Raze x sau radiatii x

Unde electromagnetice care nu apartin spectrului vizibil, a caror lungime de unda este de ordinul de marime al angstromului (A), utilizate in medicina pentru proprietatile lor de patrundere prin materia vie si pentru proprietatile lor terapeutice.

Utilizare in scop diagnostic - Aplicatiile medicale ale razelor X sunt de domeniul radiologiei conventionale si al tomodensitometriei (scaner cu raze X); ele au drept scop vizualizarea organelor.

Utilizare terapeutica - radiatiile x mai sunt utilizate in radioterapia externa, dar, capacitatea lor de ionizare fiind redusa, sunt preferate radiatii mai energetice, ca radiatii y, care utilizeaza cobaltoterapia.

Citeste si despre:

Protejati-va ochii de radiatiile solare Soarele, prieten sau dusman: cancerul de piele Colita provocata de radiatii Lucruri pe care trebuie sa le stiti despre radiatiile x sau raze x Cand trebuie sa faci o ecografie mamara sau o mamografie Efectele radiatiilor UV asupra sanatatii organismului Petele de varsta sau lentigo solar: cauze, simptome si tratament Protejarea vederii – impactul razelor UV asupra ochilor Boala radiatiilor Sezonul cald si importanta protectiei impotriva radiatiilor UV