ar fi de preferat sa se consume bauturile care contin cel putin 6 grame de proteine si au un continut redus de zahar.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.