9 alimente recomandate cand aveti gripa

Actualizat: 22 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cele mai comune afectiuni ale anotimpului rece - raceala si gripa, pot fi usor ameliorate printr-o alimentatie sanatoasa.

Gripa este insotita adesea de lipsa poftei de mancare si de reducerea cantitatii de alimente consumate; din acest motiv, este foarte important ca in aceasta perioada sa se consume alimente care pot imbunatati starea de sanatate si care pot oferi organismului forta de care are nevoie pentru a lupta impotriva bolii.

Indiferent daca suferiti sau nu de gripa, proteinele sunt intotdeuna necesare pentru un organism puternic. Carnea fara grasimi, pestele, legumele, ouale si alunele sunt surse importante de proteine.

Alimente recomandate

Carne de curcan

Carnea de curcan este bogata in proteine si contine foarte multe substante nutritive. Carnea de curcan ofera organismului energia necesara in lupta impotriva bolii.

Suc de legume

Probabil ca o salata ar fi unul din ultimele lucruri pe care doriti sa le consumati in timp ce aveti gripa. Un pahar de suc de legume va regla nivelul de sodiu, de exemplu.

Va oferi si un nivel ridicat de antioxidanti pentru intarirea sistemului imunitar si va mentine nivelul ridicat de hidratare. Pofta de dulce poate fi redusa cu un pahar cu suc natural din fructe.

Supa de pui

Hranitoare si hidratanta, exista dovezi stiintifice care confirma ca supa de pui poate stimula vindecarea in cazul gripei si are usoare efecte antiinflamatoare. In urma studiilor s-a descoperit ca supa fierbinte de pui creste capacitatea cililor (structuri asemanatoare firului de par, localizate in pasajele nazale), de a proteja organismul impotriva virusurilor si bacteriilor.

Usturoi

Daca il suportati, usturoiul poate fi o alegere buna pentru a condimenta mesele zilnice, inclusiv supa. Se pare ca acesta are proprietati antimicrobiene si imunostimulatoare si poate ameliora congestia.

Ghimbir

Dureri de stomac? Greata? Diaree? Ghimbirul este remediul utilizat deseori pentru calmarea acestor simptome. Unele studii sugereaza ca ar putea ajuta in lupta impotriva inflamatiei. Poate fi adaugat proaspat ras sau sub forma de pulbere in diverse mancaruri sau sub forma de suc.

Ceai cald

Ceaiul verde si cel negru ofera un surplus de antioxidanti importanti impotriva bolilor. In plus, respiratia aburului poate ajuta la ameliorarea congestiei. Daca se adauga o lingura de miere si se stoarce o lamaie, ceaiul isi va face efectul mult mai bine. Daca nu doriti cofeina, optati pentru ceaiuri din plante.

Banana

Piure sau intregi, bananele sunt usoare pentru ficat. Acestea constituie una dintre primele optiuni in cazul diareei, gretei, varsaturilor - simptome care insotesc, adesea, gripa la copii.

Bananele impreuna cu orezul, piureul de mere si painea prajita sunt alimentele care stau la baza dietei BRAT (cea pe care medicii o recomanda in cazul tulburarilor gastrointestinale si diaree).

Paine prajita

Painea prajita sau biscuitii ar putea fi alimente potrivite. Pot insoti o farfurie cu supa de pui si pot calma foamea atunci cand stomacul nu poate tolera prea multe feluri de mancare.

Bauturi proteice

In cazul in care apetitul a revenit, o bautura proteica va oferi atat cantitatea adecvata de substante nutritive, vitamine esentiale, cat si energia de care aveti nevoie. Ar fi de preferat sa se consume bauturile care contin cel putin 6 grame de proteine si au un continut redus de zahar.


Citeste si despre:

Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa 10 moduri prin care sa preveniti imbolnavirile cand calatoriti Cum sa previi raceala sau gripa? Cand se considera ca esti prea bolnav sau contagios pentru a merge la serviciu? Gripa - cum separam mitul de adevar Cele mai comune obiecte si locuri din care poti lua gripa si raceala Cele mai bune alimente care lupta cu raceala 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina? Cum ajuti copilul cand are nasul infundat? Cum sa preveniti crizele de astm cauzate de gripa si raceala Cand si de ce trebuie sa luam probiotice? Oboseala si somnolenta: cauze comune Cauze si remedii ale sforaitului Gripa Aviara