Densitatea osoasa - informatii utile

Actualizat: 05 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Multe femei efectueaza examene periodice de tipul: testul Papanicolau sau mamografia, dar ignora un alt examen la fel de important: determinarea densitatii osoase.

Evaluarea densitatii osoase se efectueaza de obicei dupa menopauza, este rapida si nedureroasa, putand prezice daca vor aparea sau nu probleme legate de sistemul osos. In plus, medicul poate stabili un tratament adecvat in functie de rezultatele testului sau poate recomanda modificarea stilului de viata.

Testul care determina densitatea osoasa este un bun predictor al riscului de fractura, afirma Felicia Cosman, director medical al Fundatiei Nationale de Osteoporoza din Washington. Este foarte importanta minimalizarea riscului de fractura, intrucat cu cat pacientul este mai invarsta cu atat riscul de fractura este mai crescut, putand fi nevoie de spitalizare indelungata si pierderea mobilitatii pe termen lung.

Factori de risc

Anumite femei prezinta un risc crescut de pierdere a masei osoase, afectiune denumita osteoporoza, oasele prezentand un risc crescut de fractura.
Factorii care cresc riscul de osteoporoza sunt:
- istoricul familial de osteoporoza
- sistemul osos fragil
- anumite afectiuni asociate, ca poliartrita reumatoida
- ingestia de medicamente ca si corticosteroizii
- un anumit stil de viata:consumul de alcool, neefectuarea de exercitii fizice, fumatul, consumul de coca-cola, dieta saraca in calciu, fosfor si vitamina D.

Indicatiile testarii densitatii osoase

Din nefericire, foarte multe femei nu sunt informate despre cand ar trebui sa efectueze testul sau unele nici macar nu au auzit de aceasta testare. Exista o serie de confuzii in legatura cu efectuarea acestui test, deoarece recomandarile oficiale si sfaturile medicilor nu sunt bine stabilite.
De exemplu, Fundatia Nationala de osteoporoza si Asociatia Americana a Endocrinologilor recomanda ca femeile peste 65 ani si femeile la menopauza care au avut fracturi patologice, sa efectueze control periodic al densitatii osoase. De asemenea, recomandarile mai includ si femeile mai tinere, la menopauza, care prezinta unul sau mai multi factori de risc (ca istoricul familial de fractura de coloana vertebrala).

In ciuda acestor recomandari, foarte multi medici sunt de parere ca testarea ar trebui efectuata de catre toate femeile la menopauza, afirma Laura Tosi, director al Centrului National Medical pentru Programul de Sanatate a Sistemului Osos - din Washington. Aceste recomandari sunt justificate deoarece pierderea masei osoase este accelerata odata cu intrarea la menopauza, iar efectuarea testarii odata cu intrarea la menopauza iti va da un punct de comparatie pentru testarile ulterioare.

Anumite femei necesita testare mai precoce. De exemplu, o femeie care are 40 ani si prezinta fragilitate osoasa - fractura osoasa aparuta prin cadere de la inaltimea corpului - ar trebui sa efectueze testul densitatii osoase.
Femeile care au facut tratament indelungat, cu doze mari de corticosteroizi pentru tratarea afectiunilor autoimune ca lupusul eritematos sistemic, femeile ce au afectiuni ale glandei tiroide, ar trebui sa efectueze testarea densitatii osoase, deoarece au risc mai crescut de a prezenta scaderea densitatii osoase.

Metoda DEXA pentru testarea densitatii osoase

Exista cel putin noua metode pentru testarea densitatii osoase, potrivit Asociatiei Nationale pentru Osteoporoza, dar cel mai folosit este denumit absorbtiometrie duala cu raze X sau DEXA. Masoara densitatea osoasa de la nivelul coloanei vertebrale, de la nivelul soldului sau intregului corp.
Determinarea densitatii osoase nu este acelasi lucru cu scanarea osului, desii se face frecvent confuzie intre cele doua. Scanarea osoasa este un fel de testare prin medicina nucleara constand in injectarea intravenoasa a unei substante radioactive, medicul putand vizualiza structura osoasa, putand diagnostica tumori osoase sau alte afectiuni ca infectiile osoase.

Rezultatele metodei DEXA

Testul densitatii osoase furnizeaza doua rezultate: scorul T si scorul Z.

Scorul T

Scorul T furnizeaza rezultatul prin compararea densitatii pacientului cu densitatea osoasa a unei persoane ce prezinta densitate maxima osoasa (un tanar sanatos de 30 de ani).

Scorul Z

Scorul Z compara densitatea pacientului cu cea a unei persoane de aceeasi varsta, pentru a aprecia gradul piederii osoase. Un scor Z negativ inseamna ca pacientul prezinta oase fragile, un scor pozitiv inseamna ca pacientul se incadreaza in limite normale.
Daca scorul Z este mai mic decat a unor persoane de aceeasi varsta, poate fi un semnal de avertizare, ca ceva din punct de vedere medical de intampla. Este posibil sa nu existe afectare osoasa. Poate exista doar o lipsa de vitamina D.

Sensibilitatea metodelor de testare

Ca si alte teste, metoda DEXA nu este un test perfect. Poate prezice riscul aparitiei unei fracturi si poate ghida tipul tratamentului sau schimbarea stilului de viata, insa nu are sensibilitate de 100%. Templeton afirma ca noile cercetari au demonstrat ca arhitectura osoasa - modul in care oasele sunt asezate unele fata de altele - joaca de asemenea un rol important in predictia fracturilor.
"O mare parte dintre femeile care au fracturi osoase, nu prezinta osteoporoza conform rezultatelor furnizate prin metoda DEXA, afirma Templeton. Cercetarile au demonstrat ca in aceasta situatie arhitectura osoasa ar putea juca un rol important, insa acest lucru nu poate fi inca studiat.
Rezultatele nu prezinta aceeasi acuratete in cazul in care pacientul este prea mic sau prea inalt, asadar testul poate subestima sau supraestima in functie de variatiile staturale.

Utilizarea rezultatelor testelor

In functie de rezultatele testelor, medicul specialist poate face diverse recomandari, de la prescrierea unei medicatii ce mentine sau construieste aparatul osos, la sublinierea importantei efectuarii de exercitii fizice regulate si asigurarii unei cantitati adecvate de calciu si vitamina D.
Repetarea testului se va face in functie de rezultatele acestuia, insa opiniile sunt diferite. "In cazul in care sistemul osos este pastrat, se recomanda efectuarea testarii la fiecare cinci ani", afirma Cosman. "Daca se afla in limite medii, se va repeta odata la doi ani." In cazul unei depletii severe a masei osoase si daca pacienta face tratament, repetarea se va face in fiecare an.

Concluzie

Cercetatorii studiaza o metoda prin care predictia unei fracturi sa fie mult mai precisa, afirma Cosman. Este foarte important sa-i spui unei femei care va fi riscul de fractura in urmatoarea perioada, de exemplu: riscul tau de fractura este de 10% in urmatorii 10 ani, "acest lucru va ajuta oamenii sa cantareasca altfel lucrurile".


Citeste si despre:

Informatii importante despre medicamentele antiacide Osteoporoza Semnele care va anunta ca suferiti de osteoporoza Investigatii medicale ale sistemului osos si articular Poliartrita favorizeaza aparitia osteoporozei, sau…invers ? Acizii grasi omega 3 Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Aparate auditive vivante Artrita reumatoida Sanatatea femeii dupa 40 de ani Hiperparatiroidismul Sindromul nefrotic Sindromul premenstrual Testul de stres la efort
Cere sfatul medicului ×