Boli inflamatorii intestinale

Actualizat: 28 Septembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Boala inflamatorie intestinala se refera la un grup de afectiuni ale sistemului digestiv, care au inflamatia ca principal simptom. Pricipalele boli inflamatorii intestinale sunt colita ulceroasa si boala Crohn.

Colita ulceroasa se manifesta la nivelul intestinului gros, iar boala Crohn implica orice parte a tractului digestiv, de la gura pana la anus, dar frecvent se manifesta in zona intestinului subtire sau a colonului. Cand inflamatia este severa se consideraca afectiunea se afla intr-un stadiu activ, iar manifestarile sunt evidente. Cand gradul de inflamatie este scazut, bolnavul nu prezinta simptome, iar boala se afla in remisie.

Cauze

Etiologia bolilor inflamatorii intestinale nu este cunoscuta, din aceasta cauza bolile sunt considerate idiopatice - ale caror cauze nu se cunosc. Un agent necunoscut (sau o combinatie de factori) afecteaza sistemul imunitar al organismului.

Rezultatul consta intr-o reactie inflamatorie la nivelul tractului intestinal, care nu poate fi mentinuta sub control. Ca urmare a acestei reactii, peretele intestinal este deteriorat, determinand diaree sanguinolenta si dureri abdominale.

Se considera ca factori genetici, imunologici, infectiosi si psihologici sunt implicati in aparitia bolilor inflamatorii intestinale; cu toate acestea, factorii declansatori inca nu au fost identificati. Poate fi vorba despre un raspuns imun la un antigen (de exemplu, proteina la laptele de vaca) sau un proces autoimun. Deoarece tubul digestiv este expus frecvent agentilor care provoca reactii imune, abordarile recente considera ca acest proces are loc intrucat organismul esueaza in incercarea sa de a declansa raspunsuri imune normale.

Simptome

Deoarece boala inflamatorie intestinala este o boala cronica, vor exista perioade cand simptomele se vor manifesta mai intens. Aceste episoade sunt urmate de cele de remitere, cand simptomele dispar sau sunt diminuate. Simptomele pot varia de la usoare pana la severe si in general depind de partea tractului intestinal afectata. Acestea pot include:

Complicatii

Complicatiile bolii inflamatorii intestinale includ:

Examene si teste

Medicul specialist gastroenterolog va pune diagnosticul bazandu-se pe o serie de investigatii clinice si pe simptomele manifestate.

  1.  Examenul cropoparazitologicAnaliza scaunului se face pentru eliminarea cauzelor virale, baceriene sau parazitare care ar putea declansa diareea.
  2. Teste complete de sange - analiza biochimica a sangelui si hemoleucograma completaCresterea numarului de leucocite semnaleaza existenta unei infectii in oganism. In cazul unei hemororgii interne, numarul globulelor rosii scade la fel si nivelul hemoglobinei (anemie). Aceste analize de sange trebuie insotite de investigatii suplimentare, deoarece rezultatul lor nu poate stabili diagnosticul de boala inflamatorie intestinala, intruct valorile anormale ale hemoglobinei sau globulelor rosii sunt specifice mai multor afectiuni.
  3. Radiografia cu bariu. Prin intermediul acesteia se examineaza tractul digestiv superior (esofag, stomac, duoden, intestin subtire). Pacientul trebuie sa inghita substanta de contrast (bariu), care opacifiaza tractul intestinal pentru a fi explorat sub actiunea razelor X. In cazul bolii Crohn anomaliile vor fi observate in cadrul acestei investigatii (dar si alte boli ca ulcerele gastroduodenale, gastritele, eventualele tumori, etc.). Acest test este recomandat si pentru identificarea afectiunilor specifice tractului digestiv inferior. In aceasta situatie bariul este introdus in colon cu ajutorul clismei.
  4. Sigmoidoscopia. Pentru aceasta procedura medicul utilizeaza un instrument special numit sigmoidoscop (un tub ingust, flexibil, care dispune de o camera video si o sursa de lumina) pentru vizualizarea ultimei treimi a intestinului gros (care include rectul si colonul sigmoid). Sigmoidoscopul este introdus prin anus, iar peretele intestinal este examinat pentru a se indentifica prezenta ulcerelor, inflamatiilor si sangerarilor. In timpul acestei proceduri, medicul poate preleva probe din mucoasa intestinala in vedera realizarii biopsiei.
  5. Colonoscopia Este un examen similar cu sigmoidoscopia in ceea ce priveste procedura, cu diferenta ca poate fi examinat intreg colonul.
  6. Endoscopia digestiva superioara Daca pacientul manifesta simptome specifice tractului digestiv superior (greata, varsaturi, arsuri, etc.), medicul gastroenterolog va solicita efectuarea acestei investigatii. Se va folosi un endoscop pentru examinarea esofagului, stomacului si a duodenului. Iar in cazul bolii Crohn, specialistul va urmari identificarea ulceratiilor, care apar la 5-10% dintre persoanele care sufera de aceasta boala.

Tratament

Prevenire

Nu exista un regim alimentar care sa previna dezvoltarea bolilor inflamatorii intestinale. Regimul alimentar poate ameliora simptomele (mai ales inflamatia) la persoanele care sufera de colita ulcerativa sau boala Crohn. Cu toate acestea, stiintific nu s-a demonstrat ca evitarea sau consumul preponderent al unui produs alimentar declanseaza crizele de durere specifice bolilor intestinale inflamatorii. Renuntarea la fumat este singurul lucru care amelioreaza simptomele persoanelor cu boala Crohn.

Conform studiilor exista o relatie stransa intre numarul si gravitatea crizelor specifice bolii Crohn. Uneori, chiar si fumatul ocazional este eficient pentru ameliorarea simptomelor acestor afectiuni.


Citeste si despre:

Bolile autoimune Bolile sistemului imunitar Cauzele dezechilibrului florei intestinale Diferenta intre boala Crohn, colita ulcerativa si boala inflamatorie intestinala Boala inflamatorie intestinala – ce reprezinta, cum se manifesta si cum se poate trata? Top greseli comune facute atunci cand copilul are diaree Boala inflamatorie intestinala si cancerul colorectal Sindromul de hipermotilitate intestinala Cum sa ne confruntam eficient cu ocluzia intestinala Ce trebuie sa stii despre ileusul paralitic sau pareza intestinala Colita ulcerativa