Sistemul imunitar al organismului - anticorpii

Actualizat: 30 August 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Rolul sistemului imunitar


Sistemul imunitar al organismului este format din celule speciale, proteine, tesuturi si organe care lucreaza impreuna in acelasi scop - de a proteja organismul de agenti patogeni (virusuri, bacterii, paraziti) care-i ameninta integritatea. Anticorpii sunt proteine speciale, numite si imunoglobuline cu ajutorul carora sistemul identifica si distruge microbii.

Sistemul imunitar este considerat o masinarie complexa care are rolul de a apara organismul de cele mai temute infectii si boli.

Exista doua tipuri de sistem imunitar la fiecare individ. Unul este specific sau mostenit, pe care fiecare persoana il primeste la nastere, iar al doilea este cel nespecific sau dobandit pe parcursul vietii. Primul ofera o protectie limitata si putin durabila, in timp ce ultimul se consolideaza si fortifica de-a lungul timpului. Sistemul imunitar nespecific se formeaza in urma contactului direct al organismului cu agentii patogeni.

Componentele sistemului imunitar

Sistemul imunitar este format din mai multe elemente. Acestea se gasesc in tot organismul, fuzioneaza si asigura impreuna protectia totala a organismului impotriva microbilor.

Ele sunt:
* anticorpii;
* sistemul complementar;
* maduva osoasa;
* interferonul;
* nodulii limfatici;
* splina;
* hormonii;
* timusul;
* celulele albe.

Anticorpii

Celulele albe sau leucocitele sunt cele mai importante celule implicate in imunitatea organismului. Ele se impart in fagocite si limfocite. Ambele categorii se combina si reusesc sa neutralizeze agentii patogeni care vin in contact cu organismul.

Limfocitele se impart si ele la randul lor in doua tipuri:
* limfocite B - "creierul" sau inteligenta sistemului imunitar - ele sunt mereu in cautarea si recunoasterea microbilor sau germenilor;
* limfocite T - primesc semnal de la cele B si au rolul de a distruge efectiv antigenii identificati.

Limfocitele B sunt cele care creeaza anticorpii. Acestea se mai numesc si imunoglobuline si sunt proteine speciale care au rolul de a bloca patrunderea antigenilor in organism. Dupa ce sunt activati in urma contactului cu agentul patogen, ei raman in corp si se activeaza de fiecare data cand respectivul microb se apropie de organism, tinandu-l la distanta.

Chiar daca reusesc sa identifice si sa blocheze accesul agentilor patogeni, anticorpii nu reusesc sa ii distruga de unii singuri. Aici intervin limfocitele T, care se activeaza si neutralizeaza substantele nocive care patrund in organism.


Citeste si despre:

Afectiunile sistemului imunitar Bolile sistemului imunitar Top 10 alimente care sustin sistemul imunitar Sfaturi pentru intarirea sistemului imunitar al copilului tau Varicela si complicatiile la persoanele cu sistem imunitar slabit Simptomele sistemului imunitar slabit Imunizarea organismului in sezonul rece Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood 10 moduri prin care poate fi imbunatatit sistemul imunitar Ce se intampla cand sistemul imunitar ataca organismul Sistem imunitar slabit: semne care ar trebui sa va puna in garda Te imbolnavesti des? Iata cum iti poti intari sistemul imunitar! Cele mai bune alimente pentru un sistem imunitar puternic 7 sfaturi utile pentru intarirea sistemului imunitar Cum iti ajuti sistemul imunitar prin 10 metode simple si naturale