Analgezic

Substanta capabila sa suprime sau sa atenueze durerea prin actiune centrala. Medicament destinat suprimarii sau atenuarii durerii.

Utilizari - analgezicele sunt fie periferice, actionand la locul durerii, fie centrale, actionand asupra sistemului nervos central (maduva spinarii, creier).
Analgezicele periferice, intre care unele sunt eficace si impotriva febrei, sunt reprezentate, in principal, de paracetamol si de aspirina. Analgezicele centrale sunt, in general, derivati de morfina.
Analgezicele sunt prescrise adesea in completarea tratamentului privind cauza durerii. Ele sunt asociate uneori unor medicamente mai specifice simptomelor (antispastice, antiinflamatoare, antimigrenoase etc.), care pot chiar sa le inlocuiasca in mod avantajos. In caz de durere intensa si rebela, prescriptiile se fac in ordinea crescanda a toxicitatii: paracetamol, apoi alte analgezice periferice, apoi morfinice minore si la sfarsit morfinicele majore.
Administrarea poate fi orala, rectala, intramusculara, intravenoasa sau locala (prin cateter).

Efecte nedorite - Foarte numeroase si uneori grave, ele sunt specifice fiecarui tip de produs si sunt favorizate de automedicatie. Analgezicele centrale trebuie sa constituie obiectul unei prescriptii medicale.

Sinonim: antalgic.

Citeste si despre:

Anestezia, sedarea si analgezia Antibiotice si analgezice naturale Artrita reumatoida si viata sexuala Hidrocodona Paracetamol Fentanil Cafeina Gripa la copii Antibioticele in sarcina Opiu