Acest articol ne vorbeste despre riscurile expunerii la tetraciclina la femeile insarcinate. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului specialist.
Ce este tetraciclina?
Tetraciclina este un antibiotic folosit pentru tratarea unor afectiuni de tipul acneei si a infectiilor respiratorii. Apartine unui grup de antibiotice ce include minociclina, oxitetraciclina, doxiciclina si alte antibiotice inrudite. In general, problemele discutate in acest articol se refera la tetraciclina si aceste antibiotice. In general tetraciclina se administreaza pe cale orala.
Iau tetraciclina in timpul primului trimestru de sarcina. Exista riscuri de defecte congenitale?
Cercetatorii au studiat efectele tetraciclinei asupra femeilor insarcinate, care au luat antibioticul in primul trimestru de sarcina (primele 12 saptamani), perioada in care se formeaza toate organele. Aceste studii nu au aratat cresterea riscului de defecte congenitale in cazul in care se administreaza anibioticul in primul trimestru de sarcina.
Ar putea exista un risc minor de defecte congenitale ca hernia inghinala, dar cazurile raportate sunt prea putine pentru a fi luate in considerare. Femeile insarcinate ar trebui sa consulte medicul specialist in legatura cu administrarea oricarui antibiotic in timpul sarcinii.
Exista vreun risc in cazul in care iau tetraciclina in orice moment al sarcinii?
Da. In cazul in care se administreaza tetraciclina dupa cea de-a patra luna de sarcina, exista riscul de colorare a dintilor copilului. Tulburarile de coloratie ale dintilor se datoreaza calcificarii dintilor, care incepe dupa patru luni. Aceasta problema pare a fi doar una cosmetica si nu pare sa afecteze dezvoltarea normala a dintilor. Nu se cunoaste procentul de copii care sufera de colorare a dintilor. Din acest motiv, folosirea tetraciclinei ar trebui evitata dupa a patra luna de sarcina, cu exceptia cazurilor care necesita neaparat tratament cu acest antibiotic.
Am auzit ca tetraciclina afecteaza de asemenea dezvoltarea sistemului osos, pe langa cea a dintilor. Este adevarat?
Tetraciclina afecteaza calcificarea oaselor si dintilor si se pare ca diminueaza cresterea anumitor oase in timp ce copilul este expus la medicatie. Cu toate acestea, in timp ce coloratia dintilor este permanenta, cresterea oaselor isi revine la normal dupa incetarea expunerii.
Sunt insarcinata in 14 saptamani si iau tetraciclina. In cazul in care nu o mai administrez in acest moment, in cat timp este eliminata din organism?
Dureaza mai putin de 5 zile pana la eliminarea tetraciclinei din organism. In cazul in care se stopeaza administrarea medicatiei, copilul nu va mai fi expus la medicatie abia dupa o saptamana. Pentru a intrerupe orice medicatie, se recomanda consultul medicului specialist.
Dar daca imi administrez un medicament din aceeasi grupa ca minociclina, oxitetraciclina sau doxiciclina, ar putea exista risc pentru nou-nascut?
Da, aceste antibiotice fac parte din aceeasi grupa si ar putea avea aceeleasi efecte asupra procesului de osificare a oaselor si dintilor, in cazul in care sunt administrate in trimestrul al doilea si al treilea de sarcina. Acestea sunt rezultatele unor studii efectuate pe copii cu coloratii ale dintilor dupa expuneri similare, de aceea se recomanda precautii in folosirea acestor antibiotice.
Sunt insarcinata si fac frecvent infectii ale cailor respiratorii superioare pentru care medicul curant imi prescrie tetraciclina. In cazul in care voi face acest tip de infectii si dupa primul trimestru de sarcina ce ar trebui sa fac?
Se recomanda consultul medicului specialist pentru a recomanda alt tip de medicatie in eventualitatea unei infectii.
Alaptez la san si ma gandesc sa iau tetraciclina. Ar putea avea vreun efect advers asupra copilului acest lucru?
Dezvoltarea sistemului osos si al dintilor la copil se realizeaza pana la varsta de un an. De aceea, in cazul in care copilul este expus la tetraciclina prin laptele matern, teoretic ar putea aparea colorarea dintilor si intarziere in cresterea oaselor. Cu toate acestea, deoarece in laptele matern se secreta numai mici cantitati de antibiotic, nu au fost raportate astfel de probleme la copiii alaptati la san.
Academia Americana de Pediatrie a clasificat tetraciclina in grupul de antibiotice acceptate a se administra mamelor care alapteaza la san. De asemenea, atunci cand antibioticul este administrat numai timp de sapte pana la zece zile, riscurile asupra fatului sunt scazute. Se recomanda folosirea altor tipuri de antibiotice pentru tratamente de lunga durata.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.