Lucruri pe care trebuie sa le stii despre diabet si insulina

Actualizat: 10 Noiembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Diabetul este o boala cronica care nu se transmite, o tulburare a metabolismului care apare in momentul in care organismul nu produce suficienta insulina sau atunci cand organismul nu poate folosi insulina in mod eficient.

Concret, diabetul este definit ca o tulburare metabolica ce poate avea etiopatogenie multipla si care se caracterizeaza prin modificari ale metabolismului glucidic, lipidic si proteic. Odata aparut, diabetul zaharat se va metine toata viata si de aceea este esential sa fie monitorizat in permanenta.

Principalele tipuri de diabet zaharat

Diabetul zaharat tip 1 – sau insulinodependent, adica acea forma de diabet in care pacientul nu poate supravietui in lipsa unui tratament cu insulina. Acest tip de diabet cuprinde 10% din totalul cazurilor.

• Diabetul zaharat tip 2 – cuprinde 80% din totalul cazurilor si de cele mai multe ori este asociat cu obezitatea. La debutul sau, acest diabet poate fi monitorizat numai cu ajutorul dietei si uneori cu antidiabetice orale. In timp, multi pacienti ajung sa necesite tratament cu insulina pentru a putea tine sub control glicemia, nefiind insa dependenti de insulina.

Diabetul gestational – este forma de diabet care se intalneste la femeile gravide, de cele mai multe ori in trimestrul 3 de sarcina si care se remite dupa ce femeia in cauza a nascut.

Ce este insulina

Insulina este un hormon produs de pancreas, necesar prelucrarii glucozei din sange si folosirii ei de catre organism. Cea mai importanta functie a insulinei este aceea de a ajuta celulele din intreg organismul sa preia si sa prelucreze glucoza din sange.

Ce este hipoglicemia

Hipoglicemia reprezinta principala frica a persoanelor tratate cu insulina. Hipoglicemia inseamna scaderea concentratiei de glucoza din sange sub 70 mg/dl, adica sub limita inferioara. Aceasta prezinta o multitudine de manifestari, iar unele dintre ele pot fi usor confundate cu cele ale accidentului vascular cerebral.

Prinicipalele manifestari ale hipoglicemiei:

• Dureri de cap;

• Stari de greata si de varsaturi;

• Somnolenta;

• Ameteli, vertij;

Oboseala nejustificata;

• Paloarea la nivelul fetei;

• Agresivitate, neliniste;

• Confuzie, delir;

• Tensiune arteriala crescuta, palpitatii.

Ce este hiperglicemia

Hiperglicemia este o problema pe termen scurt a pacientului cu diabet, deoarece in sange exista o cantitate prea mare de glucoza. Cauzele hiperglicemiei sunt in stransa corelatie cu o cantitate insuficienta de insulina sau cu incapacitatea utilizarii acesteia.

Principalele simptome ale hiperglicemiei:

• Buze uscate;
Sete excesiva;
• Crestere a volumului de urina;
• Aparitia dificultatilor de vorbire;
• Glicemia trece pragul de 200 mg/dl.

Cum se trateaza hiperglicemia

Este recomandat sa urmati sfaturile medicului diabetolog. Activitatea fizica este o metoda foarte buna cu ajutorul careia puteti reduce nivelul glicemiei.

De asemenea, acesta poate fi redus si prin scaderea portiilor de mancare sau prin eliminarea unor alimente din meniul zilnic. Daca nu este tratata corect, hiperglicemia poate cauza coma diabetica.


Citeste si despre:

Ce trebuie sa stii despre sindromul ovarelor polichistice, cauza frecventa a infertilitatii Pierderea constientei Greselile legate de sanatate ale femeilor Sarcina - Luna a VII-a Fitoterapia hiperglicemiilor Cum afecteaza hiperglicemia vederea in diabet Manifestari ale variatiilor glicemice: hipoglicemia si hiperglicemia. In ce consta tratamentul? Servicii medicale de calitate in sistem privat, cu acoperire nationala Ultrasonografia o necesitate pentru toti medicii Tratamente naturiste in diabetul zaharat Coma diabetica Nefropatia diabetica Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria) Neuropatia diabetica Plan de actiune pentru diabetul zaharat Afectiuni cutanate ale picioarelor in diabetul zaharat