Aspectul pielii: 10 indicii despre sanatate

Actualizat: 08 Februarie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Daca pielea ar fi doar un invelis al corpului, n-ar fi atat de importanta. Dar ea este un organ care protejeaza organismul impotriva invaziei bacteriilor, regleaza temperatura corpului si preia informatii din mediul exterior legate de senzatia de cald, rece, durere si presiune.

Uneori, cand exista un dezechilibru intern, au loc unele modificari si la nivelul pielii. De exemplu, diabetul este, in general, o boala care nu se manifesta intr-un mod evident, dar persoana care sufera de aceasta afectiune poate avea modificari distincte la nivelul pielii.

Pielea de culoare galbena, palmele si talpile de culoare portocalie

Ce inseamna: Coloratia galbena-portocalie a pielii sau carotenodermia poate fi rezultatul unei productii scazute de hormoni ai glandei tiroide (hipotiroidism) care determina niveluri crescute de betacaroten in sange.
Betacarotenul este un antioxidant, intalnit in compozita fructelor si legumelor, care in mod normal este prelucrat de tiroida. Atunci cand exista disfunctii ale tiroidei, glanda nu poate metaboliza in timp util vitaminele si are loc o acumulare excesiva de betacaroten. Aceasta culoare a pielii mai poate fi determinata si de concentratia crescuta de betacaroten ca urmare a dietei bogate in morcovi, suc de morcovi si cartofi dulci.

Mai multe indicii: Pielea bolnavilor de hipotiroidism tinde sa fie uscata si rece, uneori mai degraba palida decat galbuie. Senzatia de oboseala, lentoare, slabiciune, crestere inexplicabila in greutate. De obicei, cel mai des, femeile de peste 50 de ani dezvolta hipotiroidism.

Ce este de facut: Carotenodermia provocata de dieta dezechilibrata nu este grava si se amelioreaza de la sine atunci cand se consuma o gama cat mai diversa de alimente. Totusi, hipotiroidismul este o afectiune care poate avea complicatii serioase, inclusiv probleme cardiovasculare. Eventualele simptome cardiace la care se adauga modificarile la nivelul pielii si oboseala, justifica programarea la consultul medical.

Urticaria, alergia solara sau eruptii ale pielii ca urmare a expunerii la soare

Ce inseamna: La modul real, alergia la soare este destul de rara (desi sistemul imunitar al oricarui om poate avea acest tip de raspus). Mai probabila este situatia in care o persoana foloseste medicamente fotosensibilizatoare si isi expune pielea la lumina solara, fapt ce determina aparitia eruptiilor insotite de macarimi asemanatoare cu urticaria sau eczemele. Substanta chimica din medicamente provoaca modificari care cresc sensibilitatea persoanei la lumina.

Mai multe indicii: Eruptia cutanata se limiteaza doar la zonele expuse la soare, inclusiv antebrate, gat si uneori, fata. Zona afectata poate determina senzatie de arsura. Nu conteaza daca o persoana are pielea de culoare alba sau neagra, oricine poate prezenta fotoreactii. Medicamentele cel mai des incriminate de aceste manifestari sunt diureticele tiazidice (saluredice), care fac parte, deseori din tratamentul de prima intentie pentru hipertensiune. Alte medicamente care pot produce aceste efecte includ antihistaminicele, tetraciclina, medicamentele antiacneice, antidepresivele triciclice. Exista posibilitatea ca doua persoane diferite sa nu reactioneze la fel, la acelasi medicament. De asemenea, manifestarile pot sa apara in diverse momente, iar simptomele pot avea grade distincte de intensitate.

Ce este de facut: Trebuie verificate prospectele medicamentelor utilizate. Se vor cauta fraze de genul: "Medicamentul poate cauza fotosensibilitate chimica". Se va utiliza o crema de protectie solara cu un factor ridicat sau o crema cu ecran solar total, imbracamintea va acoperi intreaga piele, se vor purta ochelari de soare iar expunerea la razele ultraviolete va fi limitata. De asemenea, pacientul poate solicita medicului un inlocuitor pentru medicament, pentru a preveni eruptiile ulterioare.

Linii inchise la culoare de-a lungul palmelor

Ce inseamna: Probabil ca un expert in chiromantie ar avea propria sa interpretare, dar un medic specialist va stii ca inchiderea la culoare a cutelor din palme sau talpi este un simptom de insuficienta suprarenala (boala Addison), o tulburare endocrina.

Mai multe indicii: Hiperpigmentarea ar mai putea fi vizibila si in jurul cutelor pielii, a cicatricilor, buzelor si a punctelor de presiune (din zona genunchilor, articulatiilor). Bolnavii au tensiunea arteriala scazuta, iar nivelul scazut de sare poate creste apetitul pentru alimente sarate. Boala afecteaza in egala masura, atat barbatii cat si femeile, dar este intalnita mai ales la persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani.

Ce se poate face: Este important sa se mentioneze debutul acestui simptom vizibil, medicului. Modificarile la nivelul pielii pot fi primele simptome inainte de aparitia crizelor (varsaturi, deshidratare, pierderea constientei, durere acuta localizata in abdomen, picioare sau spate). Masurarea valorilor cortizolului (produs de glanda suprarenala) prin intermediul analizelor de laborator poate confirma sau infirma diagnosticul.

Vene mari, albastre de-a lungul picioarelor

Ce inseamna: Unele dintre vene nu mai functioneaza corect, atunci cand au acest aspect. Boala varicoasa a membrelor inferioare, poate cauza doar neplaceri de ordin estetic, dar in anumite cazuri poate provoca dureri, crampe si poate face dificil mersul pe jos. Venele contin valve care se deschid intr-un singur sens, pentru ca circulatia sangelui sa urmeze un traseu corect. Cand exista disfunctionalitati la nivelul acestora, sangele curge in sensul opus si se acumuleaza intr-o singura portiune.

Mai multe indicii: Varicele pot fi asemanate cu o panza de paianjen. Unele sunt mai mari, inchise si au aspect rasucit. Jumatate din persoanele cu varsta de peste 50 de ani au vene varicoase, in mod special femeile. Acestea apar prima data, mai ales in timpul sarcinii.

Ce este de facut: Se vor face exercitii fizice, se vor purta ciorapi medicinali speciali si se vor evita pozitiile care preseaza pielea (cum ar fi pozitia picior peste picior, atunci cand o persoana este asezata). Toate acestea pot contribui la diminuarea disconfortului dar nu vor face varicele sa dispara. Nu toate tulburarile venoase cauzeaza probleme sau simptome neplacute. Cu toate acestea, in cazul in care venele sunt dureroase, fierbinti sau sensibile la atingere, trebuie anuntat medicul. Insuficienta venoasa severa poate duce la formarea unor cheaguri periculoase de sange. Tratamentele de succes includ scleroterapia (injectarea unei solutii care are rolul de a bloca/inchide vena), dar si interventiile chirurgicale - optiuni prin care picioarele pot fi infrumusetate, lipsite de aspectul neplacut determinat de venele varicoase.

Pete maronii pe gambe - pete tibiale

Ce inseamna: O persoana se poate rani, deseori, in partea din fata (anterioara) a gambelor. In cazul bolnavii cu diabet zaharat, lezarea capilarelor si micilor vase de sange va determina sangerarea excesiva a acestora, si apoi modificarea culorii pielii (maro). Simptomul se numeste dermopatie diabetica si este destul de des intalnit.

Mai multe indicii: Petele maronii pot fi aspre, solzoase (fara sa se descuameze) de forma ovala sau rotunda. Nu sunt dureroase. Printre modificarile pielii caracteristice diabeticilor ar fi: diminuarea senzatiilor dar si scaderea temperaturii locale. Aceste simptome fac dificile descoperirea leziunilor de pe membrele inferioare. Netratate, acestea se pot infecta.

Ce este de facut: Dermopatia diabetica nu pune in pericol sanatatea unei persoane. Daca o persoana nu a fost inca diagnosticata cu diabet dar prezinta aceste semne, trebuie totusi sa faca investigatii pentru depistarea bolii, mai ales daca are si alte semne intalnite in cadrul acestei afectiuni: urinare excesiva, sete, oboseala, tulburari de vedere.

Eruptii sau iritatii cutanate persistente, pruriginoase

Ce inseamna: Dermatita herpetiforma este caracterizata de prezenta unor cruste mici, vezicule pruriginoase care apar in mod repetat in zona antebratelor (in apropiere de coate), genunchi, fese, spate sau fata si scalp. Acestea sunt semne distinctive ale alergiei la gluten sau boala celiaca. Unul din patru oameni sufera de aceasta boala.

Mai multe indicii: Eruptia cutanata determina senzatia de mancarime si arsura atat de intensa incat bolnavul se poate controla cu greutate. Persoanele cu dermatita herpetiforma nu au si simptomele grave digestive ale bolii, dar prezinta si acestea intoleranta la gluten. Cei care sufera cel mai des de aceasta boala sunt persoane cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani, care traiesc in partea de nord a Europei.

Ce este de facut: Medicul dermatolog va fi vizitat cu regularitate, pentru a se stabili cu exactitate diagnosticul si pentru a se exclude si alte cauze ale manifestarilor. Se vor face in acest scop analize de sange si biopsie de tesut de la nivelul intestinului subtire. Atata timp cat glutenul va lipsi din dieta, simptomele nu se vor declansa (trebuie sa se evite bauturile alcoolice, alimentele care contin grau, orz, secara si ovaz). Exista tratament medicamentos care poate tine eruptiile cutanate sub control.

Pete vinetii - purpura sau petele vasculare

Ce inseamna: Desi nu sunt vanatai, petele vinetii pot avea mai multe cauze care pot varia de la diverse afectiuni circulatorii la scorbut (deficit de vitamina C). La adultii cu varsta peste 65 de ani, principala cauza este pielea subtire si sensibila la arsuri solare si rani, dar si fragilitatea vaselor de sange. In aceasta situatie poate fi vorba despre purpura senila. Utilizarea in exces a aspirinei, antiinflamatoarelor nesteroidiene, a vitaminei E sau a ginko biloba pe care adultii le iau de multe ori pentru stimularea memoriei pot agrava boala. De asemenea, o influenta semnificativa o au si medicamentele pentru subtierea sangelui (alcoolul etilic si steroizii).

Mai multe indicii: O vanataie clasica tinde sa se inchida la culoare sau sa se albastreasca dupa traumatism. Purpura nu este provocata de vreo trauma, pielea se coloreaza in rosu purpuriu si persista mai mult decat o vanataie inainte sa dispara sau sa capete nuanta maronie. Petele nu-si pierd culoarea atunci cand sunt apasate. De asemenea, purpura poate fi insotita de pete foarte mici, punctiforme, de culoare violet, numite petesii. Indiferent de marimea petelor vinetii, acestea sunt cel mai des localizate pe suprafata antebratelor, picioarelor, spatelui si mainilor.

Ce este de facut: Petele intinse sau persistente trebuie intotdeauna evaluate de medic. Medicul trebuie sa solicite investigatii pentru a se elimina alte cauze care ar putea sta a baza aparitiei acestora (de exemplu, o tulburare de sange).

Mancarime intensa fara eruptie cutanata

Ce inseamna: Senzatia de mancarime persistenta in acelasi loc, poate avea mai multe cauze, dar atunci cand nu exista nici o modificare vizibila la nivelul pielii, poate fi vorba despre prurit, unul dintre primele simptome de limfom (cancer al sistemului limfatic). De fapt, este cunoscuta si sub denumirea de mancarime Hodgkin (cele doua tipuri principale de limfom fiind boala Hodgkin si limfomul non-Hodgkin).

Mai multe indicii: Mancarimea este mai intensa decat cea provocata in mod obisnuit de pielea uscata. Aceasta poate fi localizata cel mai des la nivelul picioarelor. Mai rar, este insotita de roseata si inflamatie. Un alt simptom frecvent al bolii (atat Hodgin cat si a limfomului non-Hodgin) este umflarea ganglionilor limfatici de la nivelul gatului axilei, clavicula sau zona inghinala. Totusi nu trebuie generalizat: ganglionii limfatici se pot inflama si din cauza unor infectii comune.

Ce este de facut:
Medicul va fi instiintat de mancarimile persistente si intense.

Paloare asociata cu o culoare albastruie a unghiilor

Ce inseamna: Ar putea fi vorba despre o anemie severa, tulburare de coagulare. Anemia poate fi rezultatul deficitului de fier, pierderilor de sange ca urmare a unor boli cronice intestinale nedepistate sau chiar ulcer, printre altele. Anemia cu deficit de fier este cel mai des intalnita la persoanele de peste 70 de ani care nu mai consuma zilnic valorile nutritive adecvate sau datorita depresiei sau a altor probleme de sanatate, nu pot manca normal.

Mai multe indicii:
Spre deosebire de cei care au doar un ten palid, paloarea cauzata de anemie, de obicei, afecteaza tesuturile care sunt in mod normal de culoare rosie: buzele, gingiile, etc. De asemenea, se modifica si culoarea unghiilor, fiind de culoare albastruie. Alte simptome includ: ameteli, dureri de cap, respiratie scurtata.

Ce este de facut:
Se va consulta medicul. De obicei, in urma confirmarii diagnosticului, in functie de rezultatul analizelor medicale se vor recomanda suplimente alimentare, dar si alimente bogate care contin fier, care vor fi administrate in asociatie cu vitamina C (suc de portocale), cea mai buna pentru absorbtia fierului.

Mancarimi insotite de o eruptie situata pe o singura parte a fetei sau a corpului

Ce inseamna: Este vorba despre o boala, adesea dureroasa (herpes zoster sau zona zoster). Herpesul zoster este cauzat de acelasi virus care declanseaza varicela. La 8 din 10 oameni care au manifestat varicela, virusul ramane cantonat la nivelul nervilor. Stresul, infectiile, anumite medicamente (cum ar fi cele utilizate in chimioterapie sau dupa transplant), un sistem imunitar slabit, pot reactiva, peste ani, acest virus care produce zona zoster.

Mai multe indicii: Eruptiile cutanate caracteristice bolii sunt precedate de senzatie de arsura si sensibilitate la atingere (in rare cazuri, boala nu implica durere). Manifestarile sunt sub forma unor mici pustule, rosii, proeminente, care apar pe o singura zona a corpului. Dupa cateva zile de la aparitie, acestea se transforma in pustule pline cu lichid, care vor fi acoperite de cruste in 7-10 zile.



Ce este de facut:
Se va consulta medicul imediat ce apare senzatia de durere. Medicatia antivirala instituita in termen de 72 de ore de la aparita eruptiei cutanate poate reduce severitatea bolii si scade sansele de a dezvolta complicatii de genul nevralgiei postherpetice. Complicatiile presupun dureri acute care pot persista saptamani, luni sau chiar ani. Desi oricine poate dezvolta zona zoster, sunt predispusi la aceasta boala mai ales oamenii cu varsta de peste 70 de ani. Pentru a preveni aceasta boala, adultii de peste 60 de ani ar trebui sa solicite medicului de familie informatii despre vaccinarea impotriva herpes zoster.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Ce spun mainile despre sanatatea unei persoane Ce spun unghiile despre sanatatea organismului? Despre sanatatea pielii si dermatomicoze Ce dezvaluie unghiile despre sanatate Ce aspecte arata limba despre sanatatea intregului corp? Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Ce aspecte despre sanatate arata cosurile? 14 lucruri pe care ochii le dezvaluie despre sanatatea ta Greselile legate de sanatate ale femeilor Semne care indica ca dieta de slabire nu este sanatoasa Pielea uscata