In cazul unui efort fizic, a orelor petrecute in picioare, a mersului pe jos sau a unui accident pot aparea dureri musculare la picioare, la glezne sau genunchi.
De asemenea, probleme ale sistemului osos si ale articulatiilor, greutatea in exces, hipertensiunea sau alte probleme ale sistemului cardiovascular pot determina aceasta afectiune.
Exista multe cauze ale umflarii picioarelor si gleznelor, printre acestea numarandu-se: o entorsa, inflamatia tendonului lui Ahile (tendinita), osteoartrita, sarcina, obezitatea, sindromul premenstrual, tromboza venoasa.
Umflarea picioarelor se numeste in termeni medicali edem, termen care descrie un exces de fluid care se aduna in tesuturi.
• Baile de picioare cu apa sarata ajuta la reducerea edemului. Tot ce trebuie sa faci este sa pui putina sare intr-un lighean plin cu apa fierbinte si sa tii picioarele la inmuiat timp de cateva minute. Durerea si disconfortul vor disparea treptat.
• Ceaiuri diuretice. De exemplu, ceaiul de papadie este de real ajutor in cazul picioarelor umflate deoarece este bogat in flavonoizi, polifenoli si potasiu, acestia avand rolul de a creste cantitatea de urina eliminata.
Si ceaiul de macese este un bun diuretic, totodata fiind si un bun antiinflamator, in consecinta avand rolul de a reduce inflamatia de la nivelul picioarelor umflate.
• Limiteaza consumul de sare. Unul dintre principalele efecte pe care le are excesul de sare asupra corpului este retentia de apa, iar aceasta se depoziteaza la nivelul picioarelor, ducand treptat la aparitia edemelor.
De aceea este indicat sa consumi cat mai putine alimente sarate.
• Evita pe cat posibil sa stai picior peste picior sau sa stai prea mult timp nemiscat pe scaun. De asemenea, femeile nu trebuie sa poarte pantofi cu toc mai mare de trei centimetri, iar in cazul barbatilor este recomandat sa nu poarte o pereche de pantofi mai mult de trei zile.
In general, incaltamintea trebuie alternata; sub nicio forma nu trebuie purtata o singura pereche mai multe zile.
• Exercitiile fizice ajuta circulatia, de aceea trebuie sa eviti sedentarismul si sa faci miscare cel putin 30 de minute de sport zilnic.
• Folosirea unor ciorapi elastici imbunatateste, de asemenea, circulatia sangelui. Acestia se pot achizitiona de la farmacie si sunt de real ajutor in cazul picioarelor umflate.
• Este importanta si pozitia picioarelor in timpul somnului. Este recomandat sa tii picioarele sus, mai ridicate decat restul corpului.
Poti aseza o perna sub talpi, astfel incat acestea sa fie pozitionate mai sus decat inima, pentru ca apa sa fie indepartata din zonele unde s-a format edemul.
Indiferent de cauza acestor dureri, este necesar un control amanuntit in cazul in care acestea persista mai mult de doua saptamani.
Picioarele umflate pot ascunde si probleme mai grave, precum cele ale sistemului vascular sau diabet zaharat daca, de exemplu, pacientul simte intepaturi in picioare.
Tratament
Principalul tratament consta in administrarea de antiinflamatoare. Exista insa foarte multe metode care pot ameliora durerea de picioare.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.