Chlamydia trachomatis - Boala cu transmitere sexuala

Publicat: 10 Noiembrie 2005
Consultant: Dr. Romina Dinulescu
Medic primar obstetrica-ginecologie
Clinica: Clinica Gral Baneasa

Generalitati


Chlamydia este o bacterie cu transmitere sexuala ce infecteaza barbatii, femeile si copii. Aproximativ 4 milioane de americani se infecteaza anual, facand din aceasta boala una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala (BTS) in Statele Unite.

Simptome

Simptomele pot fi minime sau severe si de obicei se instaleaza dupa o perioada cuprinsa intre o saptamana si o luna de la contactul cu o persoana bolnava. Netratata, Chlamydia poate popula tractul genital pe o perioada foarte lunga: luni sau ani, fiind asimptomatica. Putem incadra simptomele astfel:

Barbati

Femei
Senzatie de arsura la urinare
Secretii vaginale
Secretie albicoasa sau galbuie de la nivelul penisului Senzatie de arsura la urinare

Inrosire si edematiere in jurul orificiului uretral
Sangerari intre perioadele menstruale

Durere si inflamarea testiculelor

Durere in etajul abdominal inferior si febra

Mod de transmitere

Infectia se transmite de cele mai mult ori in timpul contactului vaginal sau anal.

In plus, femeile insarcinate infectate pot transmite boala copilului in timpul nasterii.

Diagnostic

Diagnosticul se pune pe materialul de cultura prelevat de la nivelul cervixului, la femei si penisului, la barbati.

Pentru aceasta este folosit un betisor cu vata, care este ulterior trimis la laborator pentru analize. Rezultatul este obtinut in aproximativ o saptamana. Acest test nu este dureros si poate fi efectuat si in absenta simptomelor.

Tratament

Infectia cu Chlamydia este o boala curabila daca se intervine prompt si rapid. Medicamentele antibiotice sunt utilizate in acest caz.

Pentru a se asigura succesul terapiei, tratamentul trebuie urmat intocmai, conform indicatiilor medicale. Din nefericire, tratamentul antibiotic nu va putea inversa complicatiile deja instituite.

Complicatii

Chiar daca simptomatologia nu este prezenta, infectiile cu Chlamydia pot genera probleme grave de sanatate. Daca nu este tratata, infectia cu Chlamydia pote determina:

La adulti:

- Leziuni permanente la nivelul organelor reproductive, generind durere cronica si infertilitate;

- Sterilitate (imposibilitatea de a avea copii);

- Sarcini ectopice sau tubare - o complicatie severa ce se poate solda cu decesul mamei;

- Sarcina prematura sau travaliu prematur;

- Artrita - inflamatie dureroasa la nivelul articulatiei.

La copii:

- Infectii la nivelul ochiului, urechii si plamanului.

Profilaxie

Liniile ce trebuie urmate sunt aceleasi pentru toate BTS-urile:

Cea mai buna metoda de aparare este abstinenta sau contactul sexual cu un partener unic neinfectat si care nu are alte contacte sexuale.

Protejarea in timpul actului sexual. Prezervativele sunt cea mai buna cale de protectie daca sunt folosite in mod corect de la inceput pana la sfarsit. Spray-urile si gelurile spermicide precum si diafragmele sunt mai putin eficiente decat prezervativele si ar trebui folosite impreuna cu acestea si nu in locul lor.

Daca presupuneti ca ati fost expus la o infectie cu Chlamydia, prezentati-va imediat la doctor. Asigurati-va ca se trateaza si partenerul dvs. Se recomanda evitarea contactului sexual pana la vindecarea infectiei. In caz contrar, pot aparea reinfectii. De asemenea, toti partenerii celor infectati cu Chlamydia ar trebui sa se trateze.

Pentru a se verifica eficacitatea tratamentului, o noua cultura va fi efectuata dupa 3-6 saptamani de la terminarea acestuia. Acest lucru este foarte important pentru a fi sigur(a) de vindecarea infectiei.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Donna Medical Center
Tel: 0219732
Bucuresti, Clinica Traian - Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre...

Medici

- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732
- Donna Medical Center
Bucuresti, 0219732

Citeste si despre:

Boli cu transmitere sexuala Boli cu transmitere sexuala (sifilisul, gonoreea, chlamydia, scabia, SIDA) Infectia cu Chlamydia trachomatis Sarcina si bolile cu transmitere sexuala Melasma – cea mai raspandita afectiune a pielii post sezon cald Nu ignora hipertensiunea arteriala, chiar daca ai 30 de ani Tratamentul cu PRP si aerocrioterapie in condropatii Boala Nicolas Favre sau limfogranulomatoza inghinala Boala inflamatorie pelvina si infertilitatea 6 lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre Chlamydia Vulvovaginita cu Chlamydia Afectiuni care pun in pericol fertilitatea