Prima menstruatie - Menarha

Actualizat: 10 Decembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Prima menstruatie este denumita medical menarha.

De obicei, debutul menstruatiei este in jurul varstei de 12 ani, desi poate debuta si la varsta de 9 ani.

Menarha este semnul dezvoltarii si a devenirii femeie. Odata cu menarha, se petrec si alte modificari in organismul uman. Se dezvolta sanii, parul pubian si axilar, iar soldurile se latesc.

Menarha semnifica faptul ca, in cazul contactului sexual, poate aparea o sarcina.

Este posibila o sarcina in cazul contactului sexual cu o luna inaintea debutului menarhei.

Prima menstruatie

In zilele de dinainte de menstruatie, pot aparea sensibilitatea abdominala, agitatia si tensiuni emotionale.

Apare retentia lichidiana si balonarea.

Crampele abdominale, durerile lombare sau la nivelul membrelor inferioare pot dura de la cateva ore la zile. Pot aparea sensibilitatea la nivelul sanilor si acneea.

La debutul menstruatiei, se remarca o pata de sange pe lenjerie sau atunci cand se urineaza.

Fluxul de sange este scazut initial pentru a creste in cantitate ulterior, cu reducerea lui spre sfarsitul perioadei menstruale.

Culoarea sangelui poate fi maronie la inceput, pentru ca mai apoi sa devina rosu aprins.

Menstruatia dureaza intre 3 si 7 zile in fiecare luna.

Se recomanda consultarea mamei, a medicului de familie sau a oricarei femei asupra tampoanelor sau altor produse de acest gen care pot fi folosite.

Tampoanele intravaginale se introduc in vagin si sunt folositoare in cazul inotului sau altor activitati fizice. Tampoanele externe sunt adezive si se ataseaza pe lenjeria intima.

Aceste produse se inlocuiesc cu regularitate.

Menstruatia nu impiedica efectuarea activitatilor zilnice.


In cazul crampelor din timpul menstruatiei, se recomanda exercitii fizice regulate, aplicarea de sticle calde pe abdomen, baile calde si medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofen, ketoprofen sau naproxen.

Nu se recomanda aspirina inainte de varsta de 20 de ani. Aspirina creste riscul pentru sindromul Reye, o boala care afecteaza creierul si ficatul.

In cazul in care acestea sunt ineficiente, se recomanda consultarea medicului de familie pentru prescrierea unor medicamente antialgice.

Ciclul menstrual

Menstruatia reprezinta o parte a ciclului menstrual, care este perioada dintre prima zi de sangerare menstruala si prima zi a urmatoarei sangerari menstruale.

Un ciclu menstrual normal dureaza de la 21 de zile pana la 35 de zile, cel mai frecvent fiind intre 25-30 de zile.

In primii 1-2 ani, ciclul menstrual poate fi neregulat si uneori poate lipsi menstruatia. In cazul fetelor cu greutate sub normal datorita dietelor si exercitiilor fizice, stresului sau cu greutate peste normal, sangerarile menstruale sunt greu de prezis.

Ciclurile menstruale fac posibila aparitia unei sarcini. In jurul mijlocului ciclului menstrual femeile ovuleaza, ceea ce consta in eliminarea de catre unul dintre ovare a unui ovul (ou). In timpul ovulatiei, poate aparea o secretie vaginala sau o pata de sange pe lenjeria intima.

Riscul pentru a ramane insarcinata este mai mare in ziua ovulatiei si in cele 5 zile de dinaintea ei, dar este foarte greu de prezis ziua exacta a ovulatiei.

Daca sunt contacte sexuale in aceste zile, spermatozoizii pot fertiliza ovulul.

Odata ce ovulul este fertilizat, acesta se ataseaza de uter, un organ in forma de para localizat in abdomenul inferior, in pelvis.

Uterul este acoperit de o mucoasa care se comporta ca "un cuib" pentru ovulul fertilizat.

In cazul in care ovulul nu este fertilizat, mucoasa uterina se descuameaza si este eliminata odata cu sangele menstrual, aceasta inlocuire de tesut facand parte din ciclul menstrual.

Se recomanda tinerea unui jurnal al menstruatiilor, in care sa se noteze data in care incepe menstruatia, in fiecare luna.

Acest jurnal poate fi de ajutor in prezicerea debutului urmatoarei menstruatii.

Sarcina

Trebuie retinut ca momentul ovulatiei este diferit de la femeie la femeie, in special in cazul femeilor la care menstuatia nu debuteaza in aceasi perioada a lunii.

O femeie poate ramane insarcinata in orice moment, avand in vedere aceste lucruri.

Nu se recomanda sfatuirea doar cu prietenii asupra posibilitatilor de a ramane insarcinata si perioadele in care se poate intampla acest lucru.

Trebuie discutat cu medicul de familie, o asistenta specialista sau medicul ginecolog asupra metodelor de prevenire a unei sarcini nedorite sau a bolilor cu transmitere sexuala.

Mituri si adevaruri despre sex si sarcina

Mituri

- poti ramane insarcinata la primul contact sexual!

- nu poti ramane insarcinata daca esti foarte tanara!

- nu poti ramane insarcinata daca contactul sexual are loc in picioare!

- nu poti ramane insarcinata daca contactul sexual are loc in timpul menstruatiei!

- nu poti ramane insarcinata daca actul sexual se desfasoara intr-o cada cu apa fierbinte!


Adevaruri

- a ramane insarcinata nu are nici o legatura cu numarul de contacte sexuale. Daca contactul sexual are loc in zilele din preajma ovulatiei, poate aparea o sarcina;

- odata cu aparitia menarhei, poate aparea o sarcina chiar daca organismul nu este suficient de matur pentru a suporta stresul graviditatii.

Au fost inregistrate cazuri de sarcini la fetite de 10 sau 11 ani. Sarcina poate aparea si in luna de dinaintea primei menstruatii;

- pozitia in care are loc actul sexual nu are nici o legatura cu riscul de a ramane insarcinata. Spermatozoidul poate fertiliza ovulul in orice pozitie a corpului;

- desi sansa de a ramane insarcinata in aceasta perioada a lunii este mai mica, in cazul ciclurilor menstruale mai scurte de 28 de zile poate aparea o sarcina daca actul sexual are loc spre sfarsitul sangerarii menstruale;

- in cazul unui contact sexual neprotejat, poate aparea o sarcina indiferent de locul si temperatura unde se petrece.


Citeste si despre:

Tulburari ale ciclului menstrual Pubertatea precoce Ingrijorari legate de pubertatea precoce Crampele menstruale Pubertatea la persoanele de sex feminin Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'? Indicatia tratamentului cu pilula contraceptiva Cancerul de san: Prevenirea - Informarea pacientului Screeningul cancerului de san – Informarea pacientului Ciclul menstrual normal Migrena juvenila