Venele varicoase (Scleroterapia)

Actualizat: 28 Ianuarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Laura Ghita
Consultant medical:

Dr. Laura Ghita
Medic specialist Chirurgie Generala

Fortius Medical

Timp de foarte multe decenii, scleroterapia a fost folosita pentru tratarea venelor varicoase si a celor in forma de panza de paianjen. Aceasta procedura implica injectarea unei solutii (de obicei solutie salina) direct la nivelul venelor. Acest lucru determina coagularea sangelui la nivelul venei. Ulterior se va forma tesut cicatricial la nivelul venelor, determinand sclerozarea venelor.

Venele varicoase sunt vene mari, vizibile, tumefiate, care au un traiect sinuos. Venele in foma de paianjen sunt niste vase foarte subtiri, de culoare rosie, purpurie sau albastruie, care de asemenea au un traiect sinuos.

Venele in forma de paianjen sunt mai usor vizibile si sunt situate numai sub piele. Atat venele varicoase cat si cele in forma de paianjen apar cel mai frecvent la nivelul membrelor inferioare.

Scleroterapia este considerata o procedura sigura si eficienta. Pana la 80% dintre venele injectate pot fi eliminate prin scleroterapie. In cazul venelor mai largi, exista o serie de proceduri de stripping (smulgere a venelor), care pot fi aplicate. In cazul venelor subtiri, terapia laser este una eficienta.

Procedura: se foloseste un ac foarte fin pentru injectarea solutiei saline. In timpul injectarii, poate aparea o senzatie de disconfort mediu si crampe musculare timp de un minut sau doua.

Numarul venelor injectate intr-o singura sedinta variaza, in functie de marimea si localizarea venelor. In functie de numarul venelor ce necesita terapie, procedura poate dura pana la 30 de minute.

Efecte adverse frecvente: senzatia de mancarime poate persista una pana la doua ore dupa procedura. Poate aparea reactie inflamatorie la nivelul locului de injectie. Aceasta trebuie sa dispara in cateva zile. Echimozele pot persista cateva zile sau saptamani.

Unele persoane pot face o reactie alergica la agentul sclerozant folosit, dar aceasta este usoara. Pacientii alergici trebuie sa comunice medicului specialist existenta unor alergii in antecedente.

Complicatii: in cazuri rare, poate aparea inflamatie la nivelul regiunii inghinale sau poate aparea tumefierea brusca a membrului inferior, uneori pot aparea ulceratii la nivelul locului de injectie. In acest caz, se recomanda informarea imediata a medicului specialist.

Recuperare: dupa tratament, pacientul nu necesita spitalizare, el isi poate relua activitatea obisnuita. Se recomanda mersul pe jos. Se vor purta niste ciorapi de sustinere pentru a comprima vesele tratate. In primele 48 de ore, se va evita apa calda, incluzand baia cu apa calda si compresele, precum si expunerea la soare.

Rezultate: in general, venele in forma de paianjen raspund la tratament in trei pana la sase saptamani, venele mai mari, in trei pana la patru luni. In cazul in care venele raspund la tratament, ele nu vor reaparea. Cu toate acestea, pot reaparea noi vene la acelasi nivel ca si precedentele.


Citeste si despre:

Varicele esofagiene Varicele - cauze si simptome Tratamentul chirurgical pentru varice Complicatiile asociate varicelor Diagnosticarea varicelor Varicele - informatii generale Tratamente non-invazive pentru varice Tratamentul ulcerului varicos – Ghid pentru prevenire si ingrijire Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Varicele si venele tip panza de paianjen - cauze, complicatii, tratament Varicele: de ce apar si cum se trateaza Tratamentul varicelor, intre dezamagire si speranta Boala varicoasa - varicele hidrostatice Varicele, una dintre cele mai frecvente afectiuni Boli ale venelor (varice si tromboflebite) Venele